fbpx

Nepodnošljiva lahkoća gluposti

Zanemariti činjenicu da je poginulo najviše Bošnjaka (64.341), te da je ubijeno uvjerljivo najviše bošnjačkih civila (33.071) znači zanemariti karakter rata, zanemariti da su izvršeni agresija i genocid, zanemariti da je postojao agresor i da je postojala žrtva

Mustafa Drnišlić

Novi dan, nova stupidarija druga kolumniste Feđe Isovića. Od svih stvari koje je mogao izabrati da zagadi medijski prostor svojim već notornim nepoznavanjem teme o kojoj piše, te još notornijim poluinteligentnim zaključcima, Isović je odlučio da to bude baš pitanje žrtava agresije na Bosnu i Hercegovinu.

U kolumni naslova Naši su ginuli najviše, objavljenoj u Dnevnom avazu, Isović tvrdi da su najveće žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu ne Bošnjaci već “posljednji Jugosloveni”, tj. posljednja generacija koja je morala njegovati paganski kult ličnosti i polagati umobolnu pionirsku zakletvu drugu Titu, a to su, kako prenosi Isović, osobe koje su tokom agresije imale između 20 i 24 godine.

Naravno, to nije tačno jer su čak i generacije rođene 1982. godine morale da prakticiraju ovaj totalitarni običaj, a one su početkom rata imale tek 10 godina. No, Isoviću takve činjenice ili nisu poznate ili mu ne odgovaraju da bi osmislio narativ o tužnoj sudbini generacije koja se zaklela na vjernost jednoj državi da bi ginula za drugu.

Isović tvrdi da je on Jugoslaviji vjeran i dan-danas, što je valjda do sada jasno svakome ko je imao nesreću da se “oplemeni” nekim od Isovićevih tekstova ili serija, no on pokušava vlastitu zabludu i nostalgičnu budalaštinu predstaviti kao neku vrlinu, mada je oružana sila te iste Jugoslavije, njena “narodna armija”, bila glavi instrument agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima.

Ipak, najmonstruoznija podmetanja Isović pokušava napraviti s kategorizacijom žrtava kada piše da je u ratu poginulo 96.895 ljudi, no da treba zanemariti podjelu na Bošnjake, Srbe, Hrvate i ostale?! Zanemariti činjenicu da je poginulo najviše Bošnjaka (64.341), te da je ubijeno uvjerljivo najviše bošnjačkih civila (33.071) znači zanemariti karakter rata, zanemariti da su izvršeni agresija i genocid, zanemariti da je postojao agresor i da je postojala žrtva.

A upravo to čini Isović kada tvrdi da je najveći broj poginulih, njih oko 13.000, imao između 20 i 24 godine i da su to bili “naši pioniri maleni”. Ne samo da ta generacija, kako smo već napisali, nije bila posljednja pionirska nego Isović u taj broj smješta vojne i civilne žrtve, branitelje i agresore, žrtve i zločince.

Poginuli Karadžićevi četnici ili Bobanovi bojovnici svakako nisu bili “naši pioniri maleni”. Nakon ovakvih posve odvratnih pokušaja da izjednači ono što se izjednačiti ne može, Isović pokušava dodatno konstruirati tezu o “nacionalistima sa tri strane” fantastičnom izmišljotinom da je najveći broj ljudi koji su pripadali toj generaciji ustvari iz države otišao u vrijeme mira, tj. nakon rata, te da su ih otjerali “Bakir, Milorad i Dragan”.

Kao dokaz za to poredi popis stanovništva iz 1991. godine i popis 2013. godine, pri tome potpuno zanemarujući činjenicu da je ogroman broj ljudi, upravo tih godina, van Bosne i Hercegovine izbjegao početkom, tokom i samim završetkom rata.

No, ovakve umne dijareje već su postale Isovićev zaštitni znak i on se njih ne stidi. Štaviše, on ih nosi kao udarničku značku, uostalom, kao i vlastito jugoslavensko opredjeljenje

PROČITAJTE I...

Presretanje i inspekcija broda nije isto što i zaustavljanje autobusa ili kamiona te je prilično precizno regulirano međunarodnim zakonima, konkretno Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora (UNCLOS iz 1994. godine) i Konvencijom o suzbijanju nezakonitih djela nasilja protiv sigurnosti pomorske plovidbe (SUA konvencija). Član 110. UNCLOS-a navodi pod kojim je uvjetima dozvoljeno ukrcavanje na brod u međunarodnim vodama, a SUA konvencija s promjenama usvojenim 2005. godine dalje precizira te uvjete. Svi ti zakoni prekršeni su prilikom zaustavljanja i pretresa turskog trgovačkog broda “Roseline-A”

Često se objavljuju priče kako je nemoguće doći do doktora, kako se dugo čeka na testiranje i slično. Građani mogu biti i upravu, ali se zasigurno borba za bolje zdravstvo ne dobija tako što i sebe i druge izlažemo zarazi. Sigurno je da doktori neće moći pružati bolju uslugu ako mi prouzrokujemo veći broj zaraženih

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • Ruben 21.11.2019.

    Tezina tvoga kretenizma i neppostenja su podnosljivi ; i zanimljivi.
    Jel’ vam ba lijepo u autizmu?

    Odgovori

Podržite nas na Facebooku!