fbpx

Poznati pobjednici foto takmičenja “Ramazan u Bosni”

Na takmičenju je učestvovalo 110 autora fotografija, specijalni žiri je odabrao 10 najboljih, a finalnih pet fotografija odabrali su korisnici na društvenim mrežama.

 

Poznati su pobjednici foto takmičenja pod nazivom “Ramazan u Bosni”, koji je u Bosni i Hercegovini organizovao Institut “Yunus Emre”, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Instituta navedeno je kako je riječ o foto takmičenju koje je organizovano 14. maja u povodu mubarek mjeseca ramazana te koje je privuklo veliki broj mladih ljubitelja fotografije.

Na takmičenju je učestvovalo 110 autora fotografija, specijalni žiri je odabrao 10 najboljih, a finalnih pet fotografija odabrali su korisnici na društvenim mrežama.

Prvo mjesto pripalo je Sari Duvnjak iz Vogošće, koja je zabilježila stariji bračni par tokom isčekivanja iftara. Drugo mjesto je pripalo Emsedu Ljeljku iz Mostara, koji je zabilježio dvoje mladih koji učeći Kur’an čekaju iftar ispod Starog mosta.

Irma Lipovac iz Buturović Polja osvojila je treće mjesto za fotografiju “Neretva pred iftar”, Hamid Jamaković iz Sarajeva osvojio je četvrto mjesto za fotografiju ramazanskog topa na Žutoj tabiji, dok je peto mjesto pripalo Nejri Dizdarević iz Srebrenika za fotografiju interesantne posude u obliku mjeseca i zvijezde.

PROČITAJTE I...

U 2020. godini stručni žiri odlučio je jednoglasno da nagrada “25. novembar” za “životno djelo” pripada likovnom umjetniku Halilu Tikveši. Nagrada za “knjigu godine” jednoglasno je dodijeljena profesoru emeritusu Esadu Zgodiću za djelo “Naučnici i upravljanje državom” izdavačke kuće “Slovo bosansko”.

Vjerovatno u Bosni i Hercegovini ne postoji grad koji je toliko puta oslikan kao Počitelj. Ovaj motiv našao se na platnima skoro svih naših najznačajnijih slikara, a posebnu afirmaciju dobio je osnivanjem Međunarodne likovne kolonije koja već preko pedeset godina okuplja umjetničke profesionalce i entuzijaste. Njegovo razaranje ostavilo je traga na umjetnike, pa se poslijeratna likovna produkcija jednim dijelom fokusirala i na ne tako davno ispisane crne stranice počiteljske historije. Poseban doprinos tome dao je naš veliki slikar Džeko Hodžić

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!