fbpx

Obilježena godišnjica ubistva sedmoro djece u Sarajevu: Ubijeni su dok su se igrali

- Granata, koja je ispaljena sa položaja vojske Republike Srpske usmrtila je Nihadu Ćatić (1977.), Velidu Muftić (1971.), Senada Plisku (1979.), Almira Poturića (1978.), Sanjina Rustempašića (1988.), Sinanudina Šećerovića (1975.) i Belmu Zijadić (1982.)

 

Članovi porodica ubijene djece, predstavnici udruženja, građani i prijatelji, obilježili su danas 27. godišnjicu ubistva sedmoro djece u ulici Bakarevića u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Granata, koja je ispaljena sa položaja vojske Republike Srpske usmrtila je Nihadu Ćatić (1977.), Velidu Muftić (1971.), Senada Plisku (1979.), Almira Poturića (1978.), Sanjina Rustempašića (1988.), Sinanudina Šećerovića (1975.) i Belmu Zijadić (1982.).

Među prisutnima je bio i Vehbija Šećerović, otac ubijenog Sinanudina.

“Nikada još niko nije odgovarao za takav jedan genocid nad djecom. Taj dan sam bio u džamiji, 150 metara od nas. Kao imam sam predvodio džemat, klanjao sam. Taj dan na Stari Grad nije pala nijedna granata, osim te. Kada je preletjela preko mene, osjetio sam da mi je nešto iščupalo srce. Znao sam da će biti velika tragedija”, ispričao je Šećerović.

Poručio je da su sva ta djeca bila nevina i bili su u igri.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica podsjetio je da je na današnji 1993. godine počinjen stravičan zločin u ulici Bakarevića u kojem je ubijeno sedam mladih bića.

“To dovoljno govori o onome šta se dešavalo tokom opsade grada, kako su ti ‘slavni junaci’ kukavički ubijali građane Sarajeva, posebno djecu. Nedužnu djecu koja nisu mogla biti kriva za bilo šta. Oni su i ovdje kao i na mnogim drugim mjestima bili u igri. Oni su sanjali neku svoju budućnost, dječačke snove, međutim, zločinci su kao na stotinama drugih lokacija, prekidali njihove snove”, poručio je Grabovica.

Kako je kazao, to dovoljno govori o karakteru rata. Grabovica je kazao da mladi ljudi ne smiju zaboraviti zlo koje se dogodilo ’90-ih godina.

“Ne da bi mrzili, da bi se svetili ili ratovovali, nego da bi na taj način gradili bolju budućnost za sebe i buduće generacije”, dodao je Grabovica.

Muzafer Teskeredžić, generalni sekretar Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, podsjetio je da je danas tužan dan.

“Na ovom mjestu su agresori ubili sedmoro nevine djece. Djece koja nikome nisu ništa bila kriva. Nažalost, do današnjeg dana zločinci nisu procesuirani. Ova nevina bića su kolateralna šteta. Ubijeni su kao djeca, što govori o svireposti zlikovaca”, rekao je Teskeredžić.

Tokom opsade Sarajeva ubijeno je više od 14.000 ljudi, od čega 1.601 dijete. Svako deseto dijete ubijeno je iz snajpera.

PROČITAJTE I...

Neki se bave citatima Izetbegovića, a Zoran Milanović izjavljuje da je Bosna i Hercegovina poput juge 45. Hrvati neukusno lažu ovih dana, krenuli su od Željka Komšića i pozicije člana Predsjedništva, a završili na tvrdnjama da nemaju nikakva prava u Bosni i Hercegovini, da nestaju intervencijom Bošnjaka i slične neistine. Bestidnici, pa neka samo nabroje svoje pozicije koje zauzimaju na federalnom i državnom nivou.

Ono što je jasno i što se može slobodno zaključiti jeste da je lista Prve stranke za Skupštinu opštine Srebrenica samo paravan za prodaju mjesta u biračkim odborima. S obzirom na to da Prva stranka nema općinski odbor u Srebrenici, da su na listi tri osobe srpske nacionalnosti (nepoznate osobe, i vrlo je izvjesno da su nastanjene u Srbiji), prodaja mjesta u biračkim odborima planirana je ranije, što samo pokazuje o kakvom diletantu se radi kada je u pitanju predsjednik Prve stranke

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!