fbpx

Parlamentarni izbori u Siriji

Službeni rezultati očekuju se u utorak. Asadova stranka Baath i njezini saveznici očekuju većinu u parlamentu koji se bira na četiri godine. Predsjednički izbori zakazani su za iduću godinu.

 

SIRIJA danas održava treće parlamentarne izbore otkad je 2011. izbila prodemokratska pobuna protiv predsjednika Bašara al-Asada.

Izbori su ove godine otkazani već dva puta od aprilka zbog pandemije koronavirusa. Birališta će u toj ratom razorenoj državi biti otvorena od 7:30 do 19 sati po lokalnom vremenu, na područjima koja kontrolira vlada.

Glasanje će se održati i na područjima gdje Damask ima samo djelomičnu kontrolu, poput provincija al-Hasakeh na sjeveroistoku, Idlib na sjeverozapadu i al-Raka na sjeveru.

Izbori se događaju više od mjesec dana nakon stupanja na snagu novih sankcija SAD-a nad ključnim dužnosnicima sirijske vlade te dok državu pogađa sve dublja ekonomska kriza.

Za ulazak u parlament u kojem sjedi 250 zastupnika bori se oko 2,1 hiljada kandidata, u svih 15 sirijskih gubernija, pokazuju službeni podaci. Većina ih pripada vladajućoj stranci Baath i njoj sklonim političkim grupacijama.

Izbori se održavaju dva dana nakon 20. godišnjice vlasti al-Asada koji je na toj funkciji zamijenio svog oca Hafeza nakon što je preminuo 2000. godine.

Službeni rezultati očekuju se u utorak. Asadova stranka Baath i njezini saveznici očekuju većinu u parlamentu koji se bira na četiri godine. Predsjednički izbori zakazani su za iduću godinu.

Kandidati za parlament birače su pokušali privući programima kojima dominiraju ekonomska i društvena pitanja, kao i obećanjima o zaustavljanju velikog rasta cijena i obnovi infrastrukture, u vrijeme dok je sirijsko gospodarstvo u slobodnom padu, a prema podacima Ujedinjenih naroda, više od 80 posto stanovništva živi ispod granice siromaštva. /HINA/

PROČITAJTE I...

Kako je moguće da Milanović, koji je nekada javno, kao "pravog čovjeka" na "pravom mjestu", podržavao Željka Komšića u njegovoj drugoj po redu kandidaturi za člana Predsjedništva, danas otvoreno spori Komšićevu legitimnost i poručuje da su ga u stvari izabrali Bošnjaci!

Ako pogledamo rezultate izbora za Kantonalnu skupštinu 2018. godine, imali smo oko 2.500 glasova više, dakle, kada saberemo glasove koje su dobile te dvije koalicije. Naravno, rezultat će puno zavisiti i od izlaznosti birača, puno će zavisti i od broja registriranih u inostranstvu. Na izborima 2018. svi smo išli samostalno, ovaj put kroz ove dvije koalicije ćemo, nadam se, dobiti većinu u Gradskom vijeću. S druge strane, imamo značajna četiri politička subjekta s hrvatskim predznakom prijavljena za izbore, ovaj put ne izlaze u okviru HNS-a, te očekujemo zanimljivu političku borbu za glasove građana Mostara, u kojoj će, uvjeren sam, pobijediti Koalicija za Mostar 2020.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!