fbpx

Oni bi da nas opet zateknu goloruke

Baš kao što je i prije gotovo godinu haranga pokrenuta zbog Izetbegovićevog predstavljanja Bosne i Hercegovine kao države sa suverenom vanjskom politikom, tako je i ova najnovija pokrenuta zbog Izetbegovićevog predstavljanja Bosne i Hercegovine kao države s vlastitim kapacitetima za odbranu svojih granica i svog suvereniteta.

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

 

Zanimljivo je posmatrati kako se velikosrpska politika diže na svoje zadnje noge kada god se u javnosti pokrene pitanje jačanja bošnjačkih, a time i bosanskohercegovačkih kapaciteta za samoodbranu.

Naročito je to slučaj kada to učini Bakir Izetbegović, ne samo zbog njegove dojučerašnje formalne funkcije člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka nego prije svega zato što se jedino njegove izjave u tom smislu mogu i moraju ozbiljno shvatiti jer je riječ o jedinom autentičnom bošnjačkom političkom lideru koji ima kapacitet, ali i legitimitet da o tome govori.

Sjetimo se samo harange koju su beogradska medijska kuhinja i njene lokalne podružnice poput Dnevnog avaza vodile protiv Izetbegovića krajem prošle godine, pokušavajući ga predstaviti kao militaristu koji sprema “9.000 Bošnjaka za rat” i koji ne samo da bi želio da “kolje Srbe” nego da im i “zabija nož u srce”.

Posljednji od takvih napada zbio se ovih dana, i to opet iz istog razloga, zbog Izetbegovićevih najava o jačanju kapaciteta Bosne i Hercegovine kao države.

Baš kao što je i prije gotovo godinu haranga pokrenuta zbog Izetbegovićevog predstavljanja Bosne i Hercegovine kao države sa suverenom vanjskom politikom, tako je i ova najnovija pokrenuta zbog Izetbegovićevog predstavljanja Bosne i Hercegovine kao države s vlastitim kapacitetima za odbranu svojih granica i svog suvereniteta.

A upravo taj moment pokazuje šta najviše žulja prekodrinskog agresora – koji za sada otvoreno samo medijski djeluje – ideja Bosne i Hercegovine kao države, a ne nedefiniranog prostora u kojem službeni Beograd može ostvarivati svoje megalomanske pretenzije i ambicije, i to bez mnogo muke.

Zbog toga su se opet javili tragikomični velikosrpski papagaji poput Lazanskog. Oni, naravno, predlažu da se Bosna i Hercegovina potpuno demilitarizira, što bi u klimi pojačanog naoružavanja Vojske Srbije i Dodikove najave osnivanja rezervnog sastava policije Bosnu i Hercegovinu ostavilo potpuno nezaštićenom, a Bošnjake razoružanim, i to u društvu do zuba naoružanih velikosrba s obiju strana Drine.

Ovakvi mokri snovi Lazanskog na tragu su one ideje da Bosna i Hercegovina mora voditi vanjsku politiku koja će biti odobrena od Banje Luke, tj. Beograda.

Činjenica da velikosrbi, a i njihova političko-medijska agentura u našoj zemlji, kao prepreku takvim planovima vide isključivo Bakira Izetbegovića i SDA, mnogo nam govori ne samo o istinskom legitimitetu na bošnjačkoj političkoj sceni nego i gdje treba tražiti zloduha koji stoji iza čudne postizborne agresivne kombinatorike ovdašnjih politikusa, a kojom se SDA nastoji potpuno marginalizirati.

PROČITAJTE I...

SDA je stranka muslimanskog/bošnjačkog nacionalnog kruga. Ono što je posebno važno, i to treba ponoviti, jeste činjenica da je SDA prva stranka u bošnjačkom narodu koja je nadživjela svog osnivača i utemeljitelja. SDA je uopće prva politička stranka u bošnjačkom narodu poslije Boja pod Banjom Lukom koja je organizirala i politički predvodila i narod i državu u odbrani Bosne i Hercegovine u vremenu agresije kosmičkih naroda, agresije u formi genocida najavljenog u Skupštini Bosne i Hercegovine

Taj 26. maj prevratničke 1990. godine ostat će ubilježen kao dan osnivanja SDA, ne samo kao stranke Bošnjaka i njihove javne, jasne i nedvosmislene političke deklaracije u uvjetima vrlo brzog raspada Jugoslavije već kao prve građanske i demokratske stranke koja nije nastala tek pukom transformacijom monopolističkih institucija jednostranačkog režima, kao što su negdje u isto vrijeme nastale Liberalna stranka iz Saveza socijalističke omladine, Demokratska socijalistička stranka iz Socijalističkog saveza radnog naroda ili Stranka demokratskih promjena iz Saveza komunista

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!