NOVI STAV: Republika Sarajevo

Ova fiksacija Sarajevom nije specifična samo za SDP-ove boljševičke junoše, štaviše, ona je dio političke platforme Naše stranke, koja je uspjela da kroz kontrolu Kantona Sarajevo utječe i na političke procese na višim nivoima. Naša stranka uspješno je sabotirala ideju probosanske koalicije Bh. bloka i SDA kroz ucjene drugih dvaju partnera (SDP-a i DF-a) i vještom manipulacijom radikalnog boljševičkog krila SDP-a. Time je Naša stranka uspjela vratiti fokus djelovanja na ono što njen ideolog Tarik Haverić naziva “Republikom Sarajevo”.

 

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

Jedna od središnjih tema ovog 206. broja Stava je ideja o takozvanoj “Republici Sarajevo”.

Ova fiksacija Sarajevom nije specifična samo za SDP-ove boljševičke junoše, štaviše, ona je dio političke platforme Naše stranke, koja je uspjela da kroz kontrolu Kantona Sarajevo utječe i na političke procese na višim nivoima. Naša stranka uspješno je sabotirala ideju probosanske koalicije Bh. bloka i SDA kroz ucjene drugih dvaju partnera (SDP-a i DF-a) i vještom manipulacijom radikalnog boljševičkog krila SDP-a. Time je Naša stranka uspjela vratiti fokus djelovanja na ono što njen ideolog Tarik Haverić naziva “Republikom Sarajevo”.

U novom broju Stava saznajte sve o kandidatima za načelnike općina za koje će građani glasati narednog vikenda na vanrednim izborima. Donosimo priču o tome ko su Bošnjaci iz Dodikovog SNSD-a i ko su kanadidati koji se bore za mjesto načelnika Bužima.

Od zla oca i gore matere, suština je članka o članovima komisija za Sarajevo i Srebrenicu koje je sedmog febvruara formirala Vlada Republike Srpske u još jednom pokušaju revizije historije BiH.

Komisije su osnovane nakon što je Narodna skupština RS-a odbacila izvještaj Vlade RS o dešavanjima u Srebrenici 1995. godine, u kojem je stajalo da su snage Vojske RS odgovorne za zločin. U tom se izvještaju priznaje da su snage VRS nakon što su zauzele Srebrenicu ubile hiljade Bošnjaka. Odluka o formiranju novih komisija izazvala je negativne reakcije, neke od ambasada u BiH objavile su saopćenja u kojima se ograđuju od učešća svojih državljana u komisijama, a osuda je stigla i iz Ureda visokog predstavnika u BiH. Presudama koje je izrekao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu kao i Sud BiH utvrđeno je da su snage Vojske i MUP-a RS ubile više od 7.000 muškaraca i dječaka iz Srebrenice u julu 1995. godine, što je kvalificirano kao genocid.

Navršava se 100 godina od osnivanja Jugoslavenske muslimanske organizacije (JMO) a Stav u novom broju donosi članak u kojem je sve što trebate znati o stranki koja je obilježila historiju Bošnjaka između svjetskih ratova.

U novom Stavu čitajte i o tome šta je to fina muslimanska gradska raja.

Iz galerije FMGR likova izdvojili smo tek neke uzorke ne bismo li ilustrirali o kakvim je ljudima riječ. Ono što ih sve zajedno karakterizira jeste da se kreću iz krajnosti u krajnost, a da se istodobno vole zaklinjati u srednji put islama, ali i “onako kako ih je učio Alija Izetbegović”. Danas su jedno, sutra drugo, preksutra treće, ali ne bez reda jer, kako rekosmo, kreću se po krajnjim tačkama, iz jedne vjerske i političke, pa čak i nacionalne krajnosti u drugu.

Dopisnik Strava iz Mostara donosi priču o kući Mujage Komadine koja bi mogla dobiti hrvatski predznak.

Nakon ponovne najave da će mostarsko Sveučilište Mujaginu kuću jednostrano pretvoriti u knjižnicu, reagirao je i mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. “Projekt zaposjedanja Univerzitetske biblioteke protivan je i pravu i moralu. Na nju ne može polagati pravo isključivo Sveučilište, gdje su tu Univerzitet i svi stanovnici i građani?! Ona je opće dobro. S moralnog aspekta, ona je djelo dobročinstva i filantropije Bošnjaka, kozmopolite, gradonačelnika Mujage Komadine.”

U novom smo Stavu analizirali “zanimljiva” pitanja o islamu na web-stranici Islamske zajednice u BiH.

Mnoga pitanja povezana su s današnjim načinom života, a neka su od njih i “da li je grijeh biti s djevojkom koja ima silikone, a koja je muslimanka”, kao i “da li je dozvoljen chat između djevojke i momka” te “da li je SMS prepiska varanje djevojke”. A neke zanima i to “da li igranje igrica kvari post”. A da je internet nekima postao dio svakodnevice, potvrđuje i pitanje “da li je grijeh hvatati bežični internet od komšije bez njegovog saznanja”.

Stav iz Tuzle donosi priču o nastavi u bolničkoj učionici.  Naime, nastavno osoblje Osnovne škole “Brčanska Malta” u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla realizira nastavu kako djeca koja su u ovoj zdravstvenoj ustanovi hospitalizirana duži period ne bi izgubila školsku godinu.

Za novi Stav govori Branislav Trifunović, pozorišni, televizijski i filmski glumac, jedan od organizatora protesta “Jedan od pet miliona”, koji tvrdi: “U Srbiji apsolutno nema uslova za demokratske izbore”. Trifunović o proestima, između ostalog, kaže: “Mislim da je ovo zaista poslednja šansa da vratimo državu. Podrška se širi, ne samo od univerziteta i studenata već i od umetnika, lekara, vojnih i policijskih sindikata do penzionera. Ta količina ljudi koja je shvatila o čemu se radi iz nedelje u nedelju sve je veća.”

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 14. februara, širom Bosne i Hercegovine.

 

PROČITAJTE I...

Islamska je zajednica na čelu s Huseinom ef. Kavazovićem pronašla put do vlastitosti, optimalnu mjeru oštrine i dostojanstva, ne gubeći svoj dignitet u dnevnopolitičkim obračunima. Ono što je falilo reisu Kavazoviću u proteklih sedam godina jeste populizam. Hvala Bogu da je tako, jer Islamska zajednica ne smije, upravo zbog vlastitog moralnog kredibiliteta, preuzimati raširene javne diskurse koji počesto liče na dobro uhodani “reality show”.

Reporteri Stava posjetili su Fatu Orlović koja čeka bagere u svom dvorištu. “Želja mi je da na mjestu crkve moji sinovi naprave kuće”, kaže nana Fata i nastavlja: „I kada se crkva izmjesti, a nadam se da ću to doživjeti, svi smo na neki način oštećeni: i oni koji su nam nanijeli mnogo zla, i oni koji su crkvu napravili, i oni koji su nas vrijeđali, ali i ja jer sam oboljela.”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!