fbpx

Nismo putovali na račun građana

Nije istina da su troškovi putovanja delegacije Vlade Kantona i novinarske ekipe TVSA plaćeni iz budžetskih sredstava.

 

Dana 7. novembra u časopisu Stav, na sedmoj stranici, objavljen je tekst pod naslovom Građani platili Fortino razgledanje Beča, u kojem su iznijete brojne neistine. Nije istina da su troškovi putovanja delegacije Vlade Kantona i novinarske ekipe TVSA plaćeni iz budžetskih sredstava.

Naime, delegacija i novinarska ekipa putovala je na poziv Ureda Grada Beča u Sarajevu. Troškove putovanja i smještaja finansirao je Grad Beč. Ekipa TVSA putovala je na prijedlog i na poziv Ureda Grada Beča, što se može provjeriti konsultirajući odgovorne iz ovog ureda.

Osnovni postulati novinarske profesije nalažu provjeru navoda, što u ovom slučaju nije ispoštovano. Jedan telefonski poziv ili e-mail prema kabinetu premijera KS spriječio bi obmanjivanje javnosti i iznošenje neistina.

Zahtijevamo da u narednom broju časopisa Stav uradite ispravku netačnih navoda, uz izvinjenje premijeru KS, delegaciji i novinarskoj ekipi TVSA. Također, očekujemo da demanti i izvinjenje objavite na vašem web-portalu. /Pres-služba KS/

PROČITAJTE I...

HDZ je stranka desnog centra, unatoč svojim nacionalističkim korijenima i dijelu članstva, još od Sanadera nastoji se profilirati kao pristojnija evropska stranka centra, narodnjačke i demokršćanske provenijencije. Konačno, HDZ je na vlasti od 2015, a skretanje udesno bilo je karakteristika tih izbora jer je tada opasno u desni nacionalizam poljuljan HDZ na vlast kroz koalicijske aranžmane doveo opskurne ustašoidne marginalce. Već s dolaskom Plenkovića na čelo partije, godinu poslije, HDZ se vraća u mainstream, po uzoru na EPP, u desni centar, ali dubinski se ne mijenja i ostaje nacionalistički, što se posebno vidi u odnosu prema “jednakopravnosti Hrvata u BiH”. U ovom potonjem ne zaostaje niti SDP, samo je retorički nešto umjereniji

I zato, sve nas hrabri što se, uslijed masovnog širenja virusa korone među Bošnjacima u Sandžaku, na sarajevskoj Vijećnici emitira slika podrške, sandžačke zastave s ljiljanima i polumjesecom na kojoj piše “Jedno srce – jedan narod”. Dušmani laju i negoduju. Uzalud im je jer – sve dok je jednog srca, bit će i jednog naroda.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!