fbpx

SALEM MARIĆ: Neću biti kandidat za gradonačelnika Mostara

„U dosadašnjim razgovorima sa našim koalicionim partnerima dogovorili smo se da će nosilac liste biti i naš kandidat za gradonačelnika. O tome ko je on blagovremeno ćemo obavijestit javnost. Sad ne bih o tome. Što se tiče mene lično nisam imao ambiciju ni da budem na listi, ali su me razuvjerili i dodatno motivirali moji iskreni prijatelji i najbliži saradnici, obzirom da imam kontinuitet u radu i da sam stekao zavidno iskustvo u svim političkim procesima proteklih 12 godina“, ističe Marić. Posebno ga je, dodaje, motivirala podrška mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedovića, koji, također, svih ovih godina ulaže ogromne napore, u okviru svog djelovanja i poslanja, za dobrobit svih građana u Mostaru i regiji Hercegovine.

Lokalni izbori u Gradu Mostaru iz dana u dan sve više zaokupljaju pažnju građana Mostara. Fokus interesovanja, dokazala je to i nedavna posjete zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthew Palmera i međunarodnih zvaničnika, za izbore u ovom gradu je na vrlo visokom nivou. U političkim krugovima već se počelo špekulirati o imenima mogućih kandidata za gradonačelnika Mostara. Među imenima nerijetko se spominje i ime predsjednika Gradskog odbora Stranke Demokratske Akcije (GO SDA) Salema Marića, što je i logično imajući na umu da je najveći teret do postizanja Sporazuma bio na njemu.

U izjavi za sedmičnik Stav, Marić je to demantirao. „Možda se nekim čini logičnim takav slijed kadrovskih nominacija. Neću biti kandidat za gradonačelnika“, kategoričan je Marić. Pojašnjavajući svoju odluku naglašava kako je u proteklih 12 godina politička situacija u Mostaru bila vrlo bremenita i iscrpljujuća ta da su politički pritisci najčešće bili usmjereni na GO SDA i na njega kao prvog čovjeka ove stranke u Mostaru.

„Nije bilo jednostavno nadići ničim osnovane optužbe i nositi ogromnu odgovornost za stanje i poziciju Bošnjaka u Mostaru. Sad je to sve iza nas. Na najvećim stranačkim nivoima postigli smo dogovor sa HDZ-om o održavanju lokalnih izbora i mi to smatramo našom najvećom pobjedom. Sad je na građanima Mostara da na predstojećim izborima, na demokratski način, izaberu najbolje kandidate koji će u radu Gradskog vijeća doprinositi budućnosti ovoga Grada, regije i jačati ideje o modernom, naprednom, jedinstvenom Mostaru“, kaže Marić.

U tom smislu, podsjetio je, da je SDA ponudila saradnju svim probosanskim političkim subjektima za zajednički nastup na lokalnim izborima i dalje političko djelovanje kroz „Koaliciju za Mostar 2020“. „Saradnju smo ponudili i Koordinaciji Srba u Mostaru da uđu u ovu koaliciju što nažalost nisu prihvatili. U pregovorima sa rukovodstvima probosanskih stranaka u Gradu smo bili vrlo fleksibilni i otvoreni. Nažalost, neki od njih nisu imali dovoljno razumijevanja i nisu prihvatili ponuđenu Platformu i principe“, pojašnjava Marić.

Sa koalicionim partnerima, SBB-om, BPS-om, S BiH-om, DF-om ovih dana rade na usaglašavanju kandidatskih lista, na kojoj će se naći i njegovo ime. „U dosadašnjim razgovorima sa našim koalicionim partnerima dogovorili smo se da će nosilac liste biti i naš kandidat za gradonačelnika. O tome ko je on blagovremeno ćemo obavijestit javnost. Sad ne bih o tome. Što se tiče mene lično nisam imao ambiciju ni da budem na listi, ali su me razuvjerili i dodatno motivirali moji iskreni prijatelji i najbliži saradnici, obzirom da imam kontinuitet u radu i da sam stekao zavidno iskustvo u svim političkim procesima proteklih 12 godina“, ističe Marić. Posebno ga je, dodaje, motivirala podrška mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedovića, koji, također, svih ovih godina ulaže ogromne napore, u okviru svog djelovanja i poslanja, za dobrobit svih građana u Mostaru i regiji Hercegovine.

„Siguran sam da će Koalicija za Mostar 2020 ponuditi najbolje kandidate na listama i da ćemo ostvariti ubjedljivu pobjedu. Naravno teško će to biti postići bez naše dijaspore koju i ovom prilikom pozivam da se do 06.10. 2020. registruju za izbore u Mostaru i da glasaju, a za koga će neka to sami odluče. Važno je da glasaju“, poručio je Marić.

PROČITAJTE I...

U redovnim intervalima na bh. političkoj sceni javljaju se političke stranke koje s čarobnim štapom nude instant-rješenja za navedene strukturalne probleme i imaju mnogo zajedničkih karakteristika. Kao prvo, to su stranke jednog lica vođene harizmatičnim ličnostima. Posebno na početku imaju snažnu podršku od medija i međunarodnih faktora s ciljem rušenja nacionalnih stranaka; u ovom slučaju SDA. Iako se osnivaju samo u Sarajevu i djeluju isključivo na područjima gdje su Bošnjaci većina, oni obećavaju radikalne promjene u državi; ekonomski prosperitet, državu bez etničkih podjela, društvo bez korupcije i nepotizma. Drugim riječima, obećavaju raj na zemlji samo kad oni dođu na vlast

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES)[1] iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku, Balkanu i po svijetu. IFIMES je povodom potpisivanja mirovnog sporazuma između Armenije i Azerbajdžana posredstvom Rusije o okončanju oružanog sukoba u spornoj regiji Nagorno-Karabakh/Artsakh pripremio analizu aktualnih događanja. Iz analize „Sukob Azerbajdžana i Armenije 2020: Povratak Rusije na Kavkaz - kraj rata između Armenije i Azerbajdžana“ objavljujemo najvažnije i najzanimljivije dijelove.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!