fbpx

Razgovor Turković – Darmanović: Zabrinutost zbog incidenata u Crnog Gori, posebno u Pljevljima

Zgroženi smo spominjanjem Pljevalja u kontekstu genocida u Srebrenici. Osuđujemo takvu retoriku, koja je nazadna, necivilizacijska i nema svoje mjesto u 21. vijeku, rekla Turković

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, danas je telefonom razgovarala sa Srđanom Darmanovićem, ministrom vanjskih poslova Crne Gore, prenosi Anadolu Agency (AA).

Darmanović je tokom razgovora upoznao Turković sa trenutnom situacijom u Crnoj Gori, nakon održanih parlamentarnih izbora u ovoj zemlji.

Turković je izrazila zabrinutost za stanje u ovoj zemlji, posebno u Pljevljima, gdje su zabilježeni incidenti, provokacije i napadi, te zamolila da se učine dodatni napori da se zaštite prava građana i njihova imovina.

“Zgroženi smo spominjanjem Pljevalja u kontekstu genocida u Srebrenici. Osuđujemo takvu retoriku, koja je nazadna, necivilizacijska i nema svoje mjesto u 21. vijeku. Molimo da se ljudi zaštite, jer niko ne može biti napadan zbog svog nacionalnog i političkog opredjeljenja. Smatram da ovakvim pojavama može ozbiljno biti ugrožena sigurnost cjelokupnog regiona. Suviše je u proteklim decenijama uloženo energije i vremena da bi se mogli tolerisati radikalni nacionalistički potezi, koji prijete ugrožavanju mira u regionu“, kazala je tokom razgovora Turković, navode iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

PROČITAJTE I...

Osnovni problem jeste legitimizacija i normalizacija antibošnjačkog šovinizma koji Dodik demonstrira na dnevnoj bazi, a koji se toliko udomaćio da je postepeno postao dio vokabulara srpskih političara, medija, pa i srpskog naroda u Bosni i Hercegovini

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!