Reagensa nema do maja

Kada želi refundirati novac plaćen za nalaz u ZZO, ponovo mora ići u Dom zdravlja izvaditi nekakvu potvrdu i onda ponovo u poslovnicu ZZO. Da bi maltretiranje bilo upotpunjeno, u ZZO im još uz sve te dokumente zatraže i kopiju prijave prebivališta, odnosno, kako se to već kolokvijalno naziva, kopiju CIPS-a.

Nastavljaju se višemjesečne muke pacijenata u sarajevskom Domu zdravlja. Ova je zdravstvena institucija u potpunom haosu i pred raspadanjem otkako je na dužnost direktora zasjeo izvjesni Fuad Husić. Mjesecima već nema dovoljno reagensa neophodnih za vađenje laboratorijskih nalaza pacijenata i neće ih biti, kako saznajemo, do maja.

Riječ je o “mjerama” štednje koje je osmislio aktuelni direktor, a koje su prouzročile potpuni haos, pa pacijenti nalaze moraju raditi u privatnim laboratorijima.

Naime, kako nam je to slikovito pojasnio jedan od uposlenika Doma zdravlja, “direktor je procijenio da će se u januaru razboljeti deset Sarajlija koji će morati izvaditi nalaze, pa je naručio toliko reagensa, a razboljelo se hiljadu ljudi”.

Zbog svega toga su protekle sedmice u zdravstvenu instituciju u kojoj već odavno nedostaje ne samo reagensa nego i ostalog materijala, ali i stručnog kadra, liječnika i medicinskih sestara (nemedicinskog kadra ne nedostaje), ušli inspektori kako bi “prečešljali” dokumentaciju vezanu za tendersku proceduru nabavke reagensa.

U međuvremenu, one nalaze koje ne mogu izvaditi u laboratoriju Doma zdravlja pacijenti moraju ići vaditi u privatnim laboratorijama koje imaju ugovor sa Zavodom zdravstvenog osiguranja. I tu počinje dodatno maltretiranje. Prvo pacijent u Domu zdravlja mora dobiti potvrdu da nema reagensa (koji koštaju oko pet maraka) pa s tom potvrdom ide u privatni laboratorij.

Kada želi refundirati novac plaćen za nalaz u ZZO, ponovo mora ići u Dom zdravlja izvaditi nekakvu potvrdu i onda ponovo u poslovnicu ZZO. Da bi maltretiranje bilo upotpunjeno, u ZZO im još uz sve te dokumente zatraže i kopiju prijave prebivališta, odnosno, kako se to već kolokvijalno naziva, kopiju CIPS-a.

Zašto je i kome to palo napamet ako već pacijenti imaju uredno ovjerene zdravstvene knjižice sa svim osobnim podacima, znaju samo u ZZO, ali ipak insistiraju i na tom dokumentu. Što obično znači da pacijentu koji želi uraditi nalaze neophodne za pregled kod liječnika treba za to cijeli dan.

PROČITAJTE I...

Ovo je način da se vrlo važna istina čuva od zaborava. Naša je ideja da ‘Bijelu sobu’, u kojoj će saznavati o tome šta se dešavalo tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu i tokom Opsade Sarajeva, posjećuju djeca osnovnih i srednjih škola. Sve što radimo ne radimo da bi mlade i buduće generacije mrzile, ili da bi se svetile i ratovale. Ne. Mi buduće generacije moramo ovome učiti jer želimo da i na ovaj način svojoj djeci gradimo bolju i ljepšu budućnost, da se nikada više i nigdje ne ponovi ono što se dogodilo upravo ovdje, u našem gradu”

Jedan dio nevesinjskih Bošnjaka i Hrvata koji su se sklonili od četničkih napada u Kasabu vijest o oslobađanju Mostara i Nevesinja dočekali su s radošću i izašli na ulice da dočekaju partizane. Međutim, dojučerašnjim četnicima izmaklo je “oslobađanje” Mostara pa im je Vlado Šegrt, komandant 10. hercegovačke udarne brigade, na 24 sata dao da “oslobode” Nevesinje, odnosno da rade šta im je volja

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!