Rado Vojniković na medicinu ide

Bilo je jasno kako je u pitanju pokušaj sklapanja nelegalnog sastava Vijeća koje bi onda izabralo dekana. Onda bi inspektor za visoko obrazovanje označio taj izbor nelegalnim, a u međuvremenu bi bilo izdiktirano novo rješenje. Sve u cilju, kako tvrde poznavatelji prilika na fakultetu, da Vojniković, koji sebe na nekim budućim izborima vidi kao SDP-ovog ministra obrazovanja, ostane jedna od najutjecajnijih osoba u ovoj instituciji.

 Kako upisati sina na Medicinski fakultet ako padne na dva prijemna roka? Sekretar Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Benjamin Vojniković ima rješenje. Nađe se treći prijemni rok. A kao rezervu, u slučaju da dijete padne i treći put, upiše ga se na Medicinski fakultet u Mostaru. Na Medicinskom fakultetu u Sarajevu nikada ranije nije postojao treći prijemni rok, ali nikada se ranije na ovaj fakultet nije upisivao Vojniković junior.

To, zapravo, samo pokazuje da se ni nakon smjene Almire Hadžović-Džuvo s mjesta dekanese na Medicinski fakultet nije mnogo toga promijenilo. Još jedan slučaj pokazuje koliki je Vojnikovićev utjecaj na dešavanja na Medicinskom fakultetu. Nakon usvajanja novog Zakona o visokom obrazovanju Sarajevskog kantona, nakon održanih nekoliko sjednica Vijeća Medicinskog fakulteta, inspektor za obrazovanje zabranio je Član 2. Poslovnika o radu Vijeća. Zabrana je bila čudna jer je član trebalo uskladiti sa Zakonom. Nakon zabrane, nije se znao tačan sastav članova Vijeća, koliko je u njemu studenata i asistenata.

Vršiteljica dužnosti dekanese na sjednicu je pozvala i one koji su napustili KCUS kao nastavnu bazu, što je odmah Vijeće učinilo nelegalnim. Bio je to pokušaj da se u odlučivanje o Medicinskom fakultetu uvuku osobe iz privatnih ljekarskih ordinacija. Pokušalo se sazvati dva puta Vijeće, ali je oba puta većina članova bojkotirala sjednicu, iako je mnoge od članova, nezvanično, Vojniković molio da dođu, tvrdeći kako je dolazak “pitanje života”.

Bilo je jasno kako je u pitanju pokušaj sklapanja nelegalnog sastava Vijeća koje bi onda izabralo dekana. Onda bi inspektor za visoko obrazovanje označio taj izbor nelegalnim, a u međuvremenu bi bilo izdiktirano novo rješenje. Sve u cilju, kako tvrde poznavatelji prilika na fakultetu, da Vojniković, koji sebe na nekim budućim izborima vidi kao SDP-ovog ministra obrazovanja, ostane jedna od najutjecajnijih osoba u ovoj instituciji.

Inače, budući “SDP-ov ministar” dobio je na nedavno održanim izborima za članove savjeta mjesnih zajednica u sarajevskoj Općini Centar, u mjesnoj zajednici Betanija, skromnih 45 glasova. Bilo je to dovoljno da ostane posljednji na listi, najlošije plasiran od svih osam kandidata. Očito komšiluk nije prepoznao kapacitet budućeg ministra, magistra s privatnog fakultetu u Orašju, redovnog gosta i govornika na stručnim tribinama u organizaciji SDP-a.

Treba reći kako je sekretar koji cilja na poziciju ministra i biznismen. Bilo je trnovitih dionica u njegovom poslovnom uzletu, posebice onda kada su mu prije nekoliko godina u svega sedam dana zapaljeni automobil i čamac usidren ispred Medicinskog fakulteta. Vojniković je suvlasnik firme “3B Oil”, koja se bavi uvozom naftnih derivata, a mnogi tvrde i da je umiješan i u poslovanje studentskog kluba “Kuk” na Medicinskom fakultetu.

 

PROČITAJTE I...

Nagrađivanjem spisateljskog djela nagrađuje se upravo njegov pisac jer pisca suštinski nije moguće odvojiti od njegova spisateljskog djela i obratno, kako to kazuje i elementarna logika, a potvrđuju brojne savremene književne teorije, a naročito tzv. etička kritika. Zato, dodjela Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu predstavlja dodjelu nagrade piscu i djelu koji stoje u odbrani sudski dokazanih ratnih zločina i sudski presuđenih ratnih zločinaca, s jedne strane, dok, s druge strane, predstavlja čin nepravde i moralnog nasilja nad žrtvama ovih ratnih zločina i njihovih počinilaca i naredbodavaca. A to u konačnici znači da je dodjelom Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu Nobelov komitet indirektno i sam podržao politiku i ideologiju ratnih zločina, uključujući i zločin genocida, stoji u pismu prof. dr. Sanjina Kodrića, predsjednika BZK “Preporod”, koje prenosimo u cijelosti

Stela Roso je iz Splita, a Marko Samodol iz Šibenika. Stela je drugi, a Marko prvi put u Srebrenici. “Bila sam i prošle godine. Emocija koja se samo ovdje može doživjeti me vraća u Srebrenicu. Dolazimo da odajemo počast žrtvama genocida i opet ću dolaziti ovdje”, poručila je Roso, dok je Samodol kazao: “Ovdje je emocija koja je teško opisiva riječima. Bio sam u Vukovaru, ali ovdje doći je neopisivo. Vidjeti šta su drugi narodi doživjeli, teško je to sve opisati kako se osjećam.”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!