fbpx

Odgođena kolektivna dženaza u Vlasenici

Početkom ovog mjeseca u vlaseničkom džematu u Cerskoj nije održana ni tradicionalna kulturno‑vjerska manifestacija “Dani otpora Cerske”.

 

Uslijed vanredne situacije zbog pandemije COVID-19, sedamnaesta kolektivna dženaza bošnjačkim žrtvama Agresije s područja Vlasenice neće biti održati 18. aprila iako je to ranije planirano.

“Obavljanje dženaze odgađa se do daljnjeg. Razgovarali smo i s porodicama tri žrtve kojima je ovog aprila trebala biti klanjana dženaza i obavljen ukop, a godišnjica stradanja Bošnjaka u Vlasenici bit će obilježena učenjem i poklanjanjem hatme šehidima”, potvrdili su za Stav iz Muftijstva tuzlanskog nakon održanih konsultacija s članovima Organizacionog odbora koji su pripremali ovogodišnju kolektivnu dženazu.

“Identificirane su tri žrtve, međutim, za treću osobu porodica nije još bila potpisala saglasnost za ukop. Mislim da bi bilo još osoba da se situacija zbog virusa korona nije zakomplikovala”, kazao je Nurdin ef. Grahić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Vlasenici.

Početkom ovog mjeseca u vlaseničkom džematu u Cerskoj nije održana ni tradicionalna kulturno‑vjerska manifestacija “Dani otpora Cerske”.

“Svake godine upriličimo program koji se sastojao od vjerskih sadržaja poput tevhida za šehide, obilazak Šehidskog obilježja, učenje Jasina i dove i održavanje neke tribine. Imali smo i sportski dio manifestacije, a na kraju bi se održavalo narodno druženje. Ove godine, stjecajem okolnosti, to se nije moglo održati. Umjesto navedenog, nas nekoliko imama obišli smo Šehidsko obilježje u Cerskoj, gdje su ispisana imena 856 šehida”, naveo je Muamer ef. Jusupović. /A. Ar./

Prethodni članak

Džaba su krečili

Sljedeći članak

Groblje kućnih ljubimaca

PROČITAJTE I...

SDA je stranka muslimanskog/bošnjačkog nacionalnog kruga. Ono što je posebno važno, i to treba ponoviti, jeste činjenica da je SDA prva stranka u bošnjačkom narodu koja je nadživjela svog osnivača i utemeljitelja. SDA je uopće prva politička stranka u bošnjačkom narodu poslije Boja pod Banjom Lukom koja je organizirala i politički predvodila i narod i državu u odbrani Bosne i Hercegovine u vremenu agresije kosmičkih naroda, agresije u formi genocida najavljenog u Skupštini Bosne i Hercegovine

Taj 26. maj prevratničke 1990. godine ostat će ubilježen kao dan osnivanja SDA, ne samo kao stranke Bošnjaka i njihove javne, jasne i nedvosmislene političke deklaracije u uvjetima vrlo brzog raspada Jugoslavije već kao prve građanske i demokratske stranke koja nije nastala tek pukom transformacijom monopolističkih institucija jednostranačkog režima, kao što su negdje u isto vrijeme nastale Liberalna stranka iz Saveza socijalističke omladine, Demokratska socijalistička stranka iz Socijalističkog saveza radnog naroda ili Stranka demokratskih promjena iz Saveza komunista

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!