fbpx

Novopronađene snimke FETO pučista iz noći 15. jula

Snimak pokazuje i kako vojni avion turskih snaga kojim su upravljali piloti pučisti, odani terorističkoj organizaciji FETO, izbacuje plamene mamce, poznatije kao "flare" s ciljem zastrašivanja građana na ulicama Ankare

 

 

Od pokušaja državnog udara u Turskoj, iza kojeg stoji teroristička organizacija FETO, prošle su četiri godine, a Anadolu Agency (AA) je objavila novopronađene snimke sigurnosnih kamera na kojima se vidi kako pučisti iz helikoptera otvaraju vatru na građane.

Pored toga, snimak pokazuje i kako vojni avion turskih snaga kojim su upravljali piloti pučisti, odani terorističkoj organizaciji FETO, izbacuje plamene mamce, poznatije kao “flare” s ciljem zastrašivanja građana na ulicama Ankare.

Sve ovo je zabilježila kamera na krovu objekta Komande kopnenin snaga vojske Turske u Ankari.

Na snimku se vidi da helikopter otvara vatru na građane na raskrsnici u blizini komande, a nešto kasnije avion izbacuje plamene mamce, koji se inače koriste za prevenciju udara raketa na toplinsko navođenje, a kojima su opremljeni vojni avioni.

 

Snimak pokazuje i policijski automobil i motocikl koji se nakon tih događaja velikom brzinom udaljavju s raskrsnice koja bila meta napada pučista.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

PROČITAJTE I...

Neko Baraliji konačno treba reći da agresori i branitelji nisu isti! Da nije isto rušiti i ubijati grad i braniti ga! Da je kulturološka razlika između onih koji su branili Mostar i onih koji su ga doslovno ubijali, ubijajući njegove građane i rušeći njegove simbole poput Starog mosta, prije pet svjetlosnih godina, a ne “pet deka”.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!