Programski odbor kažnjen jer je pozvao Ljevak na odgovornost

Stvarni razlozi razrješenja članova Programskog savjeta nemaju veze sa zakonitošću reizbora nego s osudom emitiranja filma Tužilac, branilac, otac i sin u programu TVSA 11. jula 2019. godine na godišnjicu obilježavanja genocida koji su snage Vojske i policije RS-a počinile 1995. godine u Srebrenici.

 

Nadzorni odbor (NO) JP Televizija Kantona Sarajevo (TVSA) razriješio je dužnosti članove Programskog savjeta TVSA na čelu s prof. dr. Sanjinom Kodrićem. Podsjetimo, prethodni Nadzorni odbor produžio je 5. juna 2018. godine mandat ovom Programskom savjetu do 2020, ali se novi NO TVSA, kojim je predsjedava Vlastimir Mijović, odlučio razriješiti dužnosti njegove članove.

Nadzorni odbor s Mijovićem na čelu odluku pravda time da je Programskom savjetu nezakonito produžen mandat jer nije provedena konkursna procedura. Međutim, prema odredbama Statuta TVSA, prilikom reizbora članova Programskog savjeta nije potrebno provoditi konkursnu proceduru.

“Angažiranje u ovom tijelu nije nikakvo zapošljavanje. U prirodi stvari, Programski savjet ima karakter savjetodavnog tijela. U Statutu TVSA ne stoji da preduzeće ‘zapošljava’ već ‘obrazuje’ Programski savjet”, stoji u saopćenju koje potpisuje bivši predsjednik NOTVSA Hajrudin Hrvačić.

Stvarni razlozi razrješenja članova Programskog savjeta nemaju veze sa zakonitošću reizbora nego s osudom emitiranja filma Tužilac, branilac, otac i sin u programu TVSA 11. jula 2019. godine na godišnjicu obilježavanja genocida koji su snage Vojske i policije RS-a počinile 1995. godine u Srebrenici. Programski savjet osudio je emitiranje filma i zatražio sankcioniranje odgovornih, ali, desilo se suprotno – Programski savjet je razriješen, a odgovorni za emitiranje filma su se izvukli.

“Poseban grijeh, u očima aktuelnog NO i v. d. predsjednika Vlastimira Mijovića, jeste to što je Programski savjet direktno pozvao na odgovornost zbog emitiranja ovog filma koji predstavlja i direktnu uvredu za sve žrtve genocida i njihove porodice, kao i sve druge žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu. S obzirom na to da je film ubačen u programsku shemu bez znanja i saglasnosti odgovorne urednice Amele Hubjer-Hatić, a prije stupanja na dužnost direktora programa i produkcije Harisa Dučića, Programski savjet je tražio utvrđivanje odgovornosti.

A odgovorna osoba za ovo besramno negiranje istine o velikosrpskim zločinima je v. d. direktorica Kristina Ljevak. Ona, koja je u praskozorje rata izdala Sarajevo i utočište našla u RS-u kod Radovana Karadžića, a 2007. za tu genocidnu tvorevinu rekla da je država, agresivno brani svoje katastrofalne poteze i odbija da se izvini čak i Udruženju ‘Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa’, Udruženju žrtava i svjedoka genocida i boračkim udruženjima. Umjesto toga, podlo je pokušala film staviti na teret Islamskoj zajednici u BiH”, kaže Hrvačić u saopćenju.

Programski savjet uputio je dopis ministrici pravde Kantona Sarajevo Lejli Brčić kojim traži poništenje sporne odluke. Odlukom NO o razrješenju, kaže se u dopisu, izvršena je gruba povreda Statuta JPTVSA, Pravila 57/2011 o javnim radio i televizijskim stanicama, kao i ostalih propisa koji se odnose na rad i djelovanje Programskog savjeta.

PROČITAJTE I...

Podsjetimo, Spahić je bio nekadašnji savjetnik za sestrinstvo u kabinetu tadašnjeg generalnog direktora KCUS-a Rusmira Mesihovića. Tada je za taj posao bio plaćen 3.992 maraka mjesečno. U široj javnosti postao je poznat kao glavni akter audiosnimka koji se prije tri godine pojavio na internetu, a na kojem mu navodno prijeti generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović.

Osim Perućice, ostale bosanskohercegovačke prašume jesu Ravna vala na Bjelašnici, Mačen do kod Kladnja, Trstionica kod Kaknja, Janj kod Šipova, Bobija na Grmeču, Crni vrh kod Bosanskog Petrovca, Lom kod Drinića, Plješevica kod Bihaća, zatim prašumski rezervat Malovčića dolina kod Sanskog Mosta, Golija i Masna luka u parku Blidinje

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!