fbpx

Ramazan u Kataloniji

Generalitat, lokalna katalonska vlast, u stvarnosti, nije zabranio (jer to ne može učiniti), već je obeshrabrio aktivnosti u bogoslužnim centrima. I zatražio je od općina da ne daju prostore zajednicama. No, vladina uredba o stanju uzbune omogućava posjetu mjestima štovanja, sve dok se poduzimaju mjere za "izbjegavanje gomile ljudi." U svakom slučaju, mora se zajamčiti da se poštuje udaljenost od barem jednog metra rastojanja između vjernika.

Ramazan će ove godine biti drugačiji, Ako vlasti ne odluče drugačije, neće biti masovnih namaza u džamijama ili sportskim centrima. Bit će to, silom prilika, intimnije slavlje.

Rasprava je bila bolna i dugotrajna ali tri udruženja muslimana u Kataloniji su na kraju zajednički odlučili i svoje zaključke poslali Vladi Katalonije. “Nećemo se moliti zajednički, niti u džamiji niti na drugim za to dopuštenim mjestima”, potvrđuju oni u izjavi koja poštuje preporuke Generalitata vjerskim skupinama, objavio je danas El Pais.

Mjesec ramazan započinje, prema lunarnom kalendaru, u noći sa četvrtka na petak. Za većinu vjernika to je rajski mjesec.

“Ja sam jedan od onih koji preferiraju čekati do posljednjeg dana da to provjerim”, kaže nasmijani Abdelkrim Latiffi, Marokanac i predsjednik zajednice koja upravlja Mariam džamijom, smještenom u Badaloni. “Ne morate rizikovati, ali treba primijeniti zdrav razum i zaštititu čovjeka. Molitva se može obavljati kod kuće”, razmišlja on. “Možda se vratimo korijenima, budemo s porodicom koja čita Kur’an i duboko uronimo u njega. Ali istina je da nas boli što ne možemo u džamiju u atmosferi solidarnosti i bratstva. ”

Za Taiba el Harraka, koji vodi islamsku zajednicu Figueres u gradu Girona, nemogućnost masovnog klanjanja teravije velika je žrtva. „Džamiju smo zatvorili prije više od mjesec dana”,  kaže on. “Ako je Meka zatvorena, onda smo i mi. A ako je Generalitat rekao da ne možemo otvoriti, moramo poslušati naredbe.”

Generalitat, lokalna katalonska vlast, u stvarnosti, nije zabranio (jer to ne može učiniti), već je obeshrabrio aktivnosti u bogoslužnim centrima. I zatražio je od općina da ne daju prostore zajednicama. No, vladina uredba o stanju uzbune omogućava posjetu mjestima štovanja, sve dok se poduzimaju mjere za “izbjegavanje gomile ljudi.” U svakom slučaju, mora se zajamčiti da se poštuje udaljenost od barem jednog metra rastojanja između vjernika.

Latiffi iz Badalone, objašnjava da muslimanima nije moguće udovoljiti tom zahtjevu zbog načina na koji se mole.

Mohamed Iqbal, šef pakistanskog islamskog centra Camí de la Pau, kaže da je zbunjen. “Postoji velika kontradikcija. Osoba može napustiti kuću i krenuti u džamiju i policija ga može kazniti sa 600 eura jer ne smatraju da je odlazak u džamiju visa sila I šta ćemo onda?”

Muslimani Katalonije još uvijek nisu sigurni hoće li obavljati ikakve vjerske aktivnosti tijekom ramazana. Iqbal žali zbog gubitaka koji zbog zatvaranja trpi njihova zajednica.U Ramazanu se društveni i porodični odnosi te zajendice intenziviraju.  U saopćenju triju najreprezentativnijih muslimanskih udruga a preporučuje se pomoć “materijalno i moralno” onima koji su u potrebi, posebno žrtvama virusa i njihovim porodicama.

PROČITAJTE I...

“Kad sam pogledao prema Komandantu, on je pucao iz stojećeg stava, blago raširenih nogu i raskopčanog gornjeg dijela uniforme, a svuda oko njega zabadali su se meci. U tim trenucima jedini je on ostao u stojećem položaju. Svi ostali bili su zalegli, i Alija, i Makić, i ja, i drugi. Mislim da su ih naši izviđači tukli nitroglicerinkama. Ogradila se strašna pucnjava. Mnogi nisu ni znali u šta pucaju ispred sebe, ali su pucali. Kad sam otkočio pušku, vidio sam Komandanta na desnoj strani puta kako u čučećem položaju mijenja okvir. Tad sam ga posljednji put vidio”

Hasan El-Basri, r. a., poznati tabi'in, jednu je noć pošao kod svog učenika Habiba Adžemija (habib Adžemij preselio je 130. godine po Hidžri). Po ovom imenu Adžemij vidi se da nije bio Arap. Kada mu je Hasan El-Basri došao, zatekao ga je kako klanja jaciju. Htio je da mu se pridruži u namazu, ali je čuo kako on, umjesto “Elhamdulillah”, uči “Elhemdilillah”. Kaže Hasan El-Basri sam sebi: “Ako mu se pridružim u ovom namazu, propast će mi namaz”, jer pogrešno uči, pa je sam tu noć jaciju klanjao. Posjedio je tu sa svojim učenikom, vratio se kući, klanjao jaciju i legao spavati. Tu noć usnije Gospodara pa ga Hasan El-Basri pita: “Gospodaru, u čemu je Tvoj raziluk, Tvoje zadovoljstvo?”, a Gospodar mu kaže: “Vidio si Moje zadovoljstvo, ali ga nisi znao cijeniti.” “Kako to, Gospodaru?”, upita Hasan El-Basri, a Gospodar mu odgovori: “Da si klanjao s Habibom, nad tim tvojim postupkom bilo bi Moje zadovoljstvo i taj namaz bio bi bolji od svih namaza koje si do sada klanjao. Ali, ti si u obzir uzeo pravilno izgovaranje harfova, a ne čisti nijet i čisto srce”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!