fbpx

Navalni: Njega se boji i njega mrzi ruska elita

Ovog je ljeta Navalni uvjeravao svoje sljedbenike da će ga ovaj poraz natjerati da zatvori svoju platformu. Zahvaljujući toj platformi, Navalni je devet godina istraživao i producirao detaljne videozapise o oligarsima, službenicima, prijateljima, porodicama i ljubavnicama. Rađeni su uz pomoć dronova s kamerama nad vinogradima, bazenima i dvorcima koji nisu mogli biti kupljeni od plaće javnog službenika.

 

Aleksej Navalni (Odintsovo, Moskva, 1976) nije protivnik, on je disident. Tako tvrdi njegov blizak saradnik Ilija Jašin, dodajući kako je Navalni više advokat nego političar, neprijateljski raspoložen i hrabar. Smatra ga se glavnim protivnikom Vladimira Putina. Uživa simpatije zbog svoje tvrdoglavosti i zbog odbijanja poštivanja postavljenih “crvenih linija” na kojima često stoji parlamentarna opozicija komunista i ultranacionalista.

Kako ističu zapadni mediji, u Rusiji on nije toliko poznat. No, na izborima za gradonačelnika u Moskvi 2013. godine iznenadio je osvajanjem 27 posto glasova, što je bila politička bomba u zemlji u kojoj su izbori osmišljeni kao formalnost. Zato ga 2018, za svaki slučaj, nisu pustili da se kandidira za novog ruskog predsjednika.

Njegovi nacionalistički korijeni pomalo su neugodni za njegove liberalne fanove. Njegov je politički program loš, ali on je učinkovit, njega se boji i njega mrzi ruska elita koja već desetljećima muze zemlju. Prije devet godina osnovao je Antikorupcijsku fondaciju, čiji je cilj istražiti poslovanje dužnosnika, vlasti i državnih kompanija.

Ko bi mogao otrovati njegov čaj? Mnogo je optuženih. Desetine korumpiranih. I stotine pokvarenih. Kremlj vjerojatno nije bio taj, ali vrlo je teško reći da trovač nije povezan s Vladom Rusije. Njegovi kritičari kažu da je Navalni bezopasan, omalovažavaju ga tvrdeći kako je on u Rusiji slabe popularnosti, ali zato ima mnoštvo neprijatelja. Prošle godine njegova je fondacija izgubila tužbu za klevetu vrijednu gotovo milion eura koju je podigao “Putinov kuhar” Jevgenij Prigožin, nakon što je optužen da je njegova ugostiteljska firma otrovala djecu hranom u moskovskim školama.

Ovog je ljeta Navalni uvjeravao svoje sljedbenike da će ga ovaj poraz natjerati da zatvori svoju platformu. Zahvaljujući toj platformi, Navalni je devet godina istraživao i producirao detaljne videozapise o oligarsima, službenicima, prijateljima, porodicama i ljubavnicama. Rađeni su uz pomoć dronova s kamerama nad vinogradima, bazenima i dvorcima koji nisu mogli biti kupljeni od plaće javnog službenika.

Navalni je 2017. uništio imidž bivšeg premijera Dimitrija Medvedeva, koji je često smatran za liberala i potpunu suprotnost osobama iz Putinovog sistema. Njegov je videozapis nastao istraživanjem Medvedeva zaradio 35 miliona pregleda, pogledala ga je skoro četvrtina ruskog stanovništva. Navalni je uz pomoć ruskog hakera upao u Medvedevljev telefon 2014. godine. Tako su on i njegovi “krvoloci” otkrili poslovno carstvo koje je Medvedev navodno vodio preko neprofitnih organizacija. U sjenci su otkriveni dvorci, jahte i vinogradi. Medvedev, izmučen zbog ovih i drugih razloga, sklonio se sa scene u januaru prošle godine.

Druga ptica koja je pala nakon susreta s Navalnijevim dronovima bio je moćni državni pravobranitelj Jurij Čaika. Njegove je sinove Navalni optužio da su koristili očev utjecaj za bogaćenje. Povezao ih je s bandom koja je godinama terorizirala gradić na jugu Rusije. Otkrio je da Čajka ima luksuzni hotel u Grčkoj, vilu u Švicarskoj i da dobija mnoge tendere za javne radove.

Navalni je također otkrio Putinovu daču od 50 hektara na finskoj granici ili bogatstvo sadašnjeg premijera, naizgled “sivog” i strogog Mihaila Mišustina. Ali ako je neka istraga polučila uspjeh na internetu, to je bila ona koja je ruskog magnata Olega Deripasku, vrlo bliskog Kremlju, povezala s “eskort damom” i “instruktoricom za seks” Anastasijom Vashukevič, poznatom kao Nastya Rybka. Videozapisi na Instagramu u kojima se “kurtizana” hvali jahtom i životnim standardom poslužili su Navalniju kao uporište za dokazivanja korupcije potpredsjednika Vlade Sergeja Prihodke.

PROČITAJTE I...

Potpredsjednik SDA Denis Zvizdić u posljednja dva dana nastupio je u medijima ističući “brutalan poraz” SDA na lokalnim izborima 2020, iznoseći podatke da je “ovo najveći poraz u historiji SDA“ (Klix.ba), a zatim s malom korekcijom dan poslije izrekavši na TVSA da je ovo najgori poraz u “historiji SDA u Kantonu Sarajevu”. Činjenice i brojke pokazuju da je Denis Zvizdić obmanuo javnost izrekavši oba puta netačnosti.

Knezović je upao u sevdah i ekstazu proslavljajući izborne rezultate u Novom Travniku, gdje je Konakovićev NiP guranjem svoga kandidata za načelnika općine podijelio bošnjačko glasačko tijelo i donio pobjedu kandidatu HDZ-a. “Sjajno je gledati kako Hrvati vraćaju Središnju Bosnu, kolijevku hrvatstva... Dite vraćamo materi i uskoro mu dajemo ime”, klikće Knezović i u vjersko-nacionalnom zanosu poentira: “Zvat će se Republika Herceg-Bosna i svi ćete biti pozvani na krštenje!”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!