NOVI STAV: Popuštanje je put u anarhiju

Koliki je utjecaj zvaničnih politika Srbije i Hrvatske na događaje u BiH, da li su ostvarive Dodikove najave o vraćanju nadležnosti institucija BiH na razinu entiteta, kakav je i koliki utjecaj Rusije na Dodikove političke poteze za Stav govori Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda.

 

U prodaji je novo 235. po redu izdanje magazina Stav.

Petog septembra ističe jednomjesečni rok za implementaciju sporazuma s 12 principa za uspostavu novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i rad institucija vlasti, koji su, uz asistenciju izaslanika Evropske unije, potpisali predsjednici tri najjače političke partije u BiH – Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović. Međutim, već je sada izvjesno da sporazum neće biti proveden u institucijama zbog opstrukcija Milorada Dodika, kojeg logistički podržava Dragan Čović.

O tome zašto je to tako, koliki je utjecaj zvaničnih politika Srbije i Hrvatske na događaje u BiH, da li su ostvarive Dodikove najave o vraćanju nadležnosti institucija BiH na razinu entiteta, kakav je i koliki utjecaj Rusije na Dodikove političke poteze za Stav govori Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda.

Stav u 235. broju otkriva novi režijski “uradak” Vlade Kantona Sarajevo. Donmosimo priču o tome zašto je odluka o sufinasiranju troškova upisa djece u vrtiće diskriminacija na tržišnoj osnovi.

Iako se radi o privremenom rješenju, tendencija je da će predloženi način subvencioniranja izazvati opravdano negativan stav velikog dijela javnosti, prvenstveno jer u povlaštenu poziciju postavlja djecu koja su na listi čekanja. Ovo može izazvati negodovanje roditelja čija su djeca primljena u javne vrtiće, ali i roditelja koji su djecu prethodno upisali u privatne vrtiće zbog nedostatka mjesta u javnim ustanovama i time, po automatizmu, izgubili pravo na subvencije.

Samo u dvije škole (koje i nisu škole) izvodi se nastava (koja i nije nastava) na bosanskom jeziku u bh. entitetu Republika Srpska – Nova Kasaba i Vrbanjci. U svim drugim školama djeci Bošnjaka povratnika u RS oduzima se pravo da uče bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta, a njihov maternji jezik institucije Republike Srpske nazivaju “bošnjačkim jezikom”.

Roditelji djece iz Konjević-Polja i Vrbanjaca ne prihvataju diskriminaciju nego se odlučno bore protiv toga. Njihova odlučnost dovela je do toga da se u Novoj Kasabi za djecu iz Konjević‑Polja i okolnih sela u općini Bratunac šestu godinu zaredom organizira instruktivna nastava u edukativnom centru Nova Kasaba, koji je odnedavno područna škola OŠ “Malta” iz Sarajeva. U ponedjeljak je i za mališane u ovom dijelu BiH počela nastava. Reporteri Stava bili su sa njima prvog dana nove školske godine.

U novom Stavu donosimo priču o tome zašto je nedopustivo porediti prijedorske bijele trake i sarajevsku Povorku ponosa.

Zasigurno je da je nemoguće osjećati isto prema hiljadama nevinih žrtava Prijedora, koje su mučene, silovane, držane u logorima, gdje je ubijeno 256 žena i 102 djece, gdje je Zijad Bačić sa svojih 13 godina gledao kako mu četnici ubijaju majku i troje maloljetne braće i sestara, gdje postoji još mnogo sličnih ispričanih i neispričanih priča, s jedne strane, i prema borbi za prava i slobodu LGBT osoba.

U decembru 2017. godine, nadomak čikaškog predgrađa Oak Park, rodnog mjesta američkog nobelovca Ernesta Hemingwaya, grupa prijatelja porijeklom iz Bosne i Hercegovine razgovara o romanu Starac i more. Bilo je to prvo druženje te vrste realizirano iz ideje džematskog kluba knjige koji povezuje i kultivira naše ljude. Prvi je to klub knjige osnovan pri jednom džematu u našoj dijaspori o čemu možete čitati u novom broju Stava.

Krajina se skoro dvije godine gotovo sama bori s problemom migrantske krize i nekontroliranog priliva migranata u Bihać i Veliku Kladušu, odakle pokušavaju prijeći granicu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tokom ljetnog perioda rukovodeći ljudi Grada Bihaća i Vlade Unsko-sanskog kantona koordinirano su radili na prebacivanju migranata u novi migrantski centar koji se nalazi na lokalitetu Vučjak nadomak Hrvatske. Ova lokacija izazvala je mnoštvo polemika domaće i hrvatske javnosti, ali i predstavnika Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja je odlučila da finansijski ne podrži novi migrantski centar. O ovom problemu pišemo u novom izdanju magazina Stav.

Munib je po struci profesionalni vozač, vozio je u špediciji, kao i u “Centrotransu”, ali nikad nije napuštao Podžeplje, uvijek je bio vezan za ovaj kraj. Svu zaradu ulagao je u poljoprivredu na svom imanju. Oženio se 2012. godine. Njegova je supruga medicinska sestra. Imaju dvoje djece. Danas je Munib Jusupović, uspješan poljoprivrednik iz Podžeplja I u razgovoru za Stav poručuje: “Neka odlazi ko hoće, ostaje više prostora nama koji hoćemo da radimo.”

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, petog septembra, širom Bosne i Hercegovine.

 

PROČITAJTE I...

Za ovaj 244. broj Stava Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, govori o rezultatima provođenja Reformske agende u protekle četiri godine, ali i najavljuje novu, tzv. Reformsku agendu II. Da bi se nastavio rast iz proteklih godina, potrebno je provesti još dosta teških reformi, ali ako je suditi po dosadašnjim iskustvima, Vlada neće odustati od zacrtanog kursa.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!