fbpx

Novi Pazar: Stigli udžbenici osigurani uz pomoć Turske za prvačiće koji nastavu pohađaju na bosanskom jeziku

Donacija će značajno pomoći realizaciju nastave na bosanskom jeziku, a za škole u Sandžaku iz Turske će uskoro stići i donacija u visu zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava

Za đake prvake u sandžačkim opštinama koji će pohađati nastavu na bosanskom jeziku Republika Turska je osigurala sredstva za 1.670 kompleta udžbenika koji su danas stigli u Glavni ured Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru.

Za škole u Sandžaku iz Turske će uskoro stići i donacija u vidu zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava, najavljeno je iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Predsjednica BNV-a Jasmina Curić je, ističući da je ova donacija veoma značajna za implementaciju nastave na maternjem jeziku sandžačkih Bošnjaka, rekla da je realizovan još jedan uspješan projekat Bošnjačkog nacionalnog vijeća u saradnji sa Republikom Turskom.

Ona je zahvalila narodu i predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, kao i Turskoj agenciji za razvoj i saradnju (TIKA) koji su, kako je podvukla, pomogli da se prevaziđu problemi prilikom realizacije ove donacije.

Curić je podsjetila da je TIKA sa Vijećem imala niz projekata među kojima i nabavka čitanke za treći razred osnovne škole.

“Nastavićemo sa projektima, a sve u sklopu unapređenja nastave na bosanskom jeziku. Prije svega, kvaliteta i uslova u kojima se izvodi ta nastava. U planu je da u sljedećem periodu obuhvatimo i nabavku tehničke opreme za sve nastavnike, posebno učitelje koji su u nastavi na bosanskom jeziku. Sa institucijama Bosne i Hercegovine radimo na nabavci lektira”, rekla je Curić.

Dodala je i da će ove godine sve škole u Sandžaku biti obezbijeđene dezinfekcionim i zaštitnim sredstvima kako bi što bezbjednije bila izvođena nastava u uslovima pandemije COVID-19.

“Bošnjačko nacionalno vijeće je u saradnji sa Vijećem za ekonomsku saradnju Turske i Srbije i Bayramom Akgulom dogovorilo donaciju, koja će stići svim školama. Radi se o dezinfekcionim sredstvima i maskama koje će đacima prvih dana u školi dobro doći”, kazala je Curić.

Iz BNV-a je najavljeno da će besplatni udžbenički kompleti za prvi razred osnovne škole tokom sljedeće sedmice biti podijeljeni školama u Sandžaku u kojima se nastava izvodi na bosanskom jeziku.

“Projekat je dio dugogodišnjeg programa Bošnjačkog nacionalnog vijeća usmjerenog na poboljšanje i promovisanje nastave na maternjem jeziku Bošnjaka”, istaknuto je iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

PROČITAJTE I...

Pašovićeva jednačina sugerira da je kultura = ON, a da je nacionalno = vjersko, i obrnuto. Pritom mu je sve što u kulturi proizvedu nacionalna društva i vjerske zajednice nešto nazadno, folklorno, prevaziđeno. Oboje su mu nešto što bi rado protjerao iz društva. Naime, Pašović i njegovi intimusi graknuli su još 2015. godine, kada su od Federalnog ministarstva kulture smanjene bolesno visoke dotacije za festivale poput MESS-a. Tada su tvrdili da se ukida internacionalna kultura, a subvencionira folklor. Ipak, ostaje posve nejasno kako uopće može postojati internacionalno ako nije utemeljeno na nacionalnom? Pa nije li internacionalna kultura upravo plodonosna i izlječujuća komunikacija između nacionalnih kultura? Uzalud je ovakva pitanja postavljati Pašoviću i njegovoj toploj režiserskoj braći jer je njima vrhunac umjetnosti kada djevojka koja glumi muslimanku iz svoje vagine na pozornici izvadi zastavu Bosne i Hercegovine

Da li je potrebno i spominjati da je Mazalica aktivno litijašio po Crnoj Gori, “branio” tamošnje srpske “svetinje”, borio se junački protiv “milogoraca” te, po vlastitim riječima, “osjećao nacionalni romantizam”.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!