fbpx

Novi Pazar: BNV i Fondacija “Alija Izetbegović” potpisali sporazum o saradnji

Paraf na sporazum čije je potpisivanje dogovoreno u julu ove godine u Sarajevu stavili su predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Jasmina Curić i generalni sekretar Fondacije "Alija Izetbegović", Muhamed Mulahmetović.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i Fondacija “Alija Izetbegović” potpisali su u Novom Pazaru Sporazum o saradnji.

Paraf na sporazum čije je potpisivanje dogovoreno u julu ove godine u Sarajevu stavili su predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Jasmina Curić i generalni sekretar Fondacije “Alija Izetbegović”, Muhamed Mulahmetović.

“Tim dokumentom regulisana je saradnja između tih dviju bošnjačkih institucija na promovisanju kulturnih vrednosti i zajedničkog nastupa pri realizaciji društvenih inicijativa i programa u skladu sa pogledima i misaonom ostavštinom prvog predsednika nezavisne Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića. Saradnja će se odvijati u realizaciji različitih projekata, organizaciji simpozijuma, kulturnih manifestacija, edukacija, susreta, izložbi, prezentacija i reklamiranju delatnosti i rezultata rada dve ustanove, te u oblasti arhivske i izdavačke delatnosti”, navedeno je u saopštenju BNV.

Iz BNV su podsetili da je Fondacija “Alija Izetbegović” u julu donirala medicinsku pomoć zdravstvenim ustanovama u Sandžaku.

PROČITAJTE I...

Godinama kasnije, Katolička crkva pokušala je urediti festival kako bi konačno ukinula keltska vjerovanja. Tako je 610. godine papa Bonifacije IV 13. maj proglasio praznikom “kršćanskih mučenika”. Njegov potez nije bio previše uspješan pa je papa Grgur III u osmom stoljeću proglasio 1. novembar za praznik kršćanskih mučenika (Svi sveti), što se poklapa sa datumom proslave Samagina.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!