fbpx

Pokušaj potpunog razvlašćivanja Bošnjaka

. I ovaj su put pronađeni oni među Bošnjacima koji su, zbog vlastite sujete, nakaradne ideologije, gluposti, vlastohleplja ili tek poslovične političke nepismenosti, pristali biti korisni idioti antibošnjačkih i antidržavnih projekata pripremljenih u političkim kuhinjama neprijatelja bošnjačkog naroda i države Bosne i Hercegovine

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

 

Postoji jedna vrsta karakterističnog političkog i ideološkog poroka ovdašnje samoproglašene anacionalne ljevice, neka vrsta perverzne sklonosti spram onoga što bi se najkraće moglo nazvati asimetrijom. Posebno nacionalnom i političkom asimetrijom, ali samo takvom da bude na štetu Bošnjaka. Baš onako kako su za vrijeme vladavine notorne Alijanse za promjene dogovorena tzv. asimetrična ustavna rješenja za FBiH i RS, zbog čega je FBiH postala trajni talac Čovićevog HDZ-a, a RS lični posjed Dodikovog SNSD-a, tako i danas imamo situaciju da se planski i organizirano pokušava stvoriti slična asimetrija na štetu Bošnjaka.

Ljevičarski zavjerenički kružoci očito ne doživljavaju naročito važnim i problematičnim dominaciju srpske i hrvatske politike na većinski srpskim ili hrvatskim prostorima u Bosni i Hercegovini, dok se nacionalne političke organizacije na većinski bošnjačkim prostorima uporno nastoje demontirati.

DODIK – HRVATSKO-SRPSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH

Ovih dana tome možemo svjedočiti posmatrajući postizbornu sapunicu u kojoj anacionalne stranke pokušavaju kooptirati kombi-strankice i SDA političke otpatke kako bi izbacile SDA iz vlasti u gotovo svim kantonima FBiH, a možda i na višim nivoima. Politički vakuum koji bi nastao takvom asimetrijom, gdje bi Srbi i Hrvati imali legitimne političke predstavnike za razliku od Bošnjaka, ne samo da ne brine ovdašnju ljevicu, to i jeste cilj kojem ona oduvijek aktivno teži. Takvo političko obespravljivanje najbrojnijeg naroda pravda se ovako ili onako, ponajviše uspostavom anacionalnog društva i supresijom nacionalnih prava ondje gdje je to za sada moguće, čime se, ustvari, Bošnjacima obija o glavu vlastita tolerantnost spram drugog i drugačijeg. Kako god to posmatrali, rezultat je isti – stvara se asimetrija.

Sarajevocentrični anacionalni politički projekti niti postoje na većinski srpskim i hrvatskim prostorima Bosne i Hercegovine, niti se iko naročito trudi da oni ondje budu ostvareni na bilo koji način. Za tvorce i provoditelje takvih projekata ti dijelovi bosanskohercegovačke države nisu samo terra incognita, prostor o kojem ne znaju ništa, nego i terra prohibitus, politički prostor u koji ne žele i neće da ulaze – to im nije ideološka misija niti postavljeni zadatak. Bilo kakvo slabljenje srpske i hrvatske nacionalne politike unijelo bi ponešto simetrije u sasvim asimetričnu “ljevičarsku” i “građansku” politiku, a za to ljevičarski krugovi gotovo da i ne pokazuju interes.

A kako ta asimetrija izgleda s druge strane? Ako su već Bošnjaci politički iscjepkani i horizontalno i vertikalno, ako je na sceni scenarij onemogućavanja Bošnjaka da politički artikuliraju vlastite nacionalne interese, šta je sa Srbima i Hrvatima, kakva je politička situacija kod drugih dvaju naroda? Najkraći bi odgovor glasio: potpuno suprotna onoj kod Bošnjaka.

