fbpx

Samo nam je još Lajčak falio

“To možda zvuči čudno, ali žao mi je, islam nema mjesto u Slovačkoj. Razgovarao sam nekoliko puta o tome s premijerom Malte i on mi je rekao da nije problem u migrantima kao izbjeglicama, već što će oni s vremenom promijeniti karakter naših država”, kazao je Fico, čija je stranka, zbog korupcionaških afera i umiješanosti u ubistvo novinara, nedavno izgubila izbore. Ta je stranka imenovala Lajčaka za ministra vanjskih poslova zemlje kojoj ne pada na pamet priznati Kosovo, ali će njen bivši ministar arbitrirati u razgovorima Beograda i Prištine.

 

Sastajao se s Draganom Čovićem u hladu borova na plaži u Makarskoj, sprečavao smjenu Milorada Dodika, nakon jedva godinu i po mandata otišao s mjesta visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. I evo nam ga sada natrag, nekoliko mjeseci nakon skandaloznog sastanka s Dodikom i Čovićem u Bratislavi.

Bivši visoki predstavnik i bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak imenovan je na dužnost specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, kao i za pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana. Zadatak u jednogodišnjem mandatu bit će mu “sveobuhvatna normalizacija odnosa između Srbije i Kosova i doprinos jačanju dobrosusjedskih odnosa i pomirenju između partnera na Zapadnom Balkanu”, kao i da pomogne tim zemljama “da prevaziđu naslijeđe prošlosti i doprinesu dosljednosti i djelotvornosti djelovanja EU na Zapadnom Balkanu”.

Lajčakovo imenovanje, izuzev u Beogradu, nije baš dobro primljeno u ostatku bivše Jugoslavije. Na njegovu sreću, prošlo je poprilično nezapaženo zbog pandemije COVID-19. S obzirom na to da se nedavno sastao samo s predstavnicima srpskog i hrvatskog naroda u BiH, Bošnjaci itekako imaju razloga biti zabrinuti zbog njegovih budućih poteza.

Lajčak je kadar stranke koja je donedavno bila na vlasti u Slovačkoj, zemlji u kojoj je na prije mjesec dana na održanim izborima radikalna desnica, koju predvodi neonacista Marian Kotleba, osvojila osam posto glasova. Donedavni Lajčakov šef Robert Fico je nakon pobjede na izborima 2016. godine hladno izjavio kako njegova zemlja nije pogodno mjesto za muslimane jer bi mogli da promijene tradicije duge stoljećima.

“To možda zvuči čudno, ali žao mi je, islam nema mjesto u Slovačkoj. Razgovarao sam nekoliko puta o tome s premijerom Malte i on mi je rekao da nije problem u migrantima kao izbjeglicama, već što će oni s vremenom promijeniti karakter naših država”, kazao je Fico, čija je stranka, zbog korupcionaških afera i umiješanosti u ubistvo novinara, nedavno izgubila izbore. Ta je stranka imenovala Lajčaka za ministra vanjskih poslova zemlje kojoj ne pada na pamet priznati Kosovo, ali će njen bivši ministar arbitrirati u razgovorima Beograda i Prištine.

Kada je najavljeno da bi mogao biti imenovan, Tobi Vogel i Bodo Weber su za EUobserver napisali tekst u kojem detaljno obrazlažu zašto je Lajčakovo imenovanje pogrešno. “Lajčak je pogrešan čovjek iz niza razloga”, ustvrdili su, između ostalog, i naveli: “Slovačka je jedna od pet zemalja članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, iz striktno svojih razloga. Španija, čiji je bivši ministar spoljnih poslova Josep Borell u decembru imenovan za šefa diplomatije EU također nije priznala nezavisnost Kosova. Obojica visokopozicioniranih diplomata EU, zaduženih za pitanje Kosova, potječu iz zemalja članica koje ne priznaju Kosovo, a koje čine manjinu u EU i oni bi nadgledali pregovore koji bi trebalo da se završe tako što bi Srbija priznala nezavisnost Kosova.

Ovim bi se poslao snažan signal da EU zauzima strane. To bi značilo i podršku predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji uoči prijevremenih izbora planiranih za april postaje sve autoritarniji. Lajčak ima burnu političku prošlost – historiju političkih neuspjeha na Balkanu. Kao specijalni predstavnik EU i visoki predstavnik u BiH, učestvovao je u ozbiljnim političkim sukobima s Miloradom Dodikom. Nakon što je pokazao ozbiljne greške i ograničene političke sposobnosti, sukob je završen ponižavajućim povlačenjem Lajčaka.

Zbog ovog sukoba je zaradio reputaciju da je slab na Dodika i da je prosrpski nastrojen. Lajčakov mandat produbio je de facto politiku EU da se neliberalnim akterima u BiH dozvoljava da određuju ličnu agendu EU.” /N. H./

PROČITAJTE I...

Presuđeni ratni zločinac Dario Kordić diplomirao je u Zagrebu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. „Čestitamo našem Dariju koji je danas obranio svoj diplomski rad i postao magistar teologije!“, napisali su na Facebook stranici „Hrvatska zvona“. Prije nego je postao magistar teologije Dario Kordić je, među ostalim, po zanimanju bio ratni zločinac. Naime, zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u dolini Lašve, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora za sljedeća kaznena djela: 1) Protupravni napad na civile; protupravni napad na civilne objekte; bezobzirno razaranje koje nije opravdano vojnom nuždom; pljačkanje javne ili privatne imovine; uništavanje ili hotimično oštećivanje vjerskih ili obrazovnih ustanova (kršenja zakona ili običaja ratovanja), 2) Hotimično lišavanje života; nečovječno postupanje; protupravno zatvaranje civila (teška kršenja Ženevskih konvencija) 3) Progoni na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi; ubojstvo; nehumana djela; zatvaranje (zločin protiv čovječnosti). Nakon što je odslužio dvije trećine svoje kazne, Dario Kordić je pušten iz zatvora 2014. godine.

Sigurnosne strane inicijative za mali Schengen naročito su važne, posebno za one zemlje koje Srbija obuhvata svojim velikodržavnim imperijalnim ambicijama. Ima osnova za sumnju da će Srbija zloupotrijebiti poboljšanje saradnje po sadržajima malog Schengena za jačanje svojih subverzivnih oslonaca u funkciji udovoljavanja velikodržavnim ambicijama, jer su im takvi oslonci u posljednjim decenijama oslabljeni, iako su još uvijek vrlo aktivni na štetu mira, posebno na Kosovu, Crnoj Gori i BiH, zbog čega su upravo te zemlje osnovano, a ne paranoično, oprezne prema malom Schengenu. U svakom slučaju, i s malim Schengenom i bez njega sigurnosni sistemi srbijanskih susjeda imaju razloga za pojačano angažiranje na otkrivanju i suzbijanju subverzivnih planova, akcija i njihovih nosilaca

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!