fbpx

Palestinski premijer Shtayyeh: Sporazum Bahreina i Izraela je udarac u kičmu Arapa

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh poručio je da će Palestina i dalje nastaviti poduzimati napore na međunarodnom nivou na uspostavljanju nezavisne palestinske države čiji je glavni grad Istočni Jerusalem i na okončanju izraelske okupacije

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh opisao je sporazum o normalizaciji odnosa između Bahreina i Izraela kao udarac u kičmu Arapa, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovo je i udarac u zajedničke arapske napore, a također služi Izraelu i njihovim saveznicima”, naveo je Shtayyeh u saopćenju.

Naglasio je kako je ovim sporazumom osiguran legitimitet kontinuiranim kršenjima prava Palestinaca, okupaciji, izgradnji jevrejskih naselja te skrnavljenju džamije al-Akse.

Stoga je najoštrije osudio odluku Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) kojom su normalizirali diplomatske odnose s Izraelom.

“Američka administracija nas vlastitim postupcima ne može prisiliti na predaju niti ovakvim sporazumima može izbrisati palestinsko pitanje”, rekao je Shtayyeh.

Na kraju je poručio da će Palestina i dalje nastaviti poduzimati napore na međunarodnom nivou na uspostavljanju nezavisne palestinske države čiji je glavni grad Istočni Jerusalem i na okončanju izraelske okupacije.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u petak da je nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) još jedna zaljevska država, Bahrein, postigla sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom.

Bahrein je četvrta arapska država koja je s Izraelom postigla sporazum o normalizaciji odnosa, a ranije su to učinili Egipat (1979.) i Jordan (1994.) te Ujedinjeni Arapski Emirati u augustu 2020. godine.

PROČITAJTE I...

Mahir Dević, šef Kluba SDA u Skupštini KS, nakon usvajanja spomenutih zaključaka, izjavio je za Faktor da su usvojeni zaključci nezakoniti i da će Klub zastupnika SDA pokrenuti apelaciju prema Ustavnom sudu FBiH, jer smatraju da ovaj zaključak nije u skladu s Ustavom ni zakonskim propisima

z današnje perspektive, moglo bi se reći da se sabornici IZ mogu smatrati sretnim što Tandir nije potegao pride i svoje čekiće za meso kako bi svima u glavu utuvio bespogovornu poslušnost i poštovanje spram “profesora, doktora, muftije, predsednika, velikog vođe” i, srećom, nesuđenog reisa – Muamera Zukorlića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!