U slučaju hrvatske političke reprezentacije postoji potpuna vertikala i horizontala vlasti HDZ-a, kako u svim većinski hrvatskim općinama i kantonima, tako i na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. Praktično ne postoji nikakva opozicija HDZ-u, niti ona koja bi se s HDZ-om natjecala u što autentičnijoj borbi za nacionalne interese, a pogotovo ne neka anacionalna opozicija koja bi tvrdila da hrvatski nacionalni interesi ne postoje. Takva situacija nije samo na polju politike već i uopće društvenog života kod bosanskohercegovačkih Hrvata. Ne postoji doslovno niti jedan jedini hrvatski medij, u bilo kojem obliku, a da ne zastupa hrvatske nacionalne interese. Čak i oni ljevičarski, navodno marksistički, poput Prometeja, na liniji su borbe protiv majorizacije Hrvata, a koju prije svega vide u izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Iako tvrde da nemaju člana Predsjedništva, Hrvati okupljeni oko HDZ-a i HNS-a ipak imaju svog predstavnika u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. To je Milorad Dodik, već duže vrijeme jedan od sigurno najpopularnijih političara u ovdašnjoj hrvatskoj političkoj javnosti. Dodikova popularnost nije samo rezultat svjesne odluke Čovićevog HDZ-a da uslijed poklapanja separatističkih namjera i interesa postane prikolica trenutno moćnije velikosrpske politike u Bosni i Hercegovini nego i posljedica Dodikove lukave (zlo)upotrebe hrvatskih političkih apetita i kompleksa kako bi ih sukobio s Bošnjacima, a sve u cilju istovremenog slabljenja Bosne i Hercegovine i Federacije BiH te jačanja manjeg entiteta. Takva Dodikova podrška HDZ-u njega ama baš ništa ne košta kod vlastitih birača, jer se HDZ već sasvim javno i otvoreno odrekao bilo kakvog političkog djelovanja u korist Hrvata u RS-u. Upravo zbog toga, HDZ će u Dodiku imati i svog člana Predsjedništva. I tu je na djelu taj famozni “plan B”.

ANACIONALNA KOALICIJA U TRONACIONALNOJ DRŽAVI

Manji bosanskohercegovački entitet postao je nakon ovih izbora lični feud Milorada Dodika. Čini se da, osim njega i njegove stranke, više ne postoji niko drugi ko bi mogao govoriti u ime Srba u Bosni i Hercegovini. Dodikova vješta i dugotrajna subverzija bilo kakve opozicije te ogromne simpatije koje uživa u srpskom narodu, prije svega zbog svoje velikosrpske, separatističke i sasvim šovinističke politike, rezultirali su time da je on postao neprikosnoveni vožd prekodrinskih Srba. No, Dodik je danas i više od toga, on je trenutno politički najmoćnija osoba u Bosni i Hercegovini!

Danas isključivo Dodik, zbog svega nabrojanog, ima najveću koncentraciju političke moći u svojim rukama, najjasniju vertikalu političke vlasti od nivoa mjesne zajednice u Laktašima pa do Predsjedništva BiH, sasvim nesputanu mogućnost da po vlastitoj želji potpuno blokira bilo kakve političke procese u Bosni i Hercegovini. Čak i više od toga, uslijed Dodikovog utjecaja nad Čovićem, HDZ-om i njihovim glasačima, Dodik, zajedno sa svojim hrvatskim klijentima, ima kontrolu nad političkim životom u Bosni i Hercegovini. Jedino gdje ne dopiru Dodikovi, a samim tim i beogradski, velikosrpski pipci jeste određen broj općina i kantona u Federaciji BiH.

Ali sada se stvara i svojevrsna antibošnjačka koalicija koja bi i tih nekoliko kantona uzela iz ruku autentičnih i legitimnih bošnjačkih političkih zastupnika. Aktivno se djeluje da i u tim ostacima ostataka bošnjačkog nacionalnog prostora u Bosni i Hercegovini ne bude adekvatne političke zastupljenosti Bošnjaka već da vlast ostvari koalicija sastavljena od šarolikih političkih projekata u kojima će anacionalne stranke voditi glavnu riječ.

