Niko neće sa SDA, a svi joj kucaju na vrata

Tako je stranka s najmanje glasova, namećući se kao lider Bh. bloka, uspjela osujetiti jaku patriotsku koaliciju i gurnuti Bh. blok u opoziciju. S druge strane, stranka s još manje glasova, najveći izborni gubitnik, SBB, uspio je u nakani da postane nezaobilazan faktor za formiranje vlasti.

Piše: Jakub SALKIĆ

 

Nećemo sa SDA. Nikad i nikad više. Bile su to omiljene riječi predstavnika nekih političkih stranaka u dijelu Bosne i Hercegovine u kojem su Bošnjaci većina pred izbore i netom poslije njih. Činilo se tada da je SDA ostala sama “k’o vuk na kijametu”. Ali vrijeme mijenja sve, pa i poželjne i nepoželjne partnere u vlasti. SDA je pobjednička stranka i bez nje se ne može. Logično je i da u vlasti trebaju biti oni koji su dobili najviše povjerenja građana. No, logika baš i ne stanuje svugdje. Recimo, u Bh. bloku.

Pet mjeseci poslije izbora došli smo do toga da gotovo i nema stranke s kojom SDA ne razgovara o eventualnoj koaliciji na nekom od nivoa vlasti, bilo kantonalnom, entitetskom ili državnom. Od “niko i nikada više sa SDA” došli smo do toga da sa SDA danas pregovara SBB, čiji je predsjednik Fahrudin Radončić bio najglasniji i najbrutalniji i počesto degutantan u istupima protiv SDA.

SDA pregovara s PDA, odnosno Mirsadom Kukićem, koji je prošle godine, odlazeći iz SDA, osnovao novu stranku. Pa slijede A-SDA, Stranka za BiH, Nezavisna bh. lista i Liberalna stranka… Tu su još i lijevo orijentirane Demokratska fronta i SDP, odnosno, barem jedan dio SDP-a. Na kraju, tu su i nezaobilazni predstavnici srpskog i hrvatskog naroda SNSD i HDZ.

Pet mjeseci poslije izbora samo su tri stranke s kojima SDA ne pregovara: Naša stranka, Narod i pravda i Nezavisni blok.

Stanje u kojem se BiH danas nalazi takvo je da je potreban što širi patriotski blok stranaka koje će participirati u vlasti. Nikada nije bilo više nasrtaja na BiH s raznih strana. No, ponuda Bh. bloku, koji čine DF, SDP i NS, da formiraju široki patriotski front nije dobro prošla prije svega što je Naša stranka, kojoj je BiH od Vijećnice do Ilidže, odbila bilo kakvu mogućnost saradnje sa SDA.

Tako je stranka s najmanje glasova, namećući se kao lider Bh. bloka, uspjela osujetiti jaku patriotsku koaliciju i gurnuti Bh. blok u opoziciju. S druge strane, stranka s još manje glasova, najveći izborni gubitnik, SBB, uspio je u nakani da postane nezaobilazan faktor za formiranje vlasti.

Nakon što je najglasnije podržavao odluku Bh. bloka da ne ide u koaliciju sa SDA, sam je otišao u njeno okrilje. Izborni gubitnik postao je izborni pobjednik. Vlast je porok kojem je teško odoljeti.

 

 

 

PROČITAJTE I...

Predsjednik Erdoğan ponovio je da će, ako se u roku od dvije sedmice ništa ne promijeni u stavovima SAD i NATO partnera u pogledu zone sigurnosti, Turska krenuti u formiranje sigurne zone sama. To, za razliku od prethodnih samita, nije izazvalo nikakvo protivljenje njegovih sagovornika

Iz podgoričkog Centra za građansko obrazovanje ocijenili su da je selektivnim odabirom događaja očigledno došlo do narušavanja naučnog principa, te da je očigledno da su preskočene sve “negativne epizode” iz posljednje decenije 20. stoljeća.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!