fbpx

Podnošljivo je, nije musliman

Izgleda da tehnološke kompanije nisu voljne da se terorizmom bijelih nacionalista bave kao islamskim terorističkim grupama, poput Islamske države. Facebook i Twitter uklonili su desetine miliona propagandnih tekstova ISIS-a i Al-Kaide od 2014. do 2018. godine.

“Da se iko od počinilaca dva masovna ubistva ovog vikenda pridržavao ideologije radikalnog islama, resursi američke vlade i njenih međunarodnih saveznika mobilizirali bi se bez odlaganja”, objavio je New York Times u redakcijskom komentaru nakon dva masovna ubistva u SAD-u proteklih dana. Da je toga bilo, nastavlja taj utjecajni list, “strašna moć države bi neumorno radila na tome da budućim teroristima uskrati pristup oružju, novcu i forumima kako bi širili svoju ideologiju; u njihov pokret bi se infiltrirali špijuni i doušnici; njihovi finansijeri bi bili kažnjeni; mjesta okupljanja bi bila pod nadzorom…”

Da je islam bio ideološka osnova dva napada, “nijedan Amerikanac se ne bi složio sa stavom da ‘misli i molitve’ (za žrtve) predstavljaju protuterorističku strategiju. Nijedan Amerikanac ne bi bio voljan da krivicu za takav napad svali na videoigre, što je, međutim, učinio guverner Texasa Dan Patrick povodom masovnog ubistva u El Pasu 20 ljudi i ranjavanja 27”.

Bilo bi i međunarodnih posljedica, poteza protiv islamskog svijeta, sankcija, “političari bi mogli otići toliko daleko da potpuno zabrane ulazak muslimana u SAD sve dok predstavnici naše zemlje ne shvate šta se, dođavola, događa”, piše njujorški list. Ali, iako svega toga nema, čak i površan posmatrač može shvatiti danas o čemu se radi. “Svijet, a naročito Zapad, ima s bijelcima nacionalistima ozbiljan teroristički problem koji je predugo ignoriran ili opravdavan.” Postoje ozbiljna pitanja o tome kako su SAD postale podložne islamskom ekstremizmu, ali ako bi se isti stepen budnosti i jedinstva napora uložio u borbu protiv nacionalizma bijelaca, “bili bismo sigurniji”.

Ovogodišnja istraga Timesa utvrdila je da je “bar trećina bijelih ekstremista, ubica bila inspirirana sebi sličnima, inspirirana ‘propovjedničkim otkrovenjem’ iz njihovih ubilačkih napada i njihovom taktikom napada”. “Nadmoćnost bijele rase, drugim riječima, nasilna je, međusobno povezana transnacionalna ideologija. Njene pristalice okupljaju se na anonimnim internet-forumima kako bi širile svoje ideje, planirale napade i navijale za terorističke akte”, piše list.

Izgleda da tehnološke kompanije nisu voljne da se terorizmom bijelih nacionalista bave kao islamskim terorističkim grupama, poput Islamske države. Facebook i Twitter uklonili su desetine miliona propagandnih tekstova ISIS-a i Al-Kaide od 2014. do 2018. godine.

Ali sličan standard nije primijenjen na nacionaliste bijelce, konstatirao je u analizi istraživač J. M. Berger koji se specijalizirao za ekstremizam na internetu. Zabilježio je da je “zadatak stvaranja odgovora alt-desnici mnogo složeniji i prepun nagaznih mina, što je uglavnom rezultat inherentne političke prirode tog pokreta i njegove bliskosti s političkom moći”. Dok korijeni tog pokreta decenijama prethode Trumpovom vremenu, “nacionalizam bijelaca stekao je novi, centralni legitimitet baš otkad je on na vlasti”, piše NYT.

Sljedeći članak

Drama u Kašmiru

PROČITAJTE I...

Dok javnost očekuje tužiteljsku odluku u slučaju respiratori, za koju je zakonski rok istekao 28. novembra, začuđuju izjave pojedinaca, političara, koji svojim tvrdnjama insinuiraju da su upućeni u predmet i znaju detalje koji su do sada nepoznati javnosti, piše portal Vijesti.ba. Među njima, posebno iznenađuje istup Denisa Zvizdića koji je danas rekao: “Svima je kristalno jasno da je premijera Novalića i njegovu karijeru jedino i isključivo ugrozila NN ženska osoba koja je telefonski naredila kupovinu respiratora.”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!