NOVI STAV: Narod i parada

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 12. septembra širom Bosne i Hercegovine.  

 

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

Nakon neslaganja s vrhom Socijaldemokratske partije (SDP) BiH o pitanju formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu, Bijedić, koji je bio dugogodišnji istaknuti član SDP-a, u julu je, zajedno s još nekim članovima, isključen iz SDP-a. Dva mjeseca poslije, s pristalicama i građanima koji su podržali alternativnu socijaldemokratsku stranku, osniva novu partiju. Bijedić za Stav, između ostalog, govori o svom viđenju dešavanja u SDP-u i o svojim bivšim kolegama iz te stranke Nerminu Nikšiću i Jasminu Imamoviću, šta očekuje od narednih lokalnih izbora te odgovara na pitanja o njegovoj odgovornosti za nikad dovršenu izgradnju poslovno-stambene zgrade “15. maj” u Tuzli.

Kongres SDA uvijek je jedan od centralnih političkih događaja u našoj zemlji. O Kongresu koji će se održati 14. septembra za Stav smo razgovarali s ministrom u Vladi FBiH Edinom Ramićem. U intervjuu je govorio i o uspjesima njegovog ministarstva, ali i o onome čime nije zadovoljan, o pripremama za lokalne izbore u Srebrenici, o problemima povratnika…

Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, povodom stogodišnjice potpisivanja Mirovnog sporazuma u Saint-Germainu, u Sarajevu je organizirao međunarodnu naučnu konferenciju pod nazivom “Muslimani nakon Velikog rata: Sto godina od mirovnog ugovora iz Saint-Germaina 1919–2019”. Prisustvovali su Husein ef. Smajić, zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u BiH, Guillaume Rousson, ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini, brojne zvanice, akademski radnici, univerzitetski profesori, naučni i kulturni radnici, a konferencija je održana pod visokim pokroviteljstvom Huseina ef. Kavazovića, reisul-uleme Islamske zajednice u BiH. O tome detalj no pišemo u ovom 236. broju Stava.

“Sarajevo halal sajam” u organizaciji Bosna Bank International (BBI) jeste ideja jedne nove perspektive za Bosnu i Hercegovinu. Ustvari, BBI banka “Halal sajam” kao prezentaciju proizvoda nadovezuje na “Sarajevo biznis forum”, koji predstavlja prezentaciju projekata. Između projekata i proizvoda vizija direktora BBI banke Amera Bukvića sastoji se od pretpostavke otvaranja Bosne i Hercegovine, pravljenja što veće frekvencije ne samo proizvoda nego i novih ideja te znanja. “Premali smo da se zatvaramo i BBI radi na platformi otvaranja. Ekonomije nema bez kretanja, a kretanja nema bez otvaranja, a mi pravimo manifestacije koje su motivatori za dolaske i vezivanja”, poručuje direktor BBI banke uoči drugog po redu “Sarajevo halal sajma”. Da je ova vizija itekako moguća, govori i podatak da je prošli “Halal sajam” proizveo nova ulaganja u Bosnu i Hercegovinu. “Investitori dolaze na sajam ili forum, a kad se priča o poslu, onda i dolazi do posla. Ako se o poslu ne priča, on se neće ni desiti”, kaže Bukvić u intervjuu za Stav.

Stav donosi priču o dva spomenika na ušću dvije vode koje utječu jedna u drugu. Nalaze se u predgrađu Sarajeva. Krene li uz Bosnu, naići će putnik na Rimski most, preko kojeg nikada u stotinama godina njegove povijesti nije prešao nijedan Rimljanin, a krene li uz Željeznicu, naići će na spomenik prvoj avionskoj nesreći u Bosni.

Reporteri Stava bili su na Šumarijadi odakle do nose priču o ljudima koji, moglo bi se reći, žive u nekom svom svijetu. Kućama dolaze umorni. Rano liježu i još ranije ustaju i s najnužnijim stvarima ponovo odlaze u šumu na posao. Takav ritam imaju skoro cijele godine. Vremena za putovanja, odmor i druženja nemaju mnogo. Slične stvari za njih izgledaju kao luksuz. Zbog prirode posla koji obavljaju i specifičnosti njihova zanimanja, naši šumari uglavnom su zanemareni. Njihovi problemi i brige malo se koga tiču.

Domaće firme uspješno bi mogle odgovoriti zahtjevima velikih investicija koje se očekuju u energetskom sektoru u našoj državi. Za jednu takvu pripremaju se firme iz klastera “Energy Investment”, koji čini nekoliko firmi elektro i metalske industrije s približno 1.200 zaposlenih u Tuzlanskom kantonu a o tome čitajte detaljno u novom broju Stava.

Gračanički rukometni klub jednom je bio prvak Bosne i Hercegovine, tri puta igrao Evropu, i sada će opet. I to sve bez dvorane. Gračanlije igraju i treniraju u staroj dvorani, koja ima 700 mjesta. I sve su te izblijedjele stolice rasprodane tri dana prije utakmica. Da ih ima četiri puta više, koliko je planirano da ima nova dvorana, i one bi bile rasprodane, ali na novu dvoranu čeka se već 21 godinu. Zašto je to tako saznajte u 236. izdanju Stava.

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” štampala je novu knjigu Nihada Halilbegovića pod naslovom Prof. dr. Ibrahim Bušatlija: naučnik, humanista, patriota. Riječ je o monografiji posvećenoj ovom istaknutom naučniku koji je preselio u februaru ove godine. Bušatlija je bio vodeći geomorfolog u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući Bušatliji, izrađene su detaljne geomorfološke karte pojedinih dijelova Bosne i Hercegovine (visoke Zapadne i Istočne Hercegovine) u razmjeri 1:100.000, te pojedinih dolina u Bosni i Hercegovini s opširnim analizama i tumačima. Bušatliji treba zahvaliti i što je prvi put izrađena i strukturno‑geomorfološka karta Bosne i Hercegovine u razmjeri 1:500.000. Kako je istaknuto u mišljenju Stručne komisije Prirodno-matematičkog fakulteta, prilikom njegovog akademskog unapređenja u redovnog profesora ove su karte “nezamjenjiva osnova za detaljnije morfološko kartiranje BiH, a upotrijebljene su i u svrhe raznih geoinžinjerskih terenskih radova”.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 12. septembra širom Bosne i Hercegovine.  

 

PROČITAJTE I...

Za ovaj 244. broj Stava Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, govori o rezultatima provođenja Reformske agende u protekle četiri godine, ali i najavljuje novu, tzv. Reformsku agendu II. Da bi se nastavio rast iz proteklih godina, potrebno je provesti još dosta teških reformi, ali ako je suditi po dosadašnjim iskustvima, Vlada neće odustati od zacrtanog kursa.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!