fbpx

Okupljaju se bosanske stranke

Na ovaj način bi zagovornicima secesionizma bila poslana snažna poruka, međutim ove sankcije nisu dovoljne u smislu deblokade evropskog i NATO puta Bosne i Hercegovine. Za takvo nešto potrebna je jedinstvena bosanska nacionalna politika, koja opet ne može biti artikulirana bez široke nacionalne koalicije koja bi obuhvatala sve prodržavne stranke u BiH, bez obzira na njihovu partikularnu orijentaciju.

Višegodišnje podrivanje suvereniteta BiH i državnih institucija, kao i uporno pomjeranje granica u pravcu dodatne etničke podjele uskoro će se naći na ispitu geopolitičke realnosti. Položaj Bosne i Hercegovine, u kontekstu interesa i uticaja Zapada i Rusije, uskoro bi mogao postati jasniji, a naredne dvije godine mogle bi biti ključne za sudbinu Bosne i Hercegovine. Iako je teritorijalni integritet BiH politički ugrožen najavljenim referendumom o samostalnosti RS, jedan od mogućih ishoda Dodikovog pomjeranja granica mogao bi zaista biti kraj BiH kakve je danas poznajemo – dvije države pod jednim krovom. Umjesto samostalne Republike Srpske, Dodikov politički avanturizam mogao bi završiti potpunim krahom velikosrpske ideologije.

Jedina država koja trenutno ima kapacitet i političku volju da se suprotstavi takvom scenariju je Ruska Federacija i sigurno je da ona neće imati pasivan stav spram sankcija protiv Dodika. Ruska ekonomska i politička prisutnost na Balkanu nalazi se na najvišoj tački od kada se raspao Sovjetski Savez. Ruske investicije u finansijskom i energetskom sektoru, uglavnom su realizirane putem kompanija u državnom vlasništvu, i predstavljaju eksponente ruske državne politike. Takvom strategijom Rusija pokušava oslabiti unutrašnju koheziju EU i širenje NATO-a.

Rusija takođe finansira antievropske i anti-NATO političke stranke u Jugoistočnoj Evropi, a među njima nalazi se i SNSD. Milorad Dodik se smatra najlojalnijim i najagresivnijim zagovornikom Ruske politike u ovom dijelu svijeta. Fokus njegovog djelovanja usmjeren je na razgradnju državnih institucija i potpunu blokadu euroatlanskih integracija Bosne i Hercegovine. Proslava 9. januara organizirana je sa ciljem podrivanja vladavine prava i razbijanja oružanih snaga BiH. Kulminacija ove politike planirana je 2018. godine kada je najavljen referendum o neovisnosti Republike Srpske, što bi BiH dovelo na ivicu oružanog sukoba, uzevši u obzir da se Bošnjaci ubrzano spremaju i organiziraju za odgovor u slučaju proglašenja neovisnosti RS. Strane obavještajne službe procjenjuju, da ukoliko RS proglasi neovisnost, scenario „mirnog razlaza“ kojeg zagovara Dodik neće biti moguć. Relativni odnos kapaciteta za vojno djelovanje unutar BiH, je takav da Bošnjake stavlja u mnogo povoljniji položaj nego Srbe, ali Zapad ne želi vidjeti nove egzoduse i kolone izbjeglica iz BiH.

Sankcije koje su nametnute Dodiku od strane SAD urađene su sa ciljem da se gorenavedeni scenario izbjegne. Politika podrivanja države i vladavine prava prepoznata je kao izrazito destruktivna, a navedene sankcije su samo prvi korak. Ukoliko Dodik ne promijeni političke stavove i ne odustane od svojih secesionističkih ciljeva, naredni krug sankcija vjerovatno će obuhvatiti njegove najbliže saradnike, ali i druge visoke dužnosnike Republike Srpske. Američka diplomatija je pokrenula aktivnosti kako bi, već na proljeće, sankcije podržale i druge zemlje, prije svega članice EU ali i zemlje našeg regiona. Važno je podvući da američka administracija Čovićeve zahtjeve za hrvatskim entitetom takođe smatra secesionističkom politikom koja je usmjerena protiv države i temeljnih principa na kojima je BiH uređena. Stoga nije isključeno da, ukoliko Čović ne odustane od Trećeg entiteta, prošireni krug sankcija obuhvati njega i ostale jastrebove iz HDZ-a.

Na ovaj način bi zagovornicima secesionizma bila poslana snažna poruka, međutim ove sankcije nisu dovoljne u smislu deblokade evropskog i NATO puta Bosne i Hercegovine. Za takvo nešto potrebna je jedinstvena bosanska nacionalna politika, koja opet ne može biti artikulirana bez široke nacionalne koalicije koja bi obuhvatala sve prodržavne stranke u BiH, bez obzira na njihovu partikularnu orijentaciju. Neformalna grupa građana pokrenula je upravo takvu inicijativu koja zahtijeva mobilizaciju svih prodržavnih političkih snaga i zajednički nastup u odbrani vladavine prava i zakona u BiH. Više informacija može se pronaći na njihovoj zvaničnoj Facebook stranici „BH Inicijativa“, a oni koji to žele, mogu podržati inicijativu klikom na „Like“ opciju. Trenutno rade na omasovljavanju građanske podrške u zahtjevu da naši političari vode jedinstvenu bosansku politiku kako bi se odbranio suverenitet i državnost Bosne i Hercegovine na čitavom njenom teritoriju.

Grupa radi na okupljanju svih probosanskih stranaka i zbog toga je pokrenuta ova inicijativa, Uskoro će u javnosti obznaniti imena svih patriotski nastrojenih građana koji podržavaju ovakav projekat, svih nacionalnosti i različitih poliotičkih uvjerenja.

PROČITAJTE I...

“On se još uvijek nije prilagodio na mir. Zaboravio je da je, hvala Bogu, prošlo 25 godina od rata. Za njegovu ratnu ulogu mu svi skidamo kapu, o tome nema ni govora ni dileme, ali prošlo je četvrt stoljeća od rata, danas se ne može komandovati ljudima. S ljudima treba raditi, ljude treba tretirati na način koji odgovara i vremenu i prostoru. Ahmed Sejdić hoće da bude osoba koja će određivati ko u Višegradu valja, a ko ne valja. On na to nema pravo. Njegovu ratnu ulogu niko od nas ne osporava, ali isto tako, niko nema pravo osporavati ono što sam napravio ovdje u proteklih 15 godina”

Možda sam i jedini čovjek u Zavidovićima koji dovoljno dobro razumije problem “Krivaje” i njene potencijale i koji može naći rješenje za nju i njene radnike. Neophodno je dovesti “Krivaju” u pravne okvire koji neće ugroziti buduće vlasnike i nosioce njenog razvoja. Nakon rješavanja pravnih prepreka, zaista bih se radovao rješavanju tog privrednog izazova koji je isključivo u domenu moje struke i za koji imam mnoštvo prijedloga rješenja

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!