fbpx

SAD zahvalile Turskoj na pomoći u borbi protiv COVID-19

Zahvalni smo našoj NATO saveznici Turskoj. Ova podrška pomaže američkim kompanijama koje rade dobar posao u borbi protiv COVID-19 širom svijeta, napisao je državni sekretar SAD-a Mike Pompeo

Šef američke diplomacije Mike Pompeo i dvojica kongresmena zahvalila su Turskoj na pomoći poslanoj SAD-u u borbi protiv zaraze novim tipom koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Dan nakon što je turski vojni avion s medicinskom pomoći sletio u Washington, državni sekretar SAD-a Pompeo zahvalio je Turskoj.

“Zahvalni smo našoj NATO saveznici Turskoj. Ova podrška pomaže američkim kompanijama koje rade dobar posao u borbi protiv COVID-19 širom svijeta. Zajedno ćemo proći kroz ovo i izaći snažniji nego prije”, napisao je Pompeo.

Kongresmen Alex Mooney iz Zapadne Virginije u subotu je također zahvalio Turskoj.

“Isporuka medicinskog materijala i neophodne opreme Turske SAD-u u borbi protiv koronavirusa je iskrena gesta dobre volje i solidarnosti”, smatra Mooney.

Kongresmen iz Ohaja Steve Chabot zahvalio je Turskoj na slanju dvije donacije u cilju pomoći zaštite prve linije medicinskog osoblja.

Turski vojni avion s drugim kontigentom medicinske pomoći u petak je sletio u bazu nedaleko od Washingtona.

Prva isporuka medicinske pomoći hirurških maski, zaštitnih odijela, dezinficijenasa, maski N-95 i vizira stigla je u srijedu.

Turska je pomoć poslala u najmanje 57 zemalja, uključujući Italiju, Španiju i Veliku Britaniju.

U SAD-u je od posljedica zaraze koronavirusom umrlo više od 66.000, a zaraženo je 1,1 milion.

Novi tip koronavirusa izbio je u decembru 2019., u kineskom gradu Wuhanu, a ubrzo se proširio na 187 zemalja i regiona širom svijeta.

PROČITAJTE I...

Presuđeni ratni zločinac Dario Kordić diplomirao je u Zagrebu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. „Čestitamo našem Dariju koji je danas obranio svoj diplomski rad i postao magistar teologije!“, napisali su na Facebook stranici „Hrvatska zvona“. Prije nego je postao magistar teologije Dario Kordić je, među ostalim, po zanimanju bio ratni zločinac. Naime, zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u dolini Lašve, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora za sljedeća kaznena djela: 1) Protupravni napad na civile; protupravni napad na civilne objekte; bezobzirno razaranje koje nije opravdano vojnom nuždom; pljačkanje javne ili privatne imovine; uništavanje ili hotimično oštećivanje vjerskih ili obrazovnih ustanova (kršenja zakona ili običaja ratovanja), 2) Hotimično lišavanje života; nečovječno postupanje; protupravno zatvaranje civila (teška kršenja Ženevskih konvencija) 3) Progoni na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi; ubojstvo; nehumana djela; zatvaranje (zločin protiv čovječnosti). Nakon što je odslužio dvije trećine svoje kazne, Dario Kordić je pušten iz zatvora 2014. godine.

Sigurnosne strane inicijative za mali Schengen naročito su važne, posebno za one zemlje koje Srbija obuhvata svojim velikodržavnim imperijalnim ambicijama. Ima osnova za sumnju da će Srbija zloupotrijebiti poboljšanje saradnje po sadržajima malog Schengena za jačanje svojih subverzivnih oslonaca u funkciji udovoljavanja velikodržavnim ambicijama, jer su im takvi oslonci u posljednjim decenijama oslabljeni, iako su još uvijek vrlo aktivni na štetu mira, posebno na Kosovu, Crnoj Gori i BiH, zbog čega su upravo te zemlje osnovano, a ne paranoično, oprezne prema malom Schengenu. U svakom slučaju, i s malim Schengenom i bez njega sigurnosni sistemi srbijanskih susjeda imaju razloga za pojačano angažiranje na otkrivanju i suzbijanju subverzivnih planova, akcija i njihovih nosilaca

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!