Niko neće sa SDA, a svi joj kucaju na vrata

Tako je stranka s najmanje glasova, namećući se kao lider Bh. bloka, uspjela osujetiti jaku patriotsku koaliciju i gurnuti Bh. blok u opoziciju. S druge strane, stranka s još manje glasova, najveći izborni gubitnik, SBB, uspio je u nakani da postane nezaobilazan faktor za formiranje vlasti.

Piše: Jakub SALKIĆ

 

Nećemo sa SDA. Nikad i nikad više. Bile su to omiljene riječi predstavnika nekih političkih stranaka u dijelu Bosne i Hercegovine u kojem su Bošnjaci većina pred izbore i netom poslije njih. Činilo se tada da je SDA ostala sama “k’o vuk na kijametu”. Ali vrijeme mijenja sve, pa i poželjne i nepoželjne partnere u vlasti. SDA je pobjednička stranka i bez nje se ne može. Logično je i da u vlasti trebaju biti oni koji su dobili najviše povjerenja građana. No, logika baš i ne stanuje svugdje. Recimo, u Bh. bloku.

Pet mjeseci poslije izbora došli smo do toga da gotovo i nema stranke s kojom SDA ne razgovara o eventualnoj koaliciji na nekom od nivoa vlasti, bilo kantonalnom, entitetskom ili državnom. Od “niko i nikada više sa SDA” došli smo do toga da sa SDA danas pregovara SBB, čiji je predsjednik Fahrudin Radončić bio najglasniji i najbrutalniji i počesto degutantan u istupima protiv SDA.

SDA pregovara s PDA, odnosno Mirsadom Kukićem, koji je prošle godine, odlazeći iz SDA, osnovao novu stranku. Pa slijede A-SDA, Stranka za BiH, Nezavisna bh. lista i Liberalna stranka… Tu su još i lijevo orijentirane Demokratska fronta i SDP, odnosno, barem jedan dio SDP-a. Na kraju, tu su i nezaobilazni predstavnici srpskog i hrvatskog naroda SNSD i HDZ.

Pet mjeseci poslije izbora samo su tri stranke s kojima SDA ne pregovara: Naša stranka, Narod i pravda i Nezavisni blok.

Stanje u kojem se BiH danas nalazi takvo je da je potreban što širi patriotski blok stranaka koje će participirati u vlasti. Nikada nije bilo više nasrtaja na BiH s raznih strana. No, ponuda Bh. bloku, koji čine DF, SDP i NS, da formiraju široki patriotski front nije dobro prošla prije svega što je Naša stranka, kojoj je BiH od Vijećnice do Ilidže, odbila bilo kakvu mogućnost saradnje sa SDA.

Tako je stranka s najmanje glasova, namećući se kao lider Bh. bloka, uspjela osujetiti jaku patriotsku koaliciju i gurnuti Bh. blok u opoziciju. S druge strane, stranka s još manje glasova, najveći izborni gubitnik, SBB, uspio je u nakani da postane nezaobilazan faktor za formiranje vlasti.

Nakon što je najglasnije podržavao odluku Bh. bloka da ne ide u koaliciju sa SDA, sam je otišao u njeno okrilje. Izborni gubitnik postao je izborni pobjednik. Vlast je porok kojem je teško odoljeti.

 

 

 

PROČITAJTE I...

Vrlo je potrebno uočiti da dirigirane migracije preko Bosne i Hercegovine predstavljaju ogroman sigurnosni izazov i prijetnju u prvom redu za Bošnjake. Macron je izrekao nesuvislost o tzv. džihadistima povratnicima koja se oslanja na narativ Christophera Delisa, a koji opet uporište ima u velikosrpskoj propagandi s početka devedesetih godina 20. stoljeća.

Sve ovo možda i ne bi bilo toliko alarmantno da nije činjenice da se baš u ovom kontekstu dešava gotovo sinhronizirano etiketiranje BiH kao “tempirane bombe” ili “legla džihadista” od mnogo važnijih političkih faktora iz Evrope i svijeta.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!