fbpx

Otkrio COVID-19, vlast mu rekla da priča gluposti

Giupponi je jedan od trinaest liječnika iz bolnice Papa Giovanni koji je prethodnih dana potpisao zajedničko pismo objavljeno u 'New England Journal of Medicine' kako bi upozorio da je situacija u Bergamu "izvan kontrole".

“Nemamo vremena za gubljenje zbog vaše gluposti.”

To je bio odgovor koji je dobio šef službe hitne pomoći kada je vlastima svoje regije predložio drastične mjere kada epidemija koronavirusa još nije ni počela.

Angelo Giupponi, šef teritorijalnog odjela Hitne pomoći u Bergama tako priča u članku objavljenom u “Wall Street Journalu”. Novinari opisuju Bergamo kao “grad duhova” i razgovarali su s brojnim dužnosnicima u bolnici Papa Giovanni i regionalnim zdravstvenim strukturama.

Među njima je i Giupponi, koji je 22. februara u Bergamu otkrio jezgro slučajeva koronavirusa. Poslao je e-mail zdravstvenim vlastima u regiji naglašavajući potrebu da se isprazne neke bolnice kako bi ih se ostavilo isključivo za bolesnike s koronavirusom.

U te dane regionalni zdravstveni čelnici bili su usredotočeni na slučajeve otkrivene u Codognu i okolnim gradovima.

“Već tri dana ne spavamo i ne želimo čitati vaše gluposti”, odgovor je koji je Giupponi primio. Više i ne želi razgovarati o tome.

Giupponi je jedan od trinaest liječnika iz bolnice Papa Giovanni koji je prethodnih dana potpisao zajedničko pismo objavljeno u ‘New England Journal of Medicine’ kako bi upozorio da je situacija u Bergamu “izvan kontrole”.

PROČITAJTE I...

Povodom 30. godišnjice osnivanja Stranke demokratske akcije JU Muzej „Alija Izetbegović“ ekskluzivno predstavlja online izložbu na 33 vizuala o osnivanju „stranke građana i naroda muslimanskog kulturno-povijesnog kruga“ s demokratijom kao jednom od najvažnijih odrednica. Dvadeset i šestog maja 1990. godine u svečanoj sali hotela "Holiday Inn" održana je Osnivačka skupština SDA, prve demokratske stranke građanske inicijative u Bosni i Hercegovini, čime je ozvaničen početak djelovanja ove političke stranke, nakon 45 godina jednopartijskog sistema u Jugoslaviji. Inicijativni odbor za osnivanje SDA je činilo 40 intelektualaca, umjetnika i poduzetnika iz Sarajeva, Zagreba, Mostara, Ljubljane i Banje Luke, a za prvog predsjednika stranke je izabran Alija Izetbegović.

Željko Mejakić, koji je kao rukovodilac obezbjeđenja koncentracijskog logora Omarska osuđen na 21 godinu zatvora za zločin protiv čovječnosti na području Prijedora, bit će uvjetno otpušten iz zatvora 25. januara 2019. godine, nakon što je rješenje o uvjetnom otpustu donijelo Ministarstvo pravde BiH. Radi se o “prvom čovjeku” najbrutalnijeg logora u bivšoj Jugoslaviji. Čovjeku koji je učestvovao u zločinima, a nije sankcionirao druge zločince iz ovog logora. Povodom Mejakićevog otpusta, Stav objavljuje skraćenu verziju naučnog rada historičara Jasmina Medića o postojanju ovog logora i zločinima u njemu. Naslov rada inspiriran je riječima Mehmeda Alića, svjedoka Tribunala u Hagu

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!