fbpx

OSTVARIVANJE PRAVA GLASA NA IZBORIMA JE FARZI-AJN ILI POJEDINAČNA OBAVEZA SVAKOG OD NAS

Od domovine ne očekujemo ništa, domovina treba da očekuje od nas više truda i zalaganja. Međutim, od predstavnika naše domovine, od onih kojima narod povjeri emanet, očekujemo jasan plan i strategiju po pitanju njihovog odnosa prema ogromnom potencijalu u našoj dijaspori.

Dr. Osman ef. Kozlić, muftija za Zapadnu Evropu

Ovo je treći put u zadnja dva mjeseca kako javno pozivam članove i pripadnike Islamske zajednice Bošnjaka u Zapadnoj Evropi da se registriraju za lokalne izbore. Naravno, to podrazumijeva da pomognu, koliko je u njihovoj moći, svima onima koji mogu i koji žele ostvariti to pravo. Što se vjerskog stajališta tiče, rekao sam da nam je to obaveza, a ne samo pravo koje možemo iskoristiti. Jer, uzmemo li Kur’an, naprimjer, ova časna Božija knjiga često spominje izraz šahid – svjedok, odakle dolazi poznati izraz šehadet ili kelimei-šehadet, svjedočenje Božije jednoće, Njegovog sveprisustva itd. S druge strane, Kur’an često ovim izrazom skreće pažnju čovjeku (vjernicima prije svega, ali i svima drugima) da jedni drugima trebamo biti svjedoci, da će Allah Uzvišeni biti svjedok i protiv nas ukoliko ne postupimo ispravno. Kur’an izričito poziva svjedoke da posvjedoče kada za to dođe vrijeme, kada budu pozvani (od strane suda i sl.), ali i to da ne smiju skrivati svoje svjedočenje. Ja to tako gledam sa stanovišta vjere. Ukoliko dozvolimo da zlo pobijedi, da zločinci ostanu nekažnjeni, da negatori genocida nastave s genocidnom politikom, dozvolili smo da zlo trijumfira i postajemo odgovorni, kako na kolektivnoj, tako i na individualnoj razini. Drugim riječima, ali i vjerskim rječnikom kazano, ostvarivanje prava glasa na izborima jeste farzi-ajn ili pojedinačna obaveza svakog od nas.

Od domovine ne očekujemo ništa, domovina treba da očekuje od nas više truda i zalaganja. Međutim, od predstavnika naše domovine, od onih kojima narod povjeri emanet, očekujemo jasan plan i strategiju po pitanju njihovog odnosa prema ogromnom potencijalu u našoj dijaspori. Kada naš čovjek u dijaspori osjeti da se zanimamo za njega u kontinuitetu, on će sam doći, nećemo ga morati zvati da dođe i da se uključuje. Očekujemo da će ovaj poziv ljudima da se registriraju i glasaju na predstojećim lokalnim izborima i Bosni i Hercegovini biti svojevrsna prekretnica u našem odnosu prema politici, domovini, dijaspori i svemu onome što podrazumijeva kvalitetan odnos našeg čovjeka prema zemlji koju toliko voli. Više ne smijemo dozvoliti da se našim ljudima obraćamo nekoliko mjeseci prije izbornog procesa u domovini.

S druge strane, našim vrijednim i čestitim Bošnjakinjama i Bošnjacima u dijaspori želimo poručiti da ipak imaju razumijevanja i strpljenja kada je u pitanju domovina. Jer, u njoj, pored lijepih stvari, ima mnogo toga što treba popraviti. To stanje se ne može popraviti jednim našim dolaskom u BiH niti pisanjem statusa po društvenim mrežama i kritiziranjem. To je kontinuiran, dugotrajan i mukotrpan proces u kojem moramo imati strpljenja i razumijevanja za kompleksnost sistema i državnog uređenja u Bosni i Hercegovini. Što se očuvanja identiteta tiče, a to znači vjere, bosanskog jezika, kulture i tradicije, iz domovine očekujemo pomoć i podršku, ali ovu pomoć domovini treba razumijevati i u obrnutom smjeru. Naši vrijedni i čestiti Bošnjaci i Bošnjakinje iz dijaspore mogu veoma ozbiljno pomoći domovini svojim znanjem, radnim iskustvom i radnim navikama, a ne samo u materijalnom smislu, kako mi to, kao i mnogo štošta uostalom, znamo banalizirati. U svakom slučaju, važno je da svi mi preispitamo vlastiti nijet u pogledu na naš odnos prema domovini. Jer, budemo li imali iskrenu namjeru, ni Božija pomoć neće izostati.

PROČITAJTE I...

Kako je moguće da Milanović, koji je nekada javno, kao "pravog čovjeka" na "pravom mjestu", podržavao Željka Komšića u njegovoj drugoj po redu kandidaturi za člana Predsjedništva, danas otvoreno spori Komšićevu legitimnost i poručuje da su ga u stvari izabrali Bošnjaci!

Ako pogledamo rezultate izbora za Kantonalnu skupštinu 2018. godine, imali smo oko 2.500 glasova više, dakle, kada saberemo glasove koje su dobile te dvije koalicije. Naravno, rezultat će puno zavisiti i od izlaznosti birača, puno će zavisti i od broja registriranih u inostranstvu. Na izborima 2018. svi smo išli samostalno, ovaj put kroz ove dvije koalicije ćemo, nadam se, dobiti većinu u Gradskom vijeću. S druge strane, imamo značajna četiri politička subjekta s hrvatskim predznakom prijavljena za izbore, ovaj put ne izlaze u okviru HNS-a, te očekujemo zanimljivu političku borbu za glasove građana Mostara, u kojoj će, uvjeren sam, pobijediti Koalicija za Mostar 2020.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!