fbpx

Poraz Dodikovih jarana

Hofer je u predizbornoj kampanji 2016. godine, govoreći o nastojanju Republike Srpske da stekne što veću samostalnost, rekao da ima razumijevanje za tako nešto.

Narodna stranka (ÖVP) donedavnog kancelara Sebastiana Kurza i stranka Zeleni na prijevremenim su parlamentarnim izborima u Austriji ostvarili najveći porast broja glasova, što otvara mogućnost koaliranja ovih dviju stranaka, dok su desni populisti iz Slobodarske stranke (FPÖ) i socijaldemokrati (SPÖ) doživjeli teške poraze. Izbori su održani četiri mjeseca nakon što se zbog tzv. skandala Ibiza raspala dotadašnja koalicijska vlada između ÖVP-a i FPÖ-a.

ÖVP je prema projekcijama na temelju glasova prebrojanih do 20 sati s 37,1 posto glasova ostvario 5,6 posto glasova više nego na posljednjim parlamentarnim izborima 2017. No narodnjacima je za formiranje vlade potreban koalicijski partner. Najveći gubitak glasova pretrpjeli su socijaldemokrati i slobodnjaci. FPÖ je u usporedbi s izborima prije dvije godine izgubio 10 posto glasova i podržava ih svega 16 posto Austrijanaca. U prvim reakcijama nakon izbora odbacili su obnovu koalicije s ÖVP-om, jer “16 posto glasova nije dovoljno za ulazak u vladu”, rekao je predsjednik FPÖ-a Norbert Hofer.

Međutim, poznavaoci austrijskih prilika smatraju da će on uraditi sve što može da opet postane dijelom vlasti. Hofer želi drugu šansu, zato se u javnim istupima suzdržava vatrene retorike iako je itekako jasno da je on vuk u koži janjeta. Nacionalističke i ksenofobične govore prepušta Herbertu Kicklu, eksponentu najradikalnijeg krila ove stranke. Hofer je autor političkog programa FPÖ i nerijetko kontaktira najradikalnije, zatvorene krugove austrijskog društva, među kojima je, što je vrlo apsurdno, udruga “Marko-Germania”, bratstvo koje se zalaže za “njemačku zajednicu” i negira austrijsku naciju.

Treba stalno naglašavati kako je Hofer iznimno blizak s Miloradom Dodikom, a ta njihova bliskost traje već nekoliko godina i otvoreno je demonstrirana kada je Dodik pozvao Srbe koji žive u Austriji da glasaju za Hofera. Hofer je u predizbornoj kampanji 2016. godine, govoreći o nastojanju Republike Srpske da stekne što veću samostalnost, rekao da ima razumijevanje za tako nešto. “Ako se Bosna i Hercegovina odvojila iz tadašnje Jugoslavije – i to bez odluke naroda, onda se nastojanja Republike Srpske mogu lakše razumjeti”, kazao je on tada.

Nedugo potom, Hofer se pojavio kao gost ma mitingu Dodikovog SNSD-a u Banjoj Luci. “Veze između FPÖ-a, Dodika i njegove nacionalističke i proruske stranke SNSD-a su već dugo uske. FPÖ-u je stalo do glasova Austrijanaca srpskog porijekla”, pisali su tada bečki mediji. List Der Standard objavio je tada da je Dodik pozvao Srbe koji žive u Austriji da “glasaju za FPÖ i nakon prvog kruga predsjedničkih izbora čestitao njihovom kandidatu Norbertu Hoferu, kojega je nazvao ‘prijateljem Srba’.” Dolazak u Banju Luku bila je uzvratna posjeta nakon Dodikovog odlaska u Beč, kada je Hofer, podržavajući secesiju RS, izjavio: “Nešto što ne pripada zajedno ne može ni srasti.”

Iako su doživjeli poraz, Hoferova ekstremna desnica opcija je koja najbolje odgovara Kurzovim željama: stroga imigracijska politika i reforme za oslobađanje od poreza i smanjenje dugova. Međutim, rizik od nestabilnosti je veliki, a ponavljanje koalicije bit će mnogo teže objasniti, kako van, tako i unutar Austrije. /D. H./

PROČITAJTE I...

S obzirom na to da je virus nov (ali iz “stare” poznate porodice virusa korona) pa za njega nema vakcine niti neke dokazane terapije, te s obzirom na brzinu, jedini efikasni način da se pandemija uspori, a njene posljedice minimiziraju jeste da se uspori brzina zaraze. To je, pak, jedino moguće tako što će nezaraženi svesti fizičke kontakte na minimum, dok će zaraženi biti u samoizolaciji, karantinu ili bolnici. Tu se krije srž važnosti reakcije pojedinaca na savjete i/ili mjere o sprečavanju širenja COVID-19

Pozivamo međunarodnu zajednicu da se povuče iz svih sukoba, prekine neprijateljstva i iskreno traga za dijalogom i pomirenjem, uključujući na Bliskom Istoku. Geopolitička nadmetanja i politički prigovori imaju malo smisla kada se zna da se svijet bori za svoje zdravlje i da svi pate. Ovaj poziv neće proći nezapaženo ako svi posvetimo jedan minut da ga podržimo širom svijeta.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!