fbpx

Revizidionisti: Za Dinu Mustafića Sarajevo postoji od 1945. godine!

Dino Mustafić opet je pokazao kako specifična ideologija koju baštine on i njegovi istomišljenici u sebi nosi opasnu klicu historijskog revizionizma, urbicidnog vandalizma i konstantne tenzije spram činjenica.

Mustafiću je zasmetala namjera da Sarajevo konačno počne obilježavati dan kada je osnovano, te da kao i svaki drugi grad praznikuje svoj dan osnivanja, pa je s tim u vezi objavio tekst Otomanizacija Sarajeva. U njemu potvrđuje da “ono što je dozvoljeno drugima – nije i Bošnjacima”, te ideju rođendana Sarajeva nalazi problematičnom po dva osnova. Prvo, jer se boji da će rođendan kao datum zasjeniti 6.april, komunistički praznik koji se slavi kao dan oslobođenja Sarajeva, a drugo, on smatra da je činjenica što su Sarajevo kao grad i urbanu cjelinu osnovali Osmanlije u sukobu s “multietničkim karakterom grada”. Šta reći?

Mustafić otvoreno iskazuje svoju ideološku zaluđenost kada priznaje da bi radije ostavio Sarajevo bez svoga rođendana i dana osnivanja nego da time u zapećak bude gurnut njemu najvažniji datum u historiji Sarajeva, a zatim to nastoji argumentirati suludim pokušajem ocjenjivanja historije kroz ideološku prizmu nekakve multikulti političke korektnosti. A onda za takav izliv pameti iz mozga, pokušava naći opravdanje u infantilnom historijskom revizionizmu u kojem tvrdi da su na prostoru Sarajeva i Sarajevskog polja postojala ljudska naselja sve do vremena neolita i da to nekako poništava i obezvređuje osmansko osnivanje Sarajeva kao grada!

Normalnom i prosječno obrazovanom čovjeku zastaje dah pred ovakvim barbarogenijem! Bobanovi bojovnici, koji su rušili Stari most, i Ratkove tobdžije, koje su ravnale Baščaršiju, te njihova opravdanja za takav urbicid, pravi su amaterizam spram ovakvog historijskog revizionizma i vandalizma. Iako su se i oni bunili i tvrdili da je riječ tek o rušenju “zaostavštine otomanskog okupatora”, ispod koje leži još starija “predosmanska baština”, ipak su se jadni dovijali da pronađu i nekakve vojne ciljeve kako bi opravdali svoj urbicid. Umjesto da su se pozvali na “održavanje multietničkog karaktera gradova” te tako ispali progresivni i napredni borci za bolje sutra, poput Dine Mustafića.

PROČITAJTE I...

Tridesetak sadašnjih i bivših međunarodnih dužnosnika, uključujući čelnike gotovo svih evropskih država, bez iznimke su upozorili kako je uz odavanje počasti žrtvama nužno odlučno reagirati na revizionističke pokušaje da se umanje razmjeri zločina i niječe činjenica da je u Srebrenici počinjen genocid.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!