“Richmond Park” pravni nasljednik “Bosna Sema” obrazovnih institucija

U pismu koje je “Richmond Park” poslao institucijama u Bosni i Hercegovini navodi se da “Richmond Park Education” u Bosni i Hercegovini postoji već dvadeset godina, da sadrži četiri kampusa, i to u Tuzli, Sarajevu, Bihaću i Zenici, te da je osnivač šesnaest institucija

 

 

Piše: Damir HADŽIĆ

 

Posljednjih sedmica, pred sami početak nove školske godine, na društvenim mrežama mogli smo vidjeti sponzorirane reklame “Richmond Park” škola, prijašnjih “Bosna Sema” obrazovnih institucija, za koje se mnogo puta tvrdilo da su blisko povezane s terorističkom organizacijom FETÖ, na čijem je čelu Fethullah Gülen.

Stav je pisao o samom početku rada nekadašnjih “Bosna Sema” obrazovnih institucija, čiji osnivači nekada nisu krili svoju povezanost s Gülenom, pa su javno, u intervjuima, izjavljivali da su “u Bosnu i Hercegovinu došli jer je to tražio Fethullah Gülen, ‘hodža efendija’”.

Već od 2013. godine, zbog dešavanja u Turskoj, a posebno nakon pokušaja FETÖ-a da napravi državni udar 2016. godine, ove škole počele su negirati bilo kakvu povezanost s Gülenom i njegovom ideologijom. Pretpostavlja se da su uvidjeli kako nisu uspjeli uvjeriti javnost svojim negiranjem, pa je već krajem 2016. godine američki “Global Education” preuzeo “Bosna Sema” obrazovne institucije. Ipak, američka zastava nije se dugo vihorila nad ovim školama, pa je već 2018, samo dvije godine poslije, javnost obaviještena da škole preuzima britanski “Stirling Education”, odnosno “Richmond Park”.

Zanimljivo je da su ove škole od svog osnivanja 1999. godine pa do danas devetnaest puta načinile promjene u sudskom registru, što je čudno s obzirom na to da bi trebalo da je riječ o transparentnoj obrazovnoj instituciji za koju se tačno zna čija je i ko iza nje stoji.

Ako se vratimo na spomenute sponzorirane reklame “Richmond Parka”, koje se i danas pojavljuju, vidjet ćemo da se u tim reklamama pozivaju na “20 godina postojanja u Bosni i Hercegovini”, na “20 godina iskustva u Bosni i Hercegovini”, kao i na “mnoštvo zadovoljnih roditelja i sretnih mališana”. Isto to stoji i na njihovoj oficijelnoj internet-stranici. Iz toga bi se moglo zaključiti da “Richmond Park” sebe “vidi” kao nastavak “Bosna Sema” obrazovnih institucija, jer jedino tako mogu tvrditi da dvadeset godina postoje u Bosni i Hercegovini. S druge strane, možemo se prisjetiti riječi izvršnog direktora “Stirling Educationa” Marka Coopera, koji je 2018. godine kazao da njihovo preuzimanje škola i univerziteta “označava jasan prekid s prošlošću”. “Mi smo novi vlasnici i uspostavili smo neovisni savjetodavni odbor koji će usmjeravati filozofiju liderstva i obrazovanja u školama i na univerzitetima”, rekao je tada Cooper.

Ipak, da sebe vide kao nastavak obrazovnih institucija “Bosna Sema”, potvrđuje i pismo koje su iz “Richmond Parka” uputili državnim institucijama u Bosni i Hercegovini među kojima su i Ministarstvo sigurnosti, Ministarstvo pravde, kao domaće i međunarodne institucije.

Prema informacijama dobro upućenih izvora, pismo je poslano u cilju traženja pomoći od domaćih i stranih institucija za turske državljane koji se dovode u vezu s terorističkom organizacijom FETÖ, a čije je izručenje Turskoj postalo tema razgovora nakon posljednje posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoǧana Bosni i Hercegovini u julu ove godine. Tada su turske vlasti dostavile spisak turskih državljana čiji su pasoši poništeni upravo zbog povezanosti s terorističkom organizacijom FETÖ.

U pismu koje je “Richmond Park” poslao institucijama u Bosni i Hercegovini navodi se da “Richmond Park Education” u Bosni i Hercegovini postoji već dvadeset godina, da sadrži četiri kampusa, i to u Tuzli, Sarajevu, Bihaću i Zenici, te da je osnivač šesnaest institucija.

