Reagensa nema do maja

Kada želi refundirati novac plaćen za nalaz u ZZO, ponovo mora ići u Dom zdravlja izvaditi nekakvu potvrdu i onda ponovo u poslovnicu ZZO. Da bi maltretiranje bilo upotpunjeno, u ZZO im još uz sve te dokumente zatraže i kopiju prijave prebivališta, odnosno, kako se to već kolokvijalno naziva, kopiju CIPS-a.

Nastavljaju se višemjesečne muke pacijenata u sarajevskom Domu zdravlja. Ova je zdravstvena institucija u potpunom haosu i pred raspadanjem otkako je na dužnost direktora zasjeo izvjesni Fuad Husić. Mjesecima već nema dovoljno reagensa neophodnih za vađenje laboratorijskih nalaza pacijenata i neće ih biti, kako saznajemo, do maja.

Riječ je o “mjerama” štednje koje je osmislio aktuelni direktor, a koje su prouzročile potpuni haos, pa pacijenti nalaze moraju raditi u privatnim laboratorijima.

Naime, kako nam je to slikovito pojasnio jedan od uposlenika Doma zdravlja, “direktor je procijenio da će se u januaru razboljeti deset Sarajlija koji će morati izvaditi nalaze, pa je naručio toliko reagensa, a razboljelo se hiljadu ljudi”.

Zbog svega toga su protekle sedmice u zdravstvenu instituciju u kojoj već odavno nedostaje ne samo reagensa nego i ostalog materijala, ali i stručnog kadra, liječnika i medicinskih sestara (nemedicinskog kadra ne nedostaje), ušli inspektori kako bi “prečešljali” dokumentaciju vezanu za tendersku proceduru nabavke reagensa.

U međuvremenu, one nalaze koje ne mogu izvaditi u laboratoriju Doma zdravlja pacijenti moraju ići vaditi u privatnim laboratorijama koje imaju ugovor sa Zavodom zdravstvenog osiguranja. I tu počinje dodatno maltretiranje. Prvo pacijent u Domu zdravlja mora dobiti potvrdu da nema reagensa (koji koštaju oko pet maraka) pa s tom potvrdom ide u privatni laboratorij.

Kada želi refundirati novac plaćen za nalaz u ZZO, ponovo mora ići u Dom zdravlja izvaditi nekakvu potvrdu i onda ponovo u poslovnicu ZZO. Da bi maltretiranje bilo upotpunjeno, u ZZO im još uz sve te dokumente zatraže i kopiju prijave prebivališta, odnosno, kako se to već kolokvijalno naziva, kopiju CIPS-a.

Zašto je i kome to palo napamet ako već pacijenti imaju uredno ovjerene zdravstvene knjižice sa svim osobnim podacima, znaju samo u ZZO, ali ipak insistiraju i na tom dokumentu. Što obično znači da pacijentu koji želi uraditi nalaze neophodne za pregled kod liječnika treba za to cijeli dan.

PROČITAJTE I...

Kako smo mogli saznati zahvaljujući djelovanju opozicione zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo Samre Ćosović-Hajdarević, takva propaganda kantonalnog režima te cenzura bilo kakve kritike plaća se ni manje ni više nego iz džepa građana ovog kantona!

Na 315 stranica knjige pukovnik Sead Jusić kroz opis vlastitog učešća u ratu, a posebno u danima bitke, zatim kroz izjave velikog broja preživjelih učesnika “Breze '94”, svjedočenja zarobljenih neprijateljskih vojnika, potom kroz zarobljenu pisanu građu, ali i dostupnu poslijeratnu objavljenu i neobjavljenu građu s obje strane fronta, donosi raznovrstan materijal od nemjerljivog značaja za razumijevanje toka i karaktera navedene bitke, te namjera daleko nadmoćnijeg napadača, ali i postignuća daleko hrabrijih i uspješnijih branilaca

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!