fbpx

Salvini traži sterilizaciju bosanskih Roma

Ilegalni iseljenici uobičajena su meta komentara vođe Sjeverne lige. Prije godinu dana polemizirao je in sa svojim partnerima u vladi u Rimu i s tijelima vlasti u Bruxellesu. Tada je kazao kako mu je žao što su stranci koji su u Italiji boravili ilegalno "protjerani", dok su "talijanski cigani nažalost" morali ostati.

Ialijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini postom na Twitteru zatražio je sterilizaciju majke desetero djece osuđene za krađu kako bi se spriječila nova trudnoća jer bi uhapšena tako mogla biti puštena na slobodu.

Vasvija Husić poznata je džeparoška bosanskog porijekla i romske nacionalnosti koja je uhićena zbog pljačke više od četrdeset puta, nakon čega je uvijek puštana na slobodu. Razlozi zbog kojih nije išla u zatvor bili su njene uzastopne trudnoće. Ovoga puta osuđena je na 25 godina zatvora nakon što je opljačkala 86-godišnjeg peruansku turistu.

Zahtjev kontroverznog populističkog vođe dobio je brz odgovor na društvenim mrežama. Neki su se prisjetili da su, dok je džeparoška dobila 25 ​​godina zatvora, Umberto Bossi, osnivač Sjeverne Lige i blagajnik njegove stranke, Francesco Belsito, osuđeni na samo dvije i četiri godine zatvora, unatoč tomu što su pronevjerili gotovo 50 miliiona eura u mreži političke korupcije.

Ilegalni iseljenici uobičajena su meta komentara vođe Sjeverne lige. Prije godinu dana polemizirao je in sa svojim partnerima u vladi u Rimu i s tijelima vlasti u Bruxellesu. Tada je kazao kako mu je žao što su stranci koji su u Italiji boravili ilegalno “protjerani”, dok su “talijanski cigani nažalost” morali ostati.

PROČITAJTE I...

“On se još uvijek nije prilagodio na mir. Zaboravio je da je, hvala Bogu, prošlo 25 godina od rata. Za njegovu ratnu ulogu mu svi skidamo kapu, o tome nema ni govora ni dileme, ali prošlo je četvrt stoljeća od rata, danas se ne može komandovati ljudima. S ljudima treba raditi, ljude treba tretirati na način koji odgovara i vremenu i prostoru. Ahmed Sejdić hoće da bude osoba koja će određivati ko u Višegradu valja, a ko ne valja. On na to nema pravo. Njegovu ratnu ulogu niko od nas ne osporava, ali isto tako, niko nema pravo osporavati ono što sam napravio ovdje u proteklih 15 godina”

Možda sam i jedini čovjek u Zavidovićima koji dovoljno dobro razumije problem “Krivaje” i njene potencijale i koji može naći rješenje za nju i njene radnike. Neophodno je dovesti “Krivaju” u pravne okvire koji neće ugroziti buduće vlasnike i nosioce njenog razvoja. Nakon rješavanja pravnih prepreka, zaista bih se radovao rješavanju tog privrednog izazova koji je isključivo u domenu moje struke i za koji imam mnoštvo prijedloga rješenja

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!