fbpx

Protiv “islamističkog separatizma”

Ali taj islamistički separatizam, priznao je predsjednik, uspio je ojačati tamo gdje je država nestala ili izgubila snagu, kao u 150 kvartova širom Francuske koji su sada označeni kao uporišta.

 

Francuska želi kontrolirati odakle dolazi strani novac kojim se finansiraju džamije u Francuskoj. Zato će Francuska okončati sve programe koje finansiraju treće zemlje, transformirat će nastavne programe u kojima sudjeluju nastavnici koje plaćaju strane vlade kako bi imali veću kontrolu nad njima i predmetima koje drže.

To je prošle nedjelje najavio predsjednik Emmanuel Macron predstavljajući svoju “strategiju za borbu protiv islamističkog separatizma”, izraza koji je nedavno izmislila francuska izvršna vlast čije značenje ostaje isto: “antidemokratski i antirepublikanski politički projekt koji u svom krajnjem stanju vodi do radikalizacije i koji, u svakom slučaju, predstavlja jednu od glavnih prijetnji sigurnosti i vrijednosti francuskog društva. Ovaj opasni nagon započinje u školama, u mjestima koja finansiraju strane sile s mračnim interesima, u samim gradskim četvrtima, često u depresiji i s problemima marginalizacije, droge i siromaštva koji stvaraju lakši plijen radikalizaciji onih koji se osjećaju napušteno od strane države”.

“Naš neprijatelj je islamistički separatizam”, rekao je Macron na kraju posjete jednom od kvartova u gradu Mulhouse u kojima se osjete problemi marginalizacije i radikalizacije. “Separatizam je nespojiv sa slobodom i jednakošću, nespojiv je s nedjeljivošću Republike i potrebnim jedinstvom nacije”, insistirao je.

Ali taj islamistički separatizam, priznao je predsjednik, uspio je ojačati tamo gdje je država nestala ili izgubila snagu, kao u 150 kvartova širom Francuske koji su sada označeni kao uporišta.

“Separatizam se hrani nedostatkom alternativne ponude na socijalnom, sportskom, školskom, kulturnom i zdravstvenom polju. Moramo ojačati i pratiti teritorijalne udruge i kolektivitete jer, kada Republika ne ispuni svoja obećanja, drugi je pokušavaju zamijeniti”, rekao je.

“Strategija” protiv “islamističkog separatizma” sastoji se od nekoliko stubova kojim se nastoji riješiti ove nedostatke. Jedan od Macronovih prioriteta jeste “obnoviti kontrolu i boriti se protiv stranih utjecaja, posebno u školama i mjestima bogoslužja”.

Prethodni članak

Bashir u Haagu

Sljedeći članak

Sveti Diego

PROČITAJTE I...

Kako je moguće da Milanović, koji je nekada javno, kao "pravog čovjeka" na "pravom mjestu", podržavao Željka Komšića u njegovoj drugoj po redu kandidaturi za člana Predsjedništva, danas otvoreno spori Komšićevu legitimnost i poručuje da su ga u stvari izabrali Bošnjaci!

Ako pogledamo rezultate izbora za Kantonalnu skupštinu 2018. godine, imali smo oko 2.500 glasova više, dakle, kada saberemo glasove koje su dobile te dvije koalicije. Naravno, rezultat će puno zavisiti i od izlaznosti birača, puno će zavisti i od broja registriranih u inostranstvu. Na izborima 2018. svi smo išli samostalno, ovaj put kroz ove dvije koalicije ćemo, nadam se, dobiti većinu u Gradskom vijeću. S druge strane, imamo značajna četiri politička subjekta s hrvatskim predznakom prijavljena za izbore, ovaj put ne izlaze u okviru HNS-a, te očekujemo zanimljivu političku borbu za glasove građana Mostara, u kojoj će, uvjeren sam, pobijediti Koalicija za Mostar 2020.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!