Peđa kao Luj XIV: Kanton to sam ja!

Ono što ovih dana radi krnja frankenštajn koalicija, sada već poznata kao besramna četvorka, prelazi sve granice dobrog ukusa ali i legitimnog i legalnog političkog djelovanja.

Odbijanje da se odstupi s vlasti, medijski cirkus kojim se pokušava napraviti zamjena teza pa vlastiti pučizam predstaviti kao legalizam a demokratsku smjenu kao puč, zolupotreba i nakaradno tumačenje procedura, cirkuzanje s pojmom vitalnog nacionalnog interesa, sakrivanje i svojatanje pečata i ukupno iskazano siledžijstvo, počinju izgledati izuzetno zabrinjavajuće.

Besmisleno odbijanje da se prihvati politička realnost i prepusti formiranje vlasti novoj većini zaudara na jako opasan presedan u ovdašnjoj političkoj historiji i kulturi. Čini se da postoji namjera ne samo da se što duže održi na vlasti već i da se politička situacija zaoštri do krajnjih granica kako bi se imalo opravdanje za negiranje legitimiteta novoj vladi, te se time unaprijed stvorilo povoljno okruženje za eventualno buduće izazivanje nemira kojim bi se pokušala rušiti vlast nove većine.

A koliko su zaista poremetili svjetonazori lidera besramne četvorke, vidi se ne samo na infantilnom sakrivanju i svojatanju pečata od Elmedina Dine Konakovića, koji se ponaša kao razmaženo derište koje ne da prisvojenu igračku, već i kroz izjave Predraga Peđe Kojovića. U svome twitter statusu Kojović pokazuje da se mu se toliko osladilo biti na vlasti da je Vladu Kantona Sarajevo počeo posmatrati vlastitom ćaćevinom i domom, a novu vlast kao nepozvane lopove koje treba onemogućiti da dođu do ključeva, tj. pečata.

Tragikomično, ali ipak izuzetno zabrinjavajuće, jer ovakvo ponašanje pokazuje ne samo primitivno vlastohleplje već i opasne autokratske tendencije. Ne bi bilo nimalo čudno da s ovakvim apsolutističkim političkim svjetonazorima Konaković i Kojović danas-sutra počnu i građane Kantona Sarajevo, pogotovo one koji ne glasaju za njih, posmatrati kao nepozvane i nepoželjne lopove u “njihovom” Sarajevu.

PROČITAJTE I...

Ishitreni zaključci da se sve poslije “malo džapanja” vratilo na staro i da bi obje strane mogle da tvrde neki dobitak – Trump je bar nakratko skinuo poglede s procesa opoziva koji mu visi nad glavom i usput ispao “deeskalator” tenzija, a Iranci ujedinjenje / homogenizaciju naroda – bili su površni i brzo se pokazali pogrešnim. Vruće ratne situacije po pravilu donose neželjene posljedice. Neželjena posljedica ovih limitiranih (ratnih) operacija bilo je obaranje civilnog putničkog aviona “Boeing 737-800” ukrajinske kompanije na letu PS752 Teheran – Kijev od protivzračne odbrane Iranske revolucionarne garde

Nismo Mahmutćehajić i ja jedini ljudi u Stocu koji mogu voditi borbu. Kandidat je najmanji problem, problem je u činjenici da je OIK Stolac odlučan da radi krađu u korist HDZ-a, a da će ih u tome maksimalno štititi i pomagati 4 ili 5 članova CIK-a BiH. I nisu u pitanju samo članovi CIK-a nego i šefica pravne službe, gospođa Jasmina Hadžiabdić, koja je, pored toga što je pravomoćno presuđivana za kriminal, odnedavno ispunila i uvjete za penziju

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!