Ove nebošnjačke, a suštinski antibošnjačke koalicije neće se baviti nacionalnim pitanjima, u smislu zaštite prava Bošnjaka, štaviše, insistirat će na komunalnoj politici, a ljevičarskim floskulama i pseudograđanskim parolama ograđivat će se od poziva da zastupaju svoje uglavnom bošnjačko glasačko tijelo. Ali će se zato baviti identitarnim i kulturološkim napadima na bošnjačko biće. Takva asimetrija, takvo političko obespravljivanje Bošnjaka, svođenje najbrojnijeg naroda na nivo općinske reprezentacije, koja će biti napadnuta na dolazećim lokalnim izborima, takav vanjski, ali i unutrašnji napad na Bošnjake nije ništa drugo nego pokušaj da im se onemogući bilo kakva politička artikulacija vlastitih nacionalnih interesa. I to zauvijek, ako je ikako moguće.

Stavimo li ovakve namjere legitimizacije i legalizacije trenda asimetrije u političkom predstavljanju naroda u Bosni i Hercegovini i ovaj pokušaj izvlašćivanja i političke neutralizacije Bošnjaka u kontekst političkog nastupa Srbije i Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, gdje ove dvije države održavaju vojne manevre i vježbe uz granice s Bosnom i Hercegovinom, gdje srbijanski političari dovode u pitanje suverenitet Bosne i Hercegovine, a hrvatski je etiketiraju kao leglo terorizma, gdje Dodik najavljuje osnivanje etnitetskog rezervnog sastava policije, a zatim i entitetske obavještajne službe, gdje Čović najavljuje potpuno blokadu funkcioniranja Federacije BiH ako mu se ne dopusti i formalna aparthejdska kontrola nad njom, onda možemo razumjeti da je riječ o vjerovatno najtežem poslijeratnom političkom ataku i na Bošnjake i na Bosnu i Hercegovinu.

Na nesreću, i ovaj su put pronađeni oni među Bošnjacima koji su zbog vlastite sujete, nakaradne ideologije, gluposti, vlastohleplja ili tek poslovične političke nepismenosti pristali biti korisni idioti antibošnjačkih i antidržavnih projekata pripremljenih u političkim kuhinjama neprijatelja bošnjačkog naroda i države Bosne i Hercegovine. Sve ovo, nažalost, ne podsjeća na 1992, nego na mnogo opasniju i smrtonosniju 1941. godinu.

PROČITAJTE I...

U Sandžaku je uvijek na sceni neka pošast. Sandžački Bošnjaci kontinuirano su na udaru pandemije. Ako nije virus političke netrpeljivosti, onda je u ofanzivi Covid-19. Razlika je jedino što virus Covid-19 ima ograničeno vremensko djelovanje, a virus političke netrpeljivosti i neprestanih gloženja ima trajni kontinuitet. Razlika je i u tome što je Covid-19 ubačen iz Kine, a nesloga i gloženje iz Beograda. Covid-19 ćemo nekako prevazići, a ovaj drugi i mnogo otporniji virus, po svemu sudeći, bit će trajna kob sandžačke regije

Željko Mejakić, koji je kao rukovodilac obezbjeđenja koncentracijskog logora Omarska osuđen na 21 godinu zatvora za zločin protiv čovječnosti na području Prijedora, bit će uvjetno otpušten iz zatvora 25. januara 2019. godine, nakon što je rješenje o uvjetnom otpustu donijelo Ministarstvo pravde BiH. Radi se o “prvom čovjeku” najbrutalnijeg logora u bivšoj Jugoslaviji. Čovjeku koji je učestvovao u zločinima, a nije sankcionirao druge zločince iz ovog logora. Povodom Mejakićevog otpusta, Stav objavljuje skraćenu verziju naučnog rada historičara Jasmina Medića o postojanju ovog logora i zločinima u njemu. Naslov rada inspiriran je riječima Mehmeda Alića, svjedoka Tribunala u Hagu

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!