fbpx

Novi direktor, stare navike

Ovakav način isplaćivanja stimulacija izazvao je bijes uposlenika koji prstom upiru u članove Upravnog odbora Domova zdravlja. Upravni odbor od aprila ove godine čine Milan Mandilović, Saša Mandić, Dinko Remić i Aida Kikić.

 

Novi direktor, stare navike. Tako bi nekako izgledao opis stanja u sarajevskim Domovima zdravlja nakon smirivanja pandemije izazvane bolešću Covid-19. Novi menadžment te zdravstvene institucije izgleda da nastavlja putem stare uprave koja je nedavno smijenjena zbog poteza koje nije pretjerano nazvati suludima.

Naime, ovih su dana izazvali zgražavanje uposlenih u Domovima zdravlja svojom u najmanju ruku čudnom odlukom o isplati stimulacija. Menadžment Domova zdravlja odlučio je uz plaće isplatiti i stimulacije radnicima zbog napora uloženih u borbi protiv zaraze. Ali, umjesto da stimulacije u visini od deset i 20 procenata od mjesečne plaće isplate svim zaposlenima ili barem osoblju koje je bilo na prvoj liniji borbe protiv zaraze, odlučeno je da stimulacije neki dobiju, a neki ne.

Tako je, naprimjer, zabilježen slučaj u tzv. HA timovima, u kojima su bili ljekar, vozač, medicinska sestra i čistačica, da je stimulaciju dobijao samo ljekar, dok su ostali ostali bez nje. Također, stimulacije su isplaćivane i članovima menadžmenta, a nisu čistačicama, iako su one radile najviše i bile najizloženije mogućoj zarazi.

Ovakav način isplaćivanja stimulacija izazvao je bijes uposlenika koji prstom upiru u članove Upravnog odbora Domova zdravlja. Upravni odbor od aprila ove godine čine Milan Mandilović, Saša Mandić, Dinko Remić i Aida Kikić.

Smatraju da je odluka o ovako nepoštenoj raspodjeli donesena na inicijativu nekoga od njih četvero. /D. H./

PROČITAJTE I...

Za nadati se da u slučaju Mostara neki neće trgovati nacionalnim interesima radi onih vlastitih. Dinamika medijskih spinova ipak upućuje da bi Mostar mogao biti završni čin u kojem bi se mogući poraz Koalicije za Mostar prišio direktno Bakiru Izetbegoviću, a zatim bi se krenulo na “delistiranje” SDA iz političkog života.

Otkud ta iznenadna pojava tolike negativne energije i političke ostrašćenost koja podsjeća na sektaštvo, zašto većina ovih, do jučer prijatnih ljudi zvuči kao da idu po (ne)pamet na jedno te isto mjesto, ima li tu elemenata nekih pojava sličnim onim u Turskoj kada su do jučer ugledni i poštovani građani odjednom postali pučisti, je li u pitanju neka vrsta gulenizma?

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!