fbpx

SAD zahvalile Turskoj na pomoći u borbi protiv COVID-19

Zahvalni smo našoj NATO saveznici Turskoj. Ova podrška pomaže američkim kompanijama koje rade dobar posao u borbi protiv COVID-19 širom svijeta, napisao je državni sekretar SAD-a Mike Pompeo

Šef američke diplomacije Mike Pompeo i dvojica kongresmena zahvalila su Turskoj na pomoći poslanoj SAD-u u borbi protiv zaraze novim tipom koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Dan nakon što je turski vojni avion s medicinskom pomoći sletio u Washington, državni sekretar SAD-a Pompeo zahvalio je Turskoj.

“Zahvalni smo našoj NATO saveznici Turskoj. Ova podrška pomaže američkim kompanijama koje rade dobar posao u borbi protiv COVID-19 širom svijeta. Zajedno ćemo proći kroz ovo i izaći snažniji nego prije”, napisao je Pompeo.

Kongresmen Alex Mooney iz Zapadne Virginije u subotu je također zahvalio Turskoj.

“Isporuka medicinskog materijala i neophodne opreme Turske SAD-u u borbi protiv koronavirusa je iskrena gesta dobre volje i solidarnosti”, smatra Mooney.

Kongresmen iz Ohaja Steve Chabot zahvalio je Turskoj na slanju dvije donacije u cilju pomoći zaštite prve linije medicinskog osoblja.

Turski vojni avion s drugim kontigentom medicinske pomoći u petak je sletio u bazu nedaleko od Washingtona.

Prva isporuka medicinske pomoći hirurških maski, zaštitnih odijela, dezinficijenasa, maski N-95 i vizira stigla je u srijedu.

Turska je pomoć poslala u najmanje 57 zemalja, uključujući Italiju, Španiju i Veliku Britaniju.

U SAD-u je od posljedica zaraze koronavirusom umrlo više od 66.000, a zaraženo je 1,1 milion.

Novi tip koronavirusa izbio je u decembru 2019., u kineskom gradu Wuhanu, a ubrzo se proširio na 187 zemalja i regiona širom svijeta.

PROČITAJTE I...

“Ja sam to isticao i na Sudu, pokazao sam transkript sa sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine gdje je ona (Jelka Milićević) bila izvjestilac i predlagač kada je odlučeno da se kupe respiratori, ona dala pare da se kupe respiratori. Na sjednici je bilo 16 ministara koji su jednoglasno podržali odluku o zaključivanju ugovora, a tu odluku je morao premijer potpisati jer čini krivično djelo ako je ne potpiše. Svi su bili za, ali ministricu Milićević tužilac koristi kao svjedoka”, kaže advokat Kapo

Radončić je dimne signale o povlačenju davao proteklih nekoliko dana, mogao ih je iščitati svako ko redovno čita i glasilo njegove stranke, a zvanično je ostavku potvrdio u utorak u Sarajevu na konferenciji za novinare. Ona je malo koga iznenadila

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!