NOVI STAV: Zašto Armija R BiH nema spomenik u Sarajevu

„Nema li kulture sjećanja – postoji nekultura zaborava koja vodi u katastrofu ponavljanja zločina i patnje. Upravo je nekultura izostanka sjećanja na bošnjačke žrtve i heroje u prethodnim ratovima (dakle i Prvom svjetskom ratu i prije) omogućila nove zločine, odnosno ostavila ljude potpuno psihološki nepripremljenim za genocid“

 

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

Jedna od središnjih tema kojima se bavimo u ovom 220. broju Stava je činjenica da Armija Republike Bosne i Hercegovine nema spomenik u Sarajevu

„Nema li kulture sjećanja – postoji nekultura zaborava koja vodi u katastrofu ponavljanja zločina i patnje. Upravo je nekultura izostanka sjećanja na bošnjačke žrtve i heroje u prethodnim ratovima (dakle i Prvom svjetskom ratu i prije) omogućila nove zločine, odnosno ostavila ljude potpuno psihološki nepripremljenim za genocid“, stoji, između ostalog, u članku Stava.

Upravo se odvija završni čin dvodecenijske pljačke “Vitezita” a u Stavu čitajte kao je novac otišao tajkunima, a radnici Vladi Federacije BiH.

Zanimljivo je kako je došlo do toga da ovim ljudima nisu uplaćivani doprinosi. Ovi bivši radnici “Vitezita” su Bošnjaci i do aprila 1993. godine, odnosno napada HVO-a, radili su u PS “Vitezit”. Tokom tih ratnih godina, naravno, nisu radili. Kada je završen rat, Federacija BiH je naredila da se svi vrate na svoja radna mjesta, pa i radnici PS “Vitezit”. Ali, njih u “Vitezitu” nisu htjeli primiti.

Stva donosi svjedočenje bivšeg korisnika koji tvrdi: “Izvor nade” i dalje širi Gülenovu ideologiju.

“Dok sam boravio u domu, saznao sam da sve važne odluke za Fondaciju ‘Izvor nade’ donosi rektor Univerziteta Burch. Toliko o njihovoj ‘nepovezanosti’ s Burchom i o tome da je Burch navodno sada pod kontrolom nekih drugih. Ovaj dom nije ono što se predstavlja javnosti, pogotovo kada je riječ o tome čiji je dom. Predstavljaju ga kao da ga vode Bošnjaci, a ustvari, oni se najmanje pitaju i donose odluke. A i oni Bošnjaci koji su u upravi provjereni su gülenisti”, kaže Suad za Stav.

Migranti više nisu topla ljudska priča a zašto je to tako čitajte u novom broju Stava.

Ako se pogledaju statistički podaci, onda se može zaključiti da migranti i nisu “opasni”, kako se možda naprvu čini. Prema podacima Uprave policije Kantona Sarajevo, migranti su u prošloj godini počinili ukupno 56 krivičnih djela, a preovladava imovinski kriminal. U Bihaću i Velikoj Kladuši stanje je takvo da se građani zbog velikog broja migranata zaista plaše za vlastitu sigurnost.

Novi Stav donosi priču o tome kako je formirana tuzlanska brigada, prva brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Prije 27 godina u naselju Paša Bunar u Tuzli osnovana je prva formacijska brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine, Prva tuzlanska brigada, čiji su se hrabri vojnici od 16. maja 1992. godine dobrovoljno prijavljivali da brane svoj grad i svoju domovinu.

Allahov poslanik Muhammed, a. s., rekao je da, nakon što čovjek preseli na ahiret, sevapi mu za djela ne prestaju teći u tri slučaja: trajne sadake – vakufa, korisnog znanja koje čovjek iza sebe ostavi i dobro odgojenog djeteta koje mu uči dovu. Omer Isaković iz Zenice se u životu nije bavio naukom i iza sebe nije ostavio pisana djela, a sa suprugom nije imao djece. Ipak, imao je žarku želju da se upiše u ovu kategoriju o kojoj Poslanik govori, stoga je još 2004. godine dao svoju kuću na korištenje medžlisi-halki iz Zenice, koju je još ratne 1993. godine osnovao šejh Halil Brzina Hulusi. Sada je u Zenici otvorena nova tekija a reporteri Stava bili su prvi koji su ušli u nju.

Igrala je u zeničkom Bosanskom narodnom pozorištu od 1956. godine. U penziju je otišla 1991, ali ni tada nije prestala raditi. Glumila je tokom rata, glumila je i nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu. Šefika Korkut-Šunje prva je Bošnjakinja s diplomom sarajevske glumačke škole i govori za novi broj Stava.

Iz Krajine donosimo priču o nezaposlenom borcu koji je postao uspješan privrednik. Remzija Šomić, nezaposleni demobilizirani borac čija je mnogočlana porodica živjela na ivici siromaštva, mukotrpnim radom stasao je u poduzetnika čija firma danas zapošljava jedanaest radnika i ostvaruje godišnji promet od tri miliona maraka.

U Stavu čitajte novi, američki plan za nastavak izraelsko-palestinskog dijaloga i šta je to prevara zvana “Nova Palestina”.

Iako je nepoštenje konstanta američke politike glede palestinsko-izraelskih odnosa, opet se može govoriti o stepenima tog nepoštenja. Ako je suditi po procurelim detaljima tzv. “dila stoljeća”, Trumpova administracija dosegnula je nove dubine beščašća (čudi li se iko?) prijedlozima koje je naškrabao mlađahni, do grla s ilegalnim kolonijalnim naseljima interesno povezani zet Jared Kushner.

Srednjoškolcima je uručena nagrada “Enes Ratkušić”. Ovogodišnja tema za maturante bila je Bregava – rijeka života, a za ovu nagradu osiguran je i nagradni fond. Nakon okončanja javnog poziva, stručni žiri u sastavu Filip Mursel Begović (predsjednik), Kasim Korjenić i Mensud Medar (članovi) donio je odluku da je najbolji rad Rijada Gutošića. Drugo mjesto osvojio je Haris Selimić, a treće mjesto Hana Elezović. 18. maja 2019. godine u Šarića kući u Stocu održana je dodjela nagrada. Pored novčanih nagrada, dobitnicima su uručene plakete i knjiga Enesa Ratkušića Tajna bosanskog štapa.

Kako doći iz Tešnja do Istanbula, kako uz stipendiju turskog Diyaneta do novih uspjeha, čitajte u novom broju Stava.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 23. maja, širom Bosne i Hercegovine.

PROČITAJTE I...

Za ovaj 244. broj Stava Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, govori o rezultatima provođenja Reformske agende u protekle četiri godine, ali i najavljuje novu, tzv. Reformsku agendu II. Da bi se nastavio rast iz proteklih godina, potrebno je provesti još dosta teških reformi, ali ako je suditi po dosadašnjim iskustvima, Vlada neće odustati od zacrtanog kursa.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!