fbpx

Opozicija na Vučićevim dverima

Ono što je očito nakon ovog vikenda jeste da protesti prelaze u drugu, može se reći, radikalniju fazu. Razloga za to je nekoliko, no, čini se, jedan od ključnih jeste potpuna ignorancija režima na općenarodni bunt u preko 100 gradova u Srbiji.

Piše: Almir MEHONIĆ

 

Beograd i srbijanska vlast imala je do sada najburniji vikend svoje vladavine. Vikend kada je srbijanska opozicija pokazala da umije i jače i organiziranije od mirnih šetnji srbijanskom prijestolnicom.

Prvo su u subotu demonstranti upali u srbijanski javni servis RTS tražeći da se predstavnici inicijative 1 od 5 miliona obrate direktno u Dnevniku 2, da bi, nakon intervencije žandarmerije i najave srbijanskog predsjednika da će se sutradan, u nedjelju, obratiti u Predsjedništvu povodom upada u RTS, demonstranti odlučili da dođu na demonstracije ispred zgrade Predsjedništva tačno u vrijeme obraćanja Vučića. I zbilja, rijeke ljudi tog sunčanog beogradskog podneva slilo se u centar grada s jasnom namjerom da opkoli Predsjedništvo i da Vučića natjera da se susretne s predstavnicima demonstranata. Opsada je trajala nekoliko sati, da bi se na kraju demonstranti odlučili mirnom šetnjom razići, s porukom da nastavljaju još radikalnije ukoliko srbijanska policija ne pusti na slobodu nekoliko uhapšenih građana prilikom upada u zgradu RTS.

Ono što je očito nakon ovog vikenda jeste da protesti prelaze u drugu, može se reći, radikalniju fazu. Razloga za to je nekoliko, no, čini se, jedan od ključnih jeste potpuna ignorancija režima na općenarodni bunt u preko 100 gradova u Srbiji.

Dok Srbija iz nedjelje u nedjelju protestira, Vučić i mediji koje u potpunosti kontrolira, a to su, pored većine dnevne štampe, i svi mediji s nacionalnom frekvencijom, ne osvrću se na zahtjeve demonstranata niti na adekvatan način prate dešavanja u zemlji. Štaviše, u svim takvim medijima pokušavaju se organizatori protesta, kao i sami građani, predstaviti kao nasilnici, huligani i kao mala grupa izgrednika. Bez obzira što svaki skup prati live prijenos na društvenim mrežama, TV N1 i na nekim drugim manjim medijima, potpuno suprotno realnosti, na oči svih prisutnih, mediji pod kontrolom režima izvrću realnost.

I to je jedan od razloga revolta koji se rađa kod demonstranata. Skoro pa nezabilježena situacija desila se u RTS, koji je, dok nisu demonstranti upali u njegove prostorije, bio nijem na ono sto se dešavalo u njihovim prostorijama. To za njih nije bila vijest. I to najslikovitije objašnjava zbog čega su revoltirani građani Beograda baš kao metu izabrali javni servis građana Srbije. Očito se on otrgao kontroli i u međuvremenu postao potpuno kontroliran od režima Srpske napredne stranke.

Ipak, srbijanska opozicija uspjela je i još u jednom – da zainteresira evropsku i svjetsku javnost za unutarnja dešavanja u Srbiji. Više svjetskih medija izvještavalo je o protestima u Beogradu i konferenciji za medije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, navodeći da su se hiljade građana okupile ispred zgrade Predsjedništva zahtijevajući veću slobodu medija i poštene izbore.

Agencija “Associated Press” javila je da je Vučić obećao da će odbraniti red i zakon u zemlji, ali i da je tokom obraćanja više puta nazvao opozicione lidere “fašistima, huliganima i lopovima”. Na konferenciji za medije, uživo prenošenoj na RTS, Vučić je kritizirao svoje glavne protivnike, označivši Obradovića kao fašistu, a Đilasa i liberala Vuka Jeremića kao tajkune, stoji u izvještaju agencije. “France Presse” dodaje da Vučić, nekadašnji ultranacionalista koji je postao proevropski centrista, odbacuje optužbe za autoritarizam.

U isto vrijeme istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je stranka Aleksandra Vučića pala ispod magičnih 50 posto podrške, i to, prema istraživanju Nove srpske političke misli, podrška je pala na 48 posto. A struktura demonstranata, shodno strukturi organizatora, ideološki je heterogena. Od desničara do liberalno i građanski orijentiranih organizacija. I to se čini kao jedan od velikih problema koji stoje na putu uspjeha ovih protesta jer pitanje je koliko se te razlike mogu još držati iza zavjese.

S druge strane, srbijanskoj opoziciji sasvim je jasno da do uspjeha ne može doći ako uza sebe ne budu imali i desno orijentirane građane. Jer, Srbija je to. Napokon, i Miloševića je mogao srušiti samo neko poput Koštunice. Političar koji koketira s nacionalizmom

PROČITAJTE I...

Presuđeni ratni zločinac Dario Kordić diplomirao je u Zagrebu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. „Čestitamo našem Dariju koji je danas obranio svoj diplomski rad i postao magistar teologije!“, napisali su na Facebook stranici „Hrvatska zvona“. Prije nego je postao magistar teologije Dario Kordić je, među ostalim, po zanimanju bio ratni zločinac. Naime, zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u dolini Lašve, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora za sljedeća kaznena djela: 1) Protupravni napad na civile; protupravni napad na civilne objekte; bezobzirno razaranje koje nije opravdano vojnom nuždom; pljačkanje javne ili privatne imovine; uništavanje ili hotimično oštećivanje vjerskih ili obrazovnih ustanova (kršenja zakona ili običaja ratovanja), 2) Hotimično lišavanje života; nečovječno postupanje; protupravno zatvaranje civila (teška kršenja Ženevskih konvencija) 3) Progoni na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi; ubojstvo; nehumana djela; zatvaranje (zločin protiv čovječnosti). Nakon što je odslužio dvije trećine svoje kazne, Dario Kordić je pušten iz zatvora 2014. godine.

Sigurnosne strane inicijative za mali Schengen naročito su važne, posebno za one zemlje koje Srbija obuhvata svojim velikodržavnim imperijalnim ambicijama. Ima osnova za sumnju da će Srbija zloupotrijebiti poboljšanje saradnje po sadržajima malog Schengena za jačanje svojih subverzivnih oslonaca u funkciji udovoljavanja velikodržavnim ambicijama, jer su im takvi oslonci u posljednjim decenijama oslabljeni, iako su još uvijek vrlo aktivni na štetu mira, posebno na Kosovu, Crnoj Gori i BiH, zbog čega su upravo te zemlje osnovano, a ne paranoično, oprezne prema malom Schengenu. U svakom slučaju, i s malim Schengenom i bez njega sigurnosni sistemi srbijanskih susjeda imaju razloga za pojačano angažiranje na otkrivanju i suzbijanju subverzivnih planova, akcija i njihovih nosilaca

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!