fbpx

Počeli pripremni radovi za izgradnju spomen-obilježja ‘Lasta’

Općinsko vijeće Centar je dalo saglasnost na inicijativu Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ za imenovanje „Spomen parka Odred Lasta“ na uglu ulica Patriotske lige i Bolnička, a Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je predloženu odluku o davanju imena parku koji se nalazi na lokalitetu Mjesne zajednice „Park-Višnjik“.

Radnici građevinske firme „Sela“ započeli su pripremne radove na formiranju gradilišta za izgradnju spomen-obilježja „Lasta“ u Spomen-parku Odred Lasta, koji se nalazi na uglu ulica Patriotske lige i Bolnička, kod Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gdje je nekada bilo sjedište ove slavne jedinice, saopćeno je iz sarajevske općine Centar.

Ugovorena vrijednost radova iznosi 131.361,88 KM bez PDV-a, a projekat u cjelosti finansira Općina Centar,

Općinsko vijeće Centar je dalo saglasnost na inicijativu Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ za imenovanje „Spomen parka Odred Lasta“ na uglu ulica Patriotske lige i Bolnička, a Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je predloženu odluku o davanju imena parku koji se nalazi na lokalitetu Mjesne zajednice „Park-Višnjik“. Također, Općinsko vijeće je usvojilo i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Nacrt ugovora o osnivanju prava građenja radi izgradnje spomen obilježja „Odred Lasta“, saopćeno je iz Općine Centar.

Prilikom današnje posjete lokalitetu, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić  je naglasio da se istina i sjećanje moraju sačuvati od zaborava, ‘a ovo je dobar način da se podsjećamo’.

Potpredsjednik Udruženja veterana odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ Semir Islambašić kazao je da će spomenik biti opomena svima onima koji se nadaju da Bosnu nema ko braniti i čuvati.

Odred „Lasta“ formiran je 15. maja 1992. godine kao borbena specijalna policijska jedinica čiji je zadatak bio, pored specijalnih policijskih poslova, da obavlja i borbene zadatke.

Saopćenje, Općina Centar

PROČITAJTE I...

U dvorištu porodične kuće 1997. godine sagradio je tekiju. Prije toga oko 20 godina u kući je organizirao mevlude, zikr. I tada je dolazila ulema sa svih strana. Tekija može primiti oko 600 osoba. Zikr se obavlja uoči petka i uoči ponedjeljka, a priređuju se i mevludi, Jevmul-ašura, Lejletul-miradž, Lejletul-regaib... U tekiji se obavljaju teravih-namaz i bajram-namaz. Tekiju su posjetili reisul-uleme i Mustafa ef. Cerić i Husein ef. Kavazović. O tekiji šejh Sirrija ef. kaže: “Gradeći tekiju, ni od koga nisam tražio sredstva, a bilo je ljudi koji su mi pomogli u građevinskom materijalu. Allah mi je dao kuveta da to privedem kraju”

“Mislio sam da će mi jednog dana dosaditi to spavanje kod drugih ljudi, u tuđim zemljama, ali, evo, još mi nije dosadilo, a tako živim 11 godina. Štaviše, sve je zanimljivije, posebno sada u doba pandemije. Učiš strane jezike, upoznaješ druge ljude i kulture. Šta još čovjek da poželi? Putovanja mi nikad nisu dosadila. Nekad dosadi pisanje bloga, nekad mi se naprosto ne da, i to je možda izazov. Ali, s druge strane, kad vidiš kakve benefite imaš od tog pisanja, onda shvatiš da vrijedi”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!