fbpx

Otvorena bolnica Basaksehir Cam i Sakura u Istanbulu: Kapacitet 35.000 pacijenata i 500 operacija dnevno

Gradska bolnica Basaksehir između ostalog raspolaže sa tri heliodroma, četiri urgentna centra, 725 polikliničkih odjela te 90 operacionih sala, u kojima se dnevno može obaviti 500 operacija.

 

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je na otvaranju Gradske bolnice Basaksehir Cam i Sakura u Istanbulu kazao da je taj grad postao međunarodni zdravstveni centar, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je zajedno sa japanskim premijerom Shinzo Abeom otvorio Gradsku bolnicu Basaksehir Cam i Sakura u Istanbulu.

Izrazio je zahvalnost Abeu koji je putem video-linka prisustvovao otvaranju bolnice, kao i svima drugima koji su imali udjela u izgradnji.

Turski predsjednik je podsjetio da je Turska i ranije u mnogim važnim projektima infrastrukture sarađivala sa japanskim firmama.

“Danas dodajemo novi prsten na stari i multidimenzionalni lanac prijateljstva između Turske i Japana. Bolnicu smo nazvali tako da simbolizuje prijateljstvo između turskog i japanskog naroda, te smo oko bolnice zasadili preko 1.000 borova i japanskih trešnji, odnosno sakuri koje su vjesnice proljeća“, kazao je Erdogan.

Dodao je da će Gradska bolnica Basaksehir Cam i Sakura sa svojim izgledom, uslugama koje pruža, te drugim karakteristikama biti jedan od spomenika ponosa Istanbula.

Erdogan je istakao da će bolnica, koja se nalazi u blizini aerodroma Istanbul, pružati uslugu i strancima te je poručio da će postati jedna od glavnih bolnica kada je riječ o zdravstvenom turizmu.

“U vremenu kada mnogi zdravstveni sistemi propadaju, kada su javna uređenja oštećena, Turska i Japan pokazuju uspjeh svima za uzor“, zaključio je Erdogan.

Japanski premijer Abe je poželio da bolnica nazvana po boru (Cam), simbolu zdravlja, donese zdravlje istanbulskom stanovništvu.

Riječ je o velikom kompleksu koji se prostire na oko milion metara kvadratnih s kapacitetom od 2.682 kreveta, od kojih se 456 nalazi na odjelima za intenzivnu njegu.

Gradska bolnica Basaksehir između ostalog raspolaže sa tri heliodroma, četiri urgentna centra, 725 polikliničkih odjela te 90 operacionih sala, u kojima se dnevno može obaviti 500 operacija.

Bolnica će kroz 107 raznih branši dnevno pružati medicinsku pomoć za minimalno sedam hiljada pacijenata.

U ovoj bolnici će se po prvi put upotrijebiti metoda Intraoperativne radioterapije (IORT) koja se primjenjuje dok je pacijent pod anestezijom.

PROČITAJTE I...

Iako je 1998. godine zamijenjena drugom himnom, Jedna si jedina još se rado pjeva među navijačima reprezentacije i na drugim skupovima. Iako je na konkursu pobijedio tekst Dušana Šestića i Benjamina Isovića za novu himnu, on nije prihvaćen u parlamentarnoj proceduri. Zato i danas bh. fudbaleri, košarkaši, odbojkaši “zanijeme” na intoniranje himne Bosne i Hercegovine ili zapjevaju Jedna si jedina, iako odudara od melodije

Kako je prilaz uskom utabanom stazom koja se penje uz Kušlat vrlo okomit i teško savladiv, naročito u vrijeme zime i snijega, grupa mještana Konjević-Polja i okolnih naselja odlučila je pokrenuti projekt izgradnje kamenih stepenica, ali kako je to prilično veliki posao za same mještane, ostavili su mogućnost da svako ko želi donira jedan stepenik za džamiju Kušlat

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!