fbpx

One World: Together at Ho me: Večeras verzija “Live aida” za svijet u karantinu

Inicijativa koju su promovirali Lady Gaga i Svjetska zdravstvena organizacija je osam sati muzike koja se emitira širom svijeta i biće podsjećanje na čuveni Live Aid iz 1985. godine koji je okupio milionsku publiku Davida Bowieja, Boba Dylana, Queen, U2 ili Madonne u borbi protiv gladi u istočnoj Africi.

Biće to vjerovatno jedan od najčudnijih muzičkih događaja u historiji, koncert na kojem neće biti pozornice, ljudi koji pjevaju ugas ili telefona koji svijetle kako su nekada svijetlili upaljači. Više od stotinu svjetski poznatih muzičara svirače svako iz svog karantina ljudima širom planete.

Inicijativa koju su promovirali Lady Gaga i Svjetska zdravstvena organizacija je osam sati muzike koja se emitira širom svijeta i biće podsjećanje na čuveni Live Aid iz 1985. godine koji je okupio milionsku publiku Davida Bowieja, Boba Dylana, Queen, U2 ili Madonne u borbi protiv gladi u istočnoj Africi.

Ni Bowie ni Freddy Mercury danas nisu među nama, nažalost, neće moći ponoviti ono što su tada nazvali najboljom predstavom u historiji rocka, ali bit će prisutan veliki broj legendarnih ličnosti iz svijeta muzike, među kojima su Paul McCartney, Elton John, Steve Wonder i Mick Jagger koji je jučer potvrdio svoje učešće.

To će biti prilika za ujedinjavanje različitih generacija umjetnika. Učestvovat će, među ostalima,  Billie Eilish, John Legend, Chris Martin, Alanais Morissete, Celine Dion, Jo. Balvin, Michael Buble, Lizzo ili latino zvijezde Maluma, Luis Fonsi, Jennifer López ili Anitta. Učestvovat će zvijezde klasične muzike, Andrea Bocelli će virtualno otvoriti vrata svog doma u Italiji.

Za razliku od spektakla iz 1985., to neće biti dva makro koncerta uz koje je prikupljeno više od 90 miliona eura. Danas će umjetnici poput Juanesa ili Taylor Swift virtuelno otvoriti vrata svojih domova u današnjem svijetu izolacije.

Maraton će započeti danas u 20:00 sati, a šest sati muzike moći će se pratiti na Facebooku, Twitteru ili YouTubeu. Kulminacija će biti dvosatni koncert kojeg će prenositi uživo većina evropskih javnih servisa. Snimak će biti emitiran dan kasnije.

 

PROČITAJTE I...

“Globalizacija i tehnologija već su učinile svoje, tako da ljudima više ime i prezime skoro i ne treba, svi smo postali samo brojevi i svuda traže od nas da “ukucamo” neki svoj identifikacioni broj, pa ako niste neki broj, neki konto ili pasvord, ne pomaže vam pa da ste i sam Putin ili Trump. Kako stvari stoje, vlasnici moćnih tehnologija već nas uče da nam mozak i razmišljanje nisu ni potrebni, oni imaju sve za naše glave, istina za naše mukom zarađene pare”

Govor o bosanskohercegovačkoj, a samim tim i bošnjačkoj književnoj produkciji, u stvari, govor je o njenom nepostojanju. To nepostojanje je suštinsko iako nije apsolutno. Knjige i dalje postoje, i dalje se pišu i publiciraju, sve je veći broj “autora”, a svijet društvenih mreža, digitalne štampe i kopirnica na drukčiji način određuje kako se taj status stiče. O savremenoj bosanskohercegovačkoj književnoj produkciji promišljam sa stanovišta pomalo ciničnog i manje-više ogorčenog pogleda s čitateljske margine svog kontinuiranog ali, ipak, nepotpunog uvida u sve objavljene knjige. Rukovodimo se mišlju da je pojedine autore bolje izostaviti nego o njihovim djelima pisati “napamet”. Predstavit ću knjige koje su privukle moju pažnju, a koje su objavljene 2019. i 2020. godine, a pregled koji nudim je u dobroj mjeri reduciran, i trebao bi biti tek kopča za temeljitije preglede kojima bi se, po prirodi stvari, trebali baviti časopisi za književnost i kulturu.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!