Možda i najzanimljiviji dio pisma jeste onaj u kojem se kaže da je “‘Richmond Park’ pravni nasljednik ‘Bosna Sema’ obrazovnih institucija”. Upravo ovo potvrđuje tezu da se “Richmond Park” ne ograđuje od nekadašnjih “Bosna Sema” obrazovnih institucija, već da se vide kao “sljedbenici”, odnosno kao nasljednici.

Na kraju pisma spominju se i osobe čiji su pasoši poništeni, te se navodi da su oni čije se izručenje traži do sada dali veliki doprinos u obrazovanju i da smatraju kako su im ljudska prava ugrožena. Pismo potpisuje direktor “Richmond Parka” Mehmet Kolukisa. Inače, Mehmet Kolukisa upisan je, zajedno s Fatihom Cingözom, u septembru 2017. godine u sudski registar kao ovlašteno lice za tadašnji američki “Global Education”. Također, Kolukisa je u Bosnu i Hercegovinu došao iz Danske, gdje je bio direktor obrazovnih institucija “Hay”, za koje su i danski mediji pisali da su povezane s FETÖ-om, te da su doživjele veliki pad broja učenika. Fatih Cingöz, za kojeg se tvrdi da je bio vođa Gülenovog pokreta u Sjevernom Iraku, bio je na čelu obrazovnih institucija “Feza” u Erbilu, koje su povezane s FETÖ-om.

Zanimljivo je i to da je, prema informacijama dostupnim na internetu, upravo “Stirling Education” “preuzeo” škole u Iraku koje su pripadale FETÖ-u, odnosno dva univerziteta i 42 škole koje su pripadale obrazovnim institucijama “Fezalar”. Kako baš da se “potrefi” da u dvije različite države “Stirling Education” preuzme obrazovne institucije koje se dovode u vezu s terorističkom organizacijom FETÖ i Gülenovom ideologijom, te da su to jedine institucije koje je “Stirling Education” preuzeo?

U Stavu smo već prije pisali da je osnivač “Richmond Parka” “Stirling Holdco 2 LLC” iz Luksemburga, a firma je osnovana u novembru 2017. godine s kapitalom od 12.000 eura. U septembru iste godine Timothy Fisher, predsjednik Fonda “Stirling Education”, posjetio je Univerzitet “Ishik” u Iraku, što je objavljeno na internet-stranici ovog univerziteta, a koji se dovodi u vezu s terorističkom organizacijom FETÖ, na čijem je čelu Fethullah Gülen. Timothy Fisher ujedno je i predsjednik Upravnog odbora Univerziteta “Burch” u Sarajevu.

Nakon pisma “Richmond Parka” upućenog domaćim i stranim institucijama u cilju traženja pomoći, postavlja se i pitanje: Je li ovo ujedno i javno priznanje da su “Richmond Park” škole ustvari samo nastavak djelovanja nekadašnjih obrazovnih institucija “Bosna Sema”?

PROČITAJTE I...

Školuju se na bosanskom, srpskom i albanskom jeziku. Prema popisu stanovništva 2011. godine, u Srbiji (bez Kosova) je živjelo 7.767 Gorana. Prema procjenama, Gorana ima više od 60.000. U Gori ih trenutno živi i radi između 6.000 i 8.000. Gorani su se do 1991. godine nacionalno izjašnjavali u popisima kao Muslimani. Pod utjecajem manipulacija kojima su bili izloženi od Miloševićevog režima, Srpske akademije nauka i umetnosti i Beogradu poslušnih kadrova rodom iz Gore, geografska odrednica Gorani pretvorena je u nacionalnu komponentu i preko noći stvorena novokomponirana nacija Goranci. Cilj je bio da se Gorani vještački i neprirodno odvoje od muslimanskog (bošnjačkog) nacionalnog korpusa i tako oslabe i podjele muslimanski (bošnjački) narod

Poziv da se Bošnjaci politički organiziraju prihvata se s rezervom. Naši ljudi koji iole ulaze u te procese to prihvataju s dozom snishodljivosti, kao da nekom treba da se pravdaju, da se izvinjavaju za taj ipak ljudski i krajnje opravdan čin. U ovim okolnostima, početkom 2017. godine, rađa se ideja o formiranju Foruma Bošnjaka Makedonije s osnovnom idejom, pred dolazećim generacijama, da očuva ono što jesmo, da pomogne proces promoviranja nacionalne svijesti i očuvanje vlastitog političkog i kulturnog identiteta

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!