fbpx

Salvini traži sterilizaciju bosanskih Roma

Ilegalni iseljenici uobičajena su meta komentara vođe Sjeverne lige. Prije godinu dana polemizirao je in sa svojim partnerima u vladi u Rimu i s tijelima vlasti u Bruxellesu. Tada je kazao kako mu je žao što su stranci koji su u Italiji boravili ilegalno "protjerani", dok su "talijanski cigani nažalost" morali ostati.

Ialijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini postom na Twitteru zatražio je sterilizaciju majke desetero djece osuđene za krađu kako bi se spriječila nova trudnoća jer bi uhapšena tako mogla biti puštena na slobodu.

Vasvija Husić poznata je džeparoška bosanskog porijekla i romske nacionalnosti koja je uhićena zbog pljačke više od četrdeset puta, nakon čega je uvijek puštana na slobodu. Razlozi zbog kojih nije išla u zatvor bili su njene uzastopne trudnoće. Ovoga puta osuđena je na 25 godina zatvora nakon što je opljačkala 86-godišnjeg peruansku turistu.

Zahtjev kontroverznog populističkog vođe dobio je brz odgovor na društvenim mrežama. Neki su se prisjetili da su, dok je džeparoška dobila 25 ​​godina zatvora, Umberto Bossi, osnivač Sjeverne Lige i blagajnik njegove stranke, Francesco Belsito, osuđeni na samo dvije i četiri godine zatvora, unatoč tomu što su pronevjerili gotovo 50 miliiona eura u mreži političke korupcije.

Ilegalni iseljenici uobičajena su meta komentara vođe Sjeverne lige. Prije godinu dana polemizirao je in sa svojim partnerima u vladi u Rimu i s tijelima vlasti u Bruxellesu. Tada je kazao kako mu je žao što su stranci koji su u Italiji boravili ilegalno “protjerani”, dok su “talijanski cigani nažalost” morali ostati.

PROČITAJTE I...

Filip Mursel Begović, glavni urednik sedmičnog magazina "Stav", analizirao je izbornu kampanju u Hrvatskoj u 12. izbornoj jedinici, gdje traje borba između Bošnjaka i Albanaca. Za "Novi glas", portal bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj, otkriva ko ima šanse ući u Hrvatski sabor, šta se događa iza kulisa, ko kome podmeće i zašto...

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane redovno analizira aktualna događanja na Bliskom istoku i Balkanu. IFIMES je pripremio analizu aktualne političke situacije u Republici Sjevernoj Makedoniji povodom održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora 15. jula

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!