fbpx

Nepodnošljiva lahkoća gluposti

Zanemariti činjenicu da je poginulo najviše Bošnjaka (64.341), te da je ubijeno uvjerljivo najviše bošnjačkih civila (33.071) znači zanemariti karakter rata, zanemariti da su izvršeni agresija i genocid, zanemariti da je postojao agresor i da je postojala žrtva

Mustafa Drnišlić

Novi dan, nova stupidarija druga kolumniste Feđe Isovića. Od svih stvari koje je mogao izabrati da zagadi medijski prostor svojim već notornim nepoznavanjem teme o kojoj piše, te još notornijim poluinteligentnim zaključcima, Isović je odlučio da to bude baš pitanje žrtava agresije na Bosnu i Hercegovinu.

U kolumni naslova Naši su ginuli najviše, objavljenoj u Dnevnom avazu, Isović tvrdi da su najveće žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu ne Bošnjaci već “posljednji Jugosloveni”, tj. posljednja generacija koja je morala njegovati paganski kult ličnosti i polagati umobolnu pionirsku zakletvu drugu Titu, a to su, kako prenosi Isović, osobe koje su tokom agresije imale između 20 i 24 godine.

Naravno, to nije tačno jer su čak i generacije rođene 1982. godine morale da prakticiraju ovaj totalitarni običaj, a one su početkom rata imale tek 10 godina. No, Isoviću takve činjenice ili nisu poznate ili mu ne odgovaraju da bi osmislio narativ o tužnoj sudbini generacije koja se zaklela na vjernost jednoj državi da bi ginula za drugu.

Isović tvrdi da je on Jugoslaviji vjeran i dan-danas, što je valjda do sada jasno svakome ko je imao nesreću da se “oplemeni” nekim od Isovićevih tekstova ili serija, no on pokušava vlastitu zabludu i nostalgičnu budalaštinu predstaviti kao neku vrlinu, mada je oružana sila te iste Jugoslavije, njena “narodna armija”, bila glavi instrument agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima.

Ipak, najmonstruoznija podmetanja Isović pokušava napraviti s kategorizacijom žrtava kada piše da je u ratu poginulo 96.895 ljudi, no da treba zanemariti podjelu na Bošnjake, Srbe, Hrvate i ostale?! Zanemariti činjenicu da je poginulo najviše Bošnjaka (64.341), te da je ubijeno uvjerljivo najviše bošnjačkih civila (33.071) znači zanemariti karakter rata, zanemariti da su izvršeni agresija i genocid, zanemariti da je postojao agresor i da je postojala žrtva.

A upravo to čini Isović kada tvrdi da je najveći broj poginulih, njih oko 13.000, imao između 20 i 24 godine i da su to bili “naši pioniri maleni”. Ne samo da ta generacija, kako smo već napisali, nije bila posljednja pionirska nego Isović u taj broj smješta vojne i civilne žrtve, branitelje i agresore, žrtve i zločince.

Poginuli Karadžićevi četnici ili Bobanovi bojovnici svakako nisu bili “naši pioniri maleni”. Nakon ovakvih posve odvratnih pokušaja da izjednači ono što se izjednačiti ne može, Isović pokušava dodatno konstruirati tezu o “nacionalistima sa tri strane” fantastičnom izmišljotinom da je najveći broj ljudi koji su pripadali toj generaciji ustvari iz države otišao u vrijeme mira, tj. nakon rata, te da su ih otjerali “Bakir, Milorad i Dragan”.

Kao dokaz za to poredi popis stanovništva iz 1991. godine i popis 2013. godine, pri tome potpuno zanemarujući činjenicu da je ogroman broj ljudi, upravo tih godina, van Bosne i Hercegovine izbjegao početkom, tokom i samim završetkom rata.

No, ovakve umne dijareje već su postale Isovićev zaštitni znak i on se njih ne stidi. Štaviše, on ih nosi kao udarničku značku, uostalom, kao i vlastito jugoslavensko opredjeljenje

PROČITAJTE I...

Prije ozbiljnijeg početka bavljenjem ovim pitanjem značajno je ukazati na elemente koji predstavljaju klipove u točkovima bošnjačkim političkim predstavnicima. Prvi je svakako vezan za nepostojanje Republike Hrvatske u ovim projekcijama, čime je i pozicija Bosne i Hercegovine, posebno Bošnjaka, značajno opterećena. Ta činjenica uveliko signalizira da, i pored negiranja mnogih, inicijativa stoji u suglasju s velikosrpskim aspiracijama ili, kako se kolokvijalno kaže, asocira na uspostavu krnje Jugoslavije

Rusija već odavno nije velika sila na polju biomedicine. To im ipak nije zasmetalo da tvrde da su prvi proizveli vakcinu protiv virusa korona. Vladimir Putin naredio je da proizvodnja vakcine započne s ciljem masovnog vakcinisanja njegovih građana u oktobru, a prvo će biti vakcinisani zdravstveni radnici. “Znam da djeluje prilično učinkovito, da stvara stabilan imunitet”, izjavio je ruski predsjednik. Zapravo, nema pojma niti zna bilo šta o tome. Još se ništa ne zna o imunogenim učincima vakcine, trajanju imuniteta i, što je najvažnije, je li ona uopće sigurna

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • Ruben 21.11.2019.

    Tezina tvoga kretenizma i neppostenja su podnosljivi ; i zanimljivi.
    Jel’ vam ba lijepo u autizmu?

    Odgovori

Podržite nas na Facebooku!