fbpx

Partijska traktorijada

U takvim okolnostima očekivati je i nervozu, ali i pogrešne političke korake, kakav je uostalom i pokazani SDP-ov bijeg pod skute Naše stranke i uopće odustajanje od vođenja državotvorne i odgovorne politike.

 

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

 

Čini se da afera “Farmer”, u kojoj su zbog nezakonite prodaje doniranih kineskih traktora uhapšene osobe poput Desnice Radivojevića, bivšeg člana SDA i ministra u Vladi FBiH u premijerskom mandatu Nermina Nikšića, a koji je svoju tadašnju sabotažu SDA i približavanje Nikšiću i SDP-u pravdao time da je “žrtva SDA zbog svoje proevropske orijentacije”, te Ivice Mladina, savjetnika tadašnjeg premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, ozbiljno trese vrh SDP-a.

Sadašnje vodstvo ove stranke već se ionako bori s narušenim legitimitetom kao posljedicom loših izbornih rezultata, finansijskom dubiozom zbog koje su neplaćeni uposlenici stranke javno prozvali rukovodstvo te pristajanja na podređeni, gotovo submisivni položaj u odnosu na Peđu Kojovića i Našu stranku.

Zato se ovaj skandal može pokazati kao kap koja će preliti čašu.

To se već može osjetiti i u kampanji za izbor novog predsjednika SDP-a, u kojoj je jedan od kandidata, Mladen Ćavara, pozvao Nermina Nikšića da povuče kandidaturu za predsjednika SDP BiH i podnese ostavku “radi odgovornosti za izborni rezultat”, ali i zbog “otvaranja afere ‘Farmer’”.

Ako se na ovo doda skandal s hapšenjem inspektora Federalne uprave Edvina Brkića, bivšeg savjetnika današnjeg političkog direktora SDP-a Damira Mašića u vremenu kada je Mašić obavljao funkciju federalnog ministra obrazovanja i nauke, i to također pod sumnjom da je Brkić uzimao mito, te dodjeljivanje 250.000 KM poticaja Tariku Čengiću, bratu generalnog sekretara SDP-a BiH Irfana Čengića, i to od komisije u kojoj sjedi Nerin Dizdar, član Glavnog odbora SDP-a BiH, onda se može ustanoviti da je današnji vrh SDP-a duboko kompromitiran i da stoji na vrlo tankim, gotovo staklenim nogama.

U takvim okolnostima očekivati je i nervozu, ali i pogrešne političke korake, kakav je uostalom i pokazani SDP-ov bijeg pod skute Naše stranke i uopće odustajanje od vođenja državotvorne i odgovorne politike.

Kako je krenulo, moglo bi se očekivati da drugovi iz SDP-ovog politbiroa upale svoje kineske (?) traktore i naprave strateško povlačenje u šume. Možda to ova ilustracija i najavljuje?

PROČITAJTE I...

Provodi se institucionalni teror manjine nad većinom, zloupotrebljava se institut vitalnog interesa, kontinuirana je blokada imenovanja sudaca, a vlada potpuna kontrola tužilaštva od osovine SNSD-HDZ, dok najbrojniji narod nema svoje zastupnike u vrhu tužilaštva i pravosuđa. Ugrožena je država i njezin najbrojniji narod, pretvoren u taoca politika koje navodno prezentiraju interese druga dva. Bosna i Hercegovina zanemarila je svoje prijatelje i saveznike, neke je čak i pod diktatima odbacila. Vrijeme je da ih vrati i da stječe nove. To se može samo ustrajnim, sistematskim i istinitim prezentiranjem stvarnosti provedbe Dejtonskog sporazuma, od individualnih kontakata do državne razine, gdje god je to moguće (da ne nailazi na blokade srpsko-hrvatskog protubosanskog savezništva)

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!