fbpx

Pandemija viceva

Vic izražava odnos te skupine prema etničkim, regionalnim, vjerskim, spolnim i drugim skupinama i kategorijama. U slučaju pandemije, poput trenutne s virusom korona, cijeli je svijet jedna zajednica, pa vicevi o virusu ovih dana i sedmica nastaju širom svijeta.

 

Globalna pandemija virusa korona iznjedrila je i cijeli spektar viceva i šala o ovom fenomenu. Čini se da intenzitet pravljenja novih šala na ovaj račun raste proporcijalno s pandemijom. To nekima može izgledati čudno, nezrelo, neprimjereno, čak i uvredljivo.

Međutim, vic kao zaseban književni oblik i nastaje kao odgovor na aktualne društvene fenomene s ciljem rušenja društvenih konvencija. U studiji Vic i njegov odnos prema podsvijesti Sigmund Freud ustvrdio je da je vic neka vrsta kolektivne terapije, a humor društveni proces.

Zato i vicevi koji u osnovi imaju narativ o virusu korona neka su vrsta ispušnog ventila preko kojeg se prelamaju ne samo aktualni strahovi i zebnje vezani za pandemiju već i pitanja socijalne (ne)pravde, životnog standarda, nezaposlenosti…

Ipak, vic nije tek društvena razbibriga, šaljiva dosjetka o određenoj temi, nego ga teoretičari književnosti ubrajaju u jednostavne književne oblike uz poslovice, zagonetke, epigrame, aforizme…

U kontekstu sociologije, vic je najveći izvor stereotipa. Gledajući (i) jezično, vic je oblik prenošenja stereotipa u čijoj se osnovi nalazi poopćavanje i uopćavanje određenih društvenih skupina ili pojava. Stoga je vic generator općeg mišljenja ili vjerovanja karakterističnog za jednu skupinu ljudi.

Vic izražava odnos te skupine prema etničkim, regionalnim, vjerskim, spolnim i drugim skupinama i kategorijama. U slučaju pandemije, poput trenutne s virusom korona, cijeli je svijet jedna zajednica, pa vicevi o virusu ovih dana i sedmica nastaju širom svijeta.

Da ne bismo kvarili dobar humor dosadnom teorijom, u nastavku donosimo screenshotove nekih viceva o virusu korona, isključivo onih na bosanskom jeziku. Uz dužno poštovanje zemljama koje imaju više oboljelih – koje bi imale više prava na dobar vic – niko ne pravi bolje viceve od nas. Eto vam ih u galeriji. /H. Ridžal/

PROČITAJTE I...

Za nadati se da u slučaju Mostara neki neće trgovati nacionalnim interesima radi onih vlastitih. Dinamika medijskih spinova ipak upućuje da bi Mostar mogao biti završni čin u kojem bi se mogući poraz Koalicije za Mostar prišio direktno Bakiru Izetbegoviću, a zatim bi se krenulo na “delistiranje” SDA iz političkog života.

Otkud ta iznenadna pojava tolike negativne energije i političke ostrašćenost koja podsjeća na sektaštvo, zašto većina ovih, do jučer prijatnih ljudi zvuči kao da idu po (ne)pamet na jedno te isto mjesto, ima li tu elemenata nekih pojava sličnim onim u Turskoj kada su do jučer ugledni i poštovani građani odjednom postali pučisti, je li u pitanju neka vrsta gulenizma?

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!