fbpx

Revizidionisti: Za Dinu Mustafića Sarajevo postoji od 1945. godine!

Dino Mustafić opet je pokazao kako specifična ideologija koju baštine on i njegovi istomišljenici u sebi nosi opasnu klicu historijskog revizionizma, urbicidnog vandalizma i konstantne tenzije spram činjenica.

Mustafiću je zasmetala namjera da Sarajevo konačno počne obilježavati dan kada je osnovano, te da kao i svaki drugi grad praznikuje svoj dan osnivanja, pa je s tim u vezi objavio tekst Otomanizacija Sarajeva. U njemu potvrđuje da “ono što je dozvoljeno drugima – nije i Bošnjacima”, te ideju rođendana Sarajeva nalazi problematičnom po dva osnova. Prvo, jer se boji da će rođendan kao datum zasjeniti 6.april, komunistički praznik koji se slavi kao dan oslobođenja Sarajeva, a drugo, on smatra da je činjenica što su Sarajevo kao grad i urbanu cjelinu osnovali Osmanlije u sukobu s “multietničkim karakterom grada”. Šta reći?

Mustafić otvoreno iskazuje svoju ideološku zaluđenost kada priznaje da bi radije ostavio Sarajevo bez svoga rođendana i dana osnivanja nego da time u zapećak bude gurnut njemu najvažniji datum u historiji Sarajeva, a zatim to nastoji argumentirati suludim pokušajem ocjenjivanja historije kroz ideološku prizmu nekakve multikulti političke korektnosti. A onda za takav izliv pameti iz mozga, pokušava naći opravdanje u infantilnom historijskom revizionizmu u kojem tvrdi da su na prostoru Sarajeva i Sarajevskog polja postojala ljudska naselja sve do vremena neolita i da to nekako poništava i obezvređuje osmansko osnivanje Sarajeva kao grada!

Normalnom i prosječno obrazovanom čovjeku zastaje dah pred ovakvim barbarogenijem! Bobanovi bojovnici, koji su rušili Stari most, i Ratkove tobdžije, koje su ravnale Baščaršiju, te njihova opravdanja za takav urbicid, pravi su amaterizam spram ovakvog historijskog revizionizma i vandalizma. Iako su se i oni bunili i tvrdili da je riječ tek o rušenju “zaostavštine otomanskog okupatora”, ispod koje leži još starija “predosmanska baština”, ipak su se jadni dovijali da pronađu i nekakve vojne ciljeve kako bi opravdali svoj urbicid. Umjesto da su se pozvali na “održavanje multietničkog karaktera gradova” te tako ispali progresivni i napredni borci za bolje sutra, poput Dine Mustafića.

PROČITAJTE I...

Najznačajniji modul ili metoda u postizanju cilja ipak je obezglavljivanje bošnjačkog političkog subjekta. Oduzimanjem kapaciteta SDA kao kičmi bošnjačke političke scene oduzima se snaga ostalim akterima koji stoje na probosanskoj političkoj platformi. Razvidno je kako bi eliminacijom Bošnjaka (dakle, i političkim minimiziranjem SDA) kao političkog subjekta nestalo i Bosne i Hercegovine. Otud brine kada politički analitičar iz Sarajeva ne vidi ovu poveznicu jer, kako kaže, atak na Bošnjake nije isto kao i atak na državu

Za razliku od ostatka Bosne i Hercegovine, u Mostaru će lokalni izbori, prvi nakon onih iz 2008. godine, biti održani 20. decembra 2020. godine, tako da mostarska dijaspora ima nešto više vremena za pripreme za sudjelovanje na izborima. Svi Mostarci širom svijeta mogu se prijaviti za glasanje do 6. oktobra u ponoć

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!