NATO nas je već kaznio zbog ANP-a, ali mi to nismo znali

Prema posljednjim podacima, za deset mjeseci ove godine, Republika Srpska je izvezla oružja i municije u vrijednosti milion i po maraka, dok je s druge strane Federacija BiH ostvarila izvoz u vrijednosti od 159 miliona maraka.

 

Dok se Republika Srpska hvali oklopnim vozilom Despot i kupuje puške iz Srbije, Federacija BiH na svjetskom tržištu uzima veliki novac prodajom proizvoda namjenske industrije. Namjenskoj industriji u Republici Srpskoj nije ni Despot pomogao da se oporavi i ostvari značjniji izvozni rezultat.

Prema posljednjim podacima, za deset mjeseci ove godine, Republika Srpska je izvezla oružja i municije u vrijednosti milion i po maraka, dok je s druge strane Federacija BiH ostvarila izvoz u vrijednosti od 159 miliona maraka.

Izvoz proizvoda namjenske industrije iz Bosne i Hercegovine konstantno raste u posljednjih nekoliko godina, a razlog je prije svega oporavak nekoliko ključnih preduzeća iz ove oblasti u Federaciji BiH te razvoj novih proizvoda, koji, s manje ili više uspjeha, privlače i nove kupce na svjetskom tržištu.

Prema zvaničnim podacima, izvoz oružja i municije u prošloj godini iznosio je 205 miliona maraka. Izvoz oružja 2017. godine iznosio je 193 miliona maraka, dok je godinu ranije izvoz iznosio 57 miliona maraka. Dakle, za tri godine je izvoz povećan tri puta.

Gledajući listu najznačajnijih kupaca našeg oružja i municije može se zaključiti da je u ovoj godini među 10 najznačajnijih kupaca samo Turska članica NATO-a, dok su ostale zemlje članice NATO-a ispale sa liste najvećih kupaca.

To se podudara sa anti-NATO kampanjom iz Republike Srpske i odbijanjem slanja Godišnjeg nacionalnog plana reformi BiH u NATO. Vjerovatno je i to jedan od razloga što su zemlje članice NATO-a smanjile narudžbe oružja i municije proizvedenog u BiH.

U 2018. godini među 10 najznačajnijih kupaca oružja proizvedenog u našoj zemlji bilo je šest zemalja članica NATO saveza: SAD, Turska, Hrvatska, Rumunija, Bugarska i Njemačka. Ovih šest zemalja prošle godine su kupile oružja i municije iz BiH za oko 60 miliona maraka. Članice NATO-a 2017. godine su kupile oružje i municiju iz BiH u vrijednosti 54 miliona maraka.

Ove godine smo članicama NATO saveza prodali oružje i municiju u vrijednosti od pet miliona maraka, što doovljno govori o benefitima od NATO-a. Ostaje još nada da su kupci samo nakratko izgubljeni i da ih slijedeće godine možemo vratiti nakon što program reformi BiH prihvati NATO. /J.Salkić/

 

PROČITAJTE I...

Nismo Mahmutćehajić i ja jedini ljudi u Stocu koji mogu voditi borbu. Kandidat je najmanji problem, problem je u činjenici da je OIK Stolac odlučan da radi krađu u korist HDZ-a, a da će ih u tome maksimalno štititi i pomagati 4 ili 5 članova CIK-a BiH. I nisu u pitanju samo članovi CIK-a nego i šefica pravne službe, gospođa Jasmina Hadžiabdić, koja je, pored toga što je pravomoćno presuđivana za kriminal, odnedavno ispunila i uvjete za penziju

Posjeta Džaferovića 9. januara Srebrenici simbolična je gesta i vrlo je bitna podrška povratnicima, ali i kao demonstracija da je Bosna i Hercegovina suverena država na svakom svom pedlju, a da su Bošnjaci konstitutivan i ravnopravan narod na cijeloj njenoj teritoriji. Potpisnici deklaracije, prije svega politički predstavnici stranaka i pojedinci u Srebrenici, obavezali su se pred svojim sugrađanima da će svi zajedno podržati jednog bošnjačkog kandidata za načelnika

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!