fbpx

O Dodikovim blefovima i obmanama: Opstanak i razvoj RS-a direktno su uvjetovani stabilnošću Bosne i Hercegovine

Loša ekonomska i dominantno nacionalistička politika dovela je Republiku Srpsku i većinu njenih građana u težak položaj, koji svaka kriza može samo dodatno pogoršati. Stabilna Bosna i Hercegovina jedina je šansa za prosperitet svih njenih građana, a bez obzira na to što ih mediji i izabrane vođe uvjeravaju u suprotno, posebno je potrebna onima koji žive u manjem bosanskohercegovačkom entitetu

Piše: Elvir RESIĆ

Prijetnje Milorada Dodika da će nepoštivanjem Ustava i zakona, opstrukcijama, povlačenjem saglasnosti na ranije donesene odluke, pa čak i referendumima o otcjepljenju i izvođenjem oružanih formacija na entitetske linije urušiti državu Bosnu i Hercegovinu, u čijem Predsjedništvu sjedi, postale su svakodnevica.

Svako malo, kad mu ponestane stvarne snage i argumenata, predsjednik SNSD-a i autokratski vladar jedne polovine Bosne postavlja ultimatume i izaziva političke krize, za sve optužujući “političko Sarajevo”. Među Srbima pokušava stvoriti privid da je Bosna državna zajednica, i to nefunkcionalna i prolazna, a Republika Srpska država, i to trajna i postojana. Njegovi režimski mediji u tome ga slijepo prate i bezrezervno podržavaju, uvjeravajući srpski narod da je Bosna i Hercegovina pred nestankom i da će uskoro doći čas u kojem će “svi Srbi živjeti u jednoj državi”. Pri tome, i Dodik i njegovi mediji prešućuju i historijske i političke fakte jer u njihovoj propagandi i obmanjivanju javnosti činjenicama nema mjesta.

A u stvarnim međunarodnim odnosima i prilikama postoji jedino Bosna i Hercegovina, i samo ona ima pravni i politički subjektivitet, dok su njene administrativne jedinice, entiteti, kantoni, distrikti, općine isključivo stvar unutrašnje organizacije i promjenjiva su kategorija. Drugim riječima – bez Bosne nema entiteta, a bez entiteta itekako ima Bosne.

Dodik je svjestan da su dometi njegovog djelovanja ograničeni i dobro zna da unutrašnje krize, i to one vještački proizvedene, ne mogu utjecati na međunarodni status Bosne i Hercegovine, nego samo na njene unutrašnje odnose, a to znači i moguće slabljenje samog entiteta Republika Srpska. Zato je potpuno jasno da njegove prijetnje opstanku Bosne i Hercegovine kao međunarodno priznate države i obećanja njegovim sljedbenicima da će otkinuti dio Bosne nisu ništa drugo nego populističko blefiranje i obmana. A i to je kratka daha jer, pored toga što pred međunarodnom javnošću nosi hipoteku genocida i masovnih zločina nad nesrpskim stanovništvom, za šta su u zatvorima širom svijeta robijali i robijaju njeni kreatori, RS danas sve teže izlazi na kraj sa stvarnim životnim problemima svojih građana.

U stvarnosti, Republika Srpska, zbog svoje nerazvijenosti i siromaštva, teritorijalne razuđenosti i prezaduženosti, nije samo politički i ustavno zavisna od države čiji je dio nego su njen opstanak i razvoj direktno uvjetovani stabilnošću Bosne i Hercegovine. Zvanični ekonomski i demografski podaci to najbolje pokazuju.

Prije svega, RS ostvaruje veliku korist kroz sistem indirektnih poreza, a koji se prikupljaju centralizirano na jedinstveni račun države, jer od PDV-a svake godine dobije više novca nego što cjelokupnom sistemu doprinese, dok Federacija BiH u državnu kasu unese više nego što joj se iz te kase u raspodjeli vrati.

Svi važniji parametri pokazuju da Republika Srpska ekonomski dramatično zaostaje za ostatkom Bosne. U RS-u se otvara manje radnih mjesta, dok istovremeno, u odnosu na broj stanovnika, više ljudi odlazi “trbuhom za kruhom”. Takva RS, daleko manje od Federacije BiH, privlači strane investitore, a posljednji podaci govore da samo u Sarajevo dolazi daleko više turista nego u cijelu Republiku Srpsku. Takav entitet zbog rigidne, destruktivne i izolacijske politike njegove vlasti sve manje privlači investitore.

Stanovnici RS-a i njeni privredni subjekti dva su puta više zaduženi nego što je to slučaj u FBiH. Dug njihovih javnih preduzeća u posljednjih deset godina porastao je za čak četiri puta. Entitetska vlast davno je prodala telekom i rafineriju nafte u Bosanskom Brodu, tako da novca za krpljenje rupa više nema, osim pozajmica i skupih kredita koje će, u konačnici, plaćati građani. U ukupnoj zaduženosti Bosne i Hercegovine RS danas učestvuje s gotovo dvije trećine, dok je BDP ovog entiteta dvostruko manji od onog u FBiH.

Na hiljade građana RS-a svako jutro dolazi na rad u mrsko Sarajevo, i u javna i u privatna preduzeća, a Srbi iz Foče, Rudog, Čajniča redovno se prijavljuju i prolaze na konkursima za posao u goraždanskim fabrikama, školama, zdravstvenim ustanovama. Kada bi se na bilo koji način proizvela ozbiljna politička kriza u Bosni i Hercegovini, mnogi poduzetnici iz Republike Srpske slobodno bi mogli ugasiti svoje firme jer im opstanak zavisi upravo od poslova koje obavljaju u bogatijoj i razvijenijoj Federaciji.

Populističkoj propagandi o “svesrpskom jedinstvu” nimalo ne ide u prilog činjenica da je najteže stanje upravo u onim krajevima koji graniče s Republikom Srbijom jer je za pasivne krajeve oko Drine i Lima Beograd, u svakom smislu, ipak predaleko. Nakon što su njena vojska i policija pobile i protjerale Bošnjake Foče, Višegrada, Bratunca, Srebrenice, Vlasenice, Zvornika…, Republika Srpska suočila se s nekontroliranim postratnim egzodusom lokalnog srpskog stanovništva, a standard života rijetkih koji su ostali daleko je niži od bosanskog prosjeka.

Loša ekonomska i dominantno nacionalistička politika dovela je RS i većinu njenih građana u težak položaj koji svaka kriza može samo dodatno pogoršati. Stabilna Bosna i Hercegovina jedina je šansa za prosperitet svih njenih građana, a bez obzira na to što ih mediji i izabrane vođe uvjeravaju u suprotno, posebno je potrebna onima koji žive u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.

Prethodni članak

Demagogija na steroidima

Sljedeći članak

Čečenija, hit destinacija

PROČITAJTE I...

Stotinu, hiljadu, milion puta su toksičniji, maliciozniji i opasniji tekstovi i komentari u sve i jednom broju Dnevnog avaza od sporne fotografije koja u svakoj demokratskoj državi potpada pod neotuđivu slobodu govora. Neke od najpopularnijih bosanskohercegovačkih stranica na Facebooku popularne su doslovno zbog istih ovakvih satiričnih fotomontaža koje imaju ulogu političkog komentara. Satirom se koristi i pozicija i opozicija, ali često i politički krajnje neutralne osobe i grupe.

Zaprepastila me savršena organizacija te masovne pljačke. Svi su bili jednako odjeveni, prekrivenih lica i s torbama na leđima. Kretali su se u grupama koje su se ukrupnjavale po potrebi. Na strateškim pozicijama stajali su skauti. Oni su obavještavali ostale o kretanju policijskih vozila. Policija bi stigla na jednu tačku, a prodavnice su obijane na drugim mjestima

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!