fbpx

NOVI STAV: Nisu Bošnjaci najgori

Od ovog, 119. broja, glavni i odgovorni urednik magazina, Filip Mursel Begović, počeo je sa pisanjem „Dnevnika pokvarenog nacionaliste“.

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

Od ovog, 119. broja, glavni i odgovorni urednik magazina, Filip Mursel Begović, počeo je sa pisanjem „Dnevnika pokvarenog nacionaliste“.

„Toliko su mi puta kvaziljevičari napisali da sam nacionalista, radikal i fašista, da sam odlučio ne padati u klasičnu zamku dokazivanja da to nisam po principu da postanem još lažniji ljevičar od njih samih. Odlučio sam iskoristiti tu ponekad nelagodnu situaciju u kojoj sam se našao i napisati Dnevnik pokvarenog nacionaliste. Da bude udžbenički strukturiran i u službi obrazovnog štiva za bosanskohercegovačke ljevičare. Naslov bi mogao sugerirati mogućnost dnevnog upliva u razmišljanje jednog bošnjačkog nacionaliste, doduše neautohtonog jer je došao iz Zagreba. Ali to samo pojačava intrigu, ta navodna zbrka s moja dva imena, pa zagrebački naglasak itd.“, pojašnjava Begović razloge pisanja dnevnika.

Čega se boji i koga kontrolira dekanesa Hadžović-Džuvo, saznajte u novom izdanju Stava.

Almira Hadžović-Džuvo, dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu, smijenjena je prošle sedmice s te dužnosti. Mnoštvo je razloga koji su nagnali veliku većinu članova NNV-a da glasaju za njenu smjenu. Od njenog pokušaja da, natječući se s privatnim fakultetom Ejupa Ganića, stvori ustanovu za elitu, do loših uvjeta rada i studija. Ipak, novac i status u društvu ključni su razlozi zbog kojih se tako žestoko bori za ovu poziciju.

Za Stav govore akademik Šerbo Rastoder i Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

Stav piše i o tome kako zaustaviti demografsku katastrofu u Bosni i Hercegovini.

Do jasnije slike o demografskim kretanjima na nivou Bosne i Hercegovine dolazi se upoređivanjem broja učenika u osnovnim školama iz predratnog perioda s aktuelnim stanjem. Uzmimo za primjer školsku 1988/89. godinu. Bosanskohercegovačke osnovne škole tada je pohađalo 534.337 učenika. Danas, nepunih trideset godina poslije, osnovnoškolaca je približno 288 hiljada.

U Stavu pročitajte i tursko-bosansku povratničku priča, o tome kako je „Turkinja Eda ostavila srce u İzmiru… i našla ga u Prijedoru“.

Porodica Siječić iz prijedorskog naselja Čarakovo zauvijek je rastavljena u ljeto 1992. godine. Otac Vehbija ubijen je, majka Sajma završila je u Njemačkoj, stariji sin Adnan u Travniku, a mlađi Amel u Turskoj. Pet godina nakon rata, svi su se vratili svojoj kući. S Amelom je iz Turske stigla i njegova supruga Eda, koja je svoj život u İzmiru zamijenila povratničkim u Bosanskoj krajini.

Reporteri Stava bili su u Bjelimićima, između planina Visočice i Treskavice

Sami Bjelemići zajednica su trideset i jednog sela u kojima je prije agresije na Bosnu i Hercegovinu živjelo više od 1.000 Bošnjaka, a danas ih je na ovom prostranstvu stalno naseljeno pedesetak kuća. Svi su u gradovima, mladih i nema u ovom kraju. Ne tako daleko, oko trideset kilometara, nalazi se Boračko jezero, na koje dolaze turisti

Snimljen je dokumentarni film o osamnaestogodišnjem košarkaškom reprezentativcu Edinu Salahareviću, koji je, umjesto u NBA ligi, karijeru okončao u zloglasnom logoru Sušica

Edin Salaharević bio je jedan od najperspektivnijih mladih košarkaša iz ovog dijela Evrope, a u junu 1992. godine trebao se priključiti reprezentaciji tadašnje Jugoslavije. No, dva mjeseca prije početka priprema, Edin, koji je igrao u tuzlanskoj “Sloboda Diti”, odlučio je otići u rodnu Vlasenicu, da s roditeljima, bratom i amidžom provede Bajram.

Jedan od najznačajnijih savremenih španskih pisaca Juan Goytisolo (87) preminuo je 5. juna. Goytisolo, dobitnik nagrade “Cervantes” za životno djelo, bio je jedan od najvažnijih španskih pisaca 20. stoljeća. Objavio je više od 20 romana, bio žestoki protivnik Francove diktature, te je zbog toga dobar dio svog života proveo u dobrovoljnom egzilu. Goytisolo je 1993. godine bio dopisnik dnevnika El País iz opkoljenog Sarajeva, a svoja iskustva iz glavnog grada BiH pretočio je u knjigu Sarajevska bilježnica. Stav objavljuje dijelove tog dnevnika.

Možda niste čuli za hapkido, ali naša država ima evropskog prvaka.

Anel Hozić, majstor taekwondoa i hapkida, osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu održanom krajem prošlog mjeseca u Frankfurtu. Kad se na pobjedničkom postolju intonirala himna Bosne i Hercegovine, Hozić je bio ponosan, uprkos tome što je sredstva za odlazak na ovo prvenstvo sam sakupio.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 15. juna širom Bosne i Hercegovine.

 

 

PROČITAJTE I...

Pašovićeva jednačina sugerira da je kultura = ON, a da je nacionalno = vjersko, i obrnuto. Pritom mu je sve što u kulturi proizvedu nacionalna društva i vjerske zajednice nešto nazadno, folklorno, prevaziđeno. Oboje su mu nešto što bi rado protjerao iz društva. Naime, Pašović i njegovi intimusi graknuli su još 2015. godine, kada su od Federalnog ministarstva kulture smanjene bolesno visoke dotacije za festivale poput MESS-a. Tada su tvrdili da se ukida internacionalna kultura, a subvencionira folklor. Ipak, ostaje posve nejasno kako uopće može postojati internacionalno ako nije utemeljeno na nacionalnom? Pa nije li internacionalna kultura upravo plodonosna i izlječujuća komunikacija između nacionalnih kultura? Uzalud je ovakva pitanja postavljati Pašoviću i njegovoj toploj režiserskoj braći jer je njima vrhunac umjetnosti kada djevojka koja glumi muslimanku iz svoje vagine na pozornici izvadi zastavu Bosne i Hercegovine

Da li je potrebno i spominjati da je Mazalica aktivno litijašio po Crnoj Gori, “branio” tamošnje srpske “svetinje”, borio se junački protiv “milogoraca” te, po vlastitim riječima, “osjećao nacionalni romantizam”.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!