NOVI STAV: Rusi dolaze

„Cijenilo se da su Amerikanci uporni u zahtjevu da se Beograd odluči na kojoj je strani, da li će slijediti vanjsku politiku Rusije ili EU, u čije se članstvo želi uključiti. Faktički neće biti moguće da Srbija postane članica EU a da slijedi vanjsku politiku Rusije. Čak ni neutralnost Beograda između Zapada i Rusije za Srbiju nije izlaz, jer ne može biti neutralna ako želi biti članica EU“

U prodaji je novi, 151. broj magazina Stav.

Jedna od središnjih tema ovog broja Stava jeste utjecaj Rusije na srbijansku politiku prema BiH. „Cilj Rusa jeste da pomognu sjedinjenje dijelova BiH u sastav države Srbije“, naslov je analize magazina Stav.

„Cijenilo se da su Amerikanci uporni u zahtjevu da se Beograd odluči na kojoj je strani, da li će slijediti vanjsku politiku Rusije ili EU, u čije se članstvo želi uključiti. Faktički neće biti moguće da Srbija postane članica EU a da slijedi vanjsku politiku Rusije. Čak ni neutralnost Beograda između Zapada i Rusije za Srbiju nije izlaz, jer ne može biti neutralna ako želi biti članica EU“, stoji, između ostalog, u članku.

Stav zašto su „bošnjačko-hrvatski odnosi u atmosferi pogubnog javnog linča“.

Katarza u vezi s hrvatskom politikom devedesetih godina, kada i ako do nje dođe, neće biti stvar iznenadnog masovnog prosvjetljenja hrvatskog društva ili srama pred bošnjačkom žrtvom, nego plod mukotrpnog rada hrvatskih političkih predstavnika i javnih ličnosti koji će morati malo-pomalo navikavati hrvatsku javnost na nove političke trendove i obračun s vlastitim historijskim zabludama. Zato je jako bitno da se suzdržimo od omalovažavanja poteza koji idu u tom pravcu. Inače, suzit ćemo prostor i mogućnost da jedan mali korak poput Kolindinog nekada postane i veliki. Međutim, posve je jasno da žrtve ratnog zločina imaju pravo reći da li ih nečija gesta ili izvinjenje zadovoljava ili ne, i to se mora uvažiti. Ovdje govorimo o široj javnosti koja se treba suzdržati nepotrebnih kvalifikacija i uvreda.

Stav detaljno piše i o antiterorističkoj operaciji turskih oružanih snaga u okrugu Afrin.

Kada su potpuno ogoljene ambicije SAD-a i njihovih marioneta PKK-a o stvaranju “PKKistana” duž cijele južne granice Turske (uprkos svoj američkoj tlapnji o “teritorijalnom integritetu Sirije”), s namjerom da izbije na Sredozemno more, Turskoj nije preostalo ništa drugo nego da djeluje “unilateralno”.

Stav u novom broju donosi i tekst o psima-deminerima koji su postali odličan izvozni proizvod BiH.

Šesnaest godina po otvaranju, Centar za obuku pasa u Borcima kod Konjica postao je vodeća institucija ove vrste u Evropi. Isprva su psi deminirali minirana područja u BiH, ali već odavno psi s Boračkog jezera rade širom svijeta, čisteći prostore kontaminirane minama ostalim nakon oružanih sukoba. Radili su u Libanu, Srbiji, Hrvatskoj, Angoli, Afganistanu, Iraku… Skoro da nema ratišta na kojem nisu bili psi i njihovi vodiči obučavani u BiH. Ipak, BiH i dalje ostaje njihovo najvažnije područje.

 U povodu 25 godina od smrti “zlatnog ljiljana” Hasana Musića, Stav piše o ovom krajiškom heroju.

Hasan Musić (sin Huseina i Hajre) rođen je 1960. godine u naselju Lubarda, općina Bužim. Odrastao je u porodici s petero djece. Nakon osnovne škole, srednju i višu mašinsku školu završio je u Ljubljani. U Sloveniji je radio sve do izbijanja rata u Bosni i Hercegovini. Među prvima se uključio u organiziranje odbrane domovine.

Uskoro će i proslava povodom 130 godina Zemaljskog muzeja BiH, a tim povodom, u posebno uređenoj prostoriji, građani će moći vidjeti plašt kralja Tvrtka sa šest ljiljana vezenih u zlatu.

Direktor Mirsad Sijarić kaže da su u Zemaljski muzej svi dobrodošli, te naglašava da je 130 godina veoma dug period u kojem se naslijedilo 130 godina nečijeg rada. “To je za nas velika odgovornost i na nama je da postavimo uvjete da taj sav posao ne propadne i da budućim generacijama, koje će, nadam se, biti pametnije od sadašnjih, predamo u naslijeđe ono što smo mi naslijedili“, poručuje Sijarić.

Reporter Stava bio je u Bugarskoj iz koje donosi zapis sa tog putova nja.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Bugarskoj živi 7,6 posto muslimanskog stanovništva (577.139 osoba). Najviše je Turaka, dok manji dio čine etnički Bugari i Romi. Većina ih živi u oblastima Razgrad, Trgovište, Šumen, Silistra i Krdžali, mada, prema nezvaničnim informacijama, u Bugarskoj danas živi više od milion muslimana.

U Luksemburgu živi zajednica Bošnjaka iz BiH, Srbije i Crne Gore. Iako podijeljeni granicama danas suverenih država, od kojih se svaka prema svojima odnosi drugačije, Bošnjacima Luksemburga mnogo je toga ipak zajedničko. Okupljeni u nekoliko džemata i kulturne zajednice Bošnjaka, rade na očuvanju identiteta i čuvanju uspomena na agresiju i genocid, ali i da, koliko god mogu, pomognu povratničkim zajednicama u BiH. Reporter Stava sa njima je proveo nekoliko dana u ovoj maloj zemlji.

„Jesmo li dovoljno pametni za “pametne” telefone“, naslov je jednog od tekstova u novom Stavu.

Prema riječima diplomirane psihologinje Aide Tule, danas su “pametni telefoni” postali dijelom onog što anatomski zovemo ruka i možemo ih gledati kao produžetak nervnog sistema. Upravo iz tog razloga, važno je znati upravljati njima kao što upravljamo drugim kognitivnim procesima, a to je imati cilj u kretanju kroz more informacija kojima nema kraja ni početka, niti vodiča koji će nam prethodno sortirati štetne i korisne podatke. Tule kaže da za “smartphone” moramo i sami biti dovoljno “smart”.

Robert Prosinečki deseti je selektor nogometne reprezentacije BiH. I prvi stranac na tom mjestu. S BiH je potpisao ugovor na dvije godine, a za Stav priča o načinu na koji će igrati reprezentacija, svojoj trenerskoj filozofiji, igranju za “Real” i “Barcelonu”.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 25. januara, širom Bosne i Hercegovine.

 

PROČITAJTE I...

Krajem augusta 2019. godine gradonačelnik Abdulah Skaka pokrenuo je s predstavnicima Udruženja za zaštitu kulturne baštine “Isa-beg Ishaković” inicijativu da se uvede zvanični datum utemeljenja Sarajeva. Mjesec poslije, 25. septembra, vijećnici Gradskog vijeća Sarajeva na sjednici, na prijedlog gradonačelnika Skake, utvrdili su Nacrt odluke kojom se uvodi 1. februar kao Dan osnivanja Grada Sarajeva.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!