fbpx

Postignut dogovor u vezi sa bosanskim jezikom: Učenici iz Liplja kreću na nastavu

Sinanović podsjeća da se ranije dešavalo da se situacija ˝privremeno smiri˝, odnosno da se u matične knjige i đačke knjižice u rubrici maternjeg jezika upiše bosanski, da bi se nakon godinu-dvije ponovo počeo upisivati tzv. bošnjački jezik.

 

 

Nakon što su roditelji i dvanaest učenika iz Liplja kod Zvornika od početka ove školske godine, zbog upisivanja nepostojećeg jezika u matične knjige, bojkotirali nastavu, postignut je dogovor sa vlastima i djeca bi ubuduće trebala nesmetano prisustvovati nastavi.

Roditelji učenika koji pohađaju područnu Osnovnu školu ˝Sveti Sava˝ prema nastavnom planu i programu iz Federacije Bosne i Hercegovine, za bojkot su se odlučili nakon što su saznali da je na kraju prošle školske godine, prema usmenom nalogu, u matične knjige umjesto bosanskog jezika upisivan takozvani jezik bošnjačkog naroda, dok je bosanski jezik naveden u đačkim knjižicama. Zahtjev bošnjačkih povratnika u Liplje bio je da se na mjestu jezika svugdje upisuje bosanski jezik, jedini jezik kojim govore i oni i djeca te da se učenicima omogući izučavanje bosanskog jezika.

˝Djeca će krenuti u školu, a vidjet ćemo kako će se stvari dalje odvijati. Razgovarali smo sa ministricom prosvjete i kulture Republike Srpske, predstavnicima OHR-a, potpredsjednikom Republike Srpske i direktorom škole. Rečeno nam je da imamo pravo, ali da se to ne može tako brzo riješiti. Dogovorili smo se da se djeca vrate na nastavu, a da mi uputimo svoje zahtjeve i oni će nam do petka, 16. oktobra, odgovoriti. Mislim da bi se problem ovog puta mogao riješiti, mada se ne smijemo previše radovati jer smo i ranije imali dosta neispunjenih obećanja˝, naveo je Muharem Sinanović, jedan od roditelja učenika iz Liplja.

Sinanović podsjeća da se ranije dešavalo da se situacija ˝privremeno smiri˝, odnosno da se u matične knjige i đačke knjižice u rubrici maternjeg jezika upiše bosanski, da bi se nakon godinu-dvije ponovo počeo upisivati tzv. bošnjački jezik.

Učenici iz Liplja propuštene će časove nadoknađivati svake subote. I prethodnih godina roditelji i učenici protestovali su više puta iz istog razloga. A.A.

PROČITAJTE I...

Ismet Kasumagić, kao i većina pripadnika “Mladih muslimana”, bio je uhapšen od komunističke vlasti nakon okončanja Drugog svjetskog rata. Uhapšen je i osuđen 1947. godine na jednu godinu zatvora. Tada je optužen i osuđen u grupi s Vahidom Kozarićem, Ćazimom Viteškićem, Midhatom Džulbegovićem, Mehmedom Hadžiavdićem i Izetom Riđanovićem. Kasnije je u slučaj uključen i Ibrahim Trebinjac. Presuda je bila potpuno besmislena. Osuđeni su zbog navodnih antinarodnih stavova organizacije, bez ijednog konkretnog dokaza za same optužene. U samoj presudi stoji da su oni potpuno odvojeno djelovali, a ipak im je suđeno u grupi.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!