fbpx

Odbijen zahtjev Tužiteljstva, Novalić izlazi na slobodu!

Postupajući sudija za prethodni postupak Suda BiH odbacio je zahtjev Tužiteljstva BiH za određivanje mjere pritvora premijeru Federacije Fadilu Novaliću, neslužbeno se doznaje.

Premijer je u srijedu navečer zajedno sa suspendovanim direktorom Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinom Solakom i vlasnikom kompanije Srebrena malina Fikretom Hodžićem priveden u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu na ispitivanje u vezi sa aferom “Respiratori”.

Odbrane osumnjičenih na ročištu koje je trajalo sedam sati, ustvrdile su da se radi o politički montiranom procesu, da Tužilaštvo svoje tvrdnje nije potkrijepilo nikakvim dokazima koji bi potvrdili osnov sumnje ni da su počinjena krivična djela, niti da postoje posebni pritvorski razlozi koje je Tužilaštvo navelo.

Istakli su i da je većina dokaza već prikupljena, a svi bitni svjedoci saslušani, te da bi suprotn od tvrdnji Tužilaštva, uznemirenje javnosti prouzrokavalo zadržavanje federalnog premijera u pritvoru.

PROČITAJTE I...

Mahir Dević, šef Kluba SDA u Skupštini KS, nakon usvajanja spomenutih zaključaka, izjavio je za Faktor da su usvojeni zaključci nezakoniti i da će Klub zastupnika SDA pokrenuti apelaciju prema Ustavnom sudu FBiH, jer smatraju da ovaj zaključak nije u skladu s Ustavom ni zakonskim propisima

Iz današnje perspektive, moglo bi se reći da se sabornici IZ mogu smatrati sretnim što Tandir nije potegao pride i svoje čekiće za meso kako bi svima u glavu utuvio bespogovornu poslušnost i poštovanje spram “profesora, doktora, muftije, predsednika, velikog vođe” i, srećom, nesuđenog reisa – Muamera Zukorlića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!