fbpx

“Proud Boys”

U godini obilježenoj protestima protiv policijskog zlostavljanja Afroamerikanaca, “Proud Boys” organizirali su demonstracije protiv pokreta “Black Lives Matter”.

 

Donald Trump u prvoj je američkoj predsjedničkoj debati odbio osuditi bijelu nadmoć. Na pitanje je li spreman to učiniti, predsjednik je odgovorio “da” i pitao koga bi trebao osuditi. Njegov suparnik Joe Biden predložio je “Proud Boys”, grupu krajnjih desničara.

Kada je prije četiri godine Trump vodio kampanju za dolazak u Bijelu kuću, desničarski kanadsko‑britanski aktivist Gavin McInnes osnovao je “Proud Boys”, grupu koja u svoje redove prihvata samo muškarce. Svoju nacionalističku, antimuslimansku i mizoginsku retoriku šire internetom. Nekoliko mjeseci po osnivanju sudjeluju u demonstracijama krajnje desnice, noseći svoje prepoznatljive crno-žute majice.

Sebe opisuju kao “zapadne šoviniste” kojima je dosadilo izvinjavati se zbog “stvaranja modernog svijeta” i odbacivati ​​svoje veze s bijelim supremacizmom. Međutim, FBI ih klasificira kao “ekstremističku skupinu povezanu s bijelim nacionalizmom”, a SPLC, referentna institucija kada je u pitanju proučavanju ekstremizma u SAD-u, stavila ga je na svoju listu skupina koje propagiraju zločine iz mržnje.

Iako je McInnes u novembru 2018. prekinuo vezu s grupom, početkom 2019. godine tužio je SPLC zbog klevete.

U godini obilježenoj protestima protiv policijskog zlostavljanja Afroamerikanaca, “Proud Boys” organizirali su demonstracije protiv pokreta “Black Lives Matter”. U Portlandu, u državi Oregon, krajnje desničarska grupa nedavno je organizirala skup podrške Trumpu. Stiglo je oko 200 ljudi, od kojih su neki bili naoružani. Kad se o tome raspravljalo, Trump je još jednom okrivio “Antifu”, amorfni pokret aktivista povezan s ekstremnom ljevicom.

Trump je primijetio da je “neko” morao učiniti “nešto” s “Antifom” i ljevicom. “Ovo nije problem desnice, to je problem ljevice”, rekao je iako je direktor FBI-a Chris Wray objasnio da je “’Antifa ideja, a ne organizacija’”. Američki predsjednik odbacio je taj komentar i upozorio da je riječ o radikalnoj i opasnoj grupi.

Prije nekoliko dana Trump se obavezao da će “Antifu” i “Ku Klux Klan” proglasiti terorističkim organizacijama, a Odjel za nacionalnu sigurnost upozorava da su bijeli supremacisti “najupornija i najsmrtonosnija” nacionalna teroristička prijetnja s kojom se Sjedinjene Države suočavaju do 2021. godine.

 

PROČITAJTE I...

Ismet Kasumagić, kao i većina pripadnika “Mladih muslimana”, bio je uhapšen od komunističke vlasti nakon okončanja Drugog svjetskog rata. Uhapšen je i osuđen 1947. godine na jednu godinu zatvora. Tada je optužen i osuđen u grupi s Vahidom Kozarićem, Ćazimom Viteškićem, Midhatom Džulbegovićem, Mehmedom Hadžiavdićem i Izetom Riđanovićem. Kasnije je u slučaj uključen i Ibrahim Trebinjac. Presuda je bila potpuno besmislena. Osuđeni su zbog navodnih antinarodnih stavova organizacije, bez ijednog konkretnog dokaza za same optužene. U samoj presudi stoji da su oni potpuno odvojeno djelovali, a ipak im je suđeno u grupi